Loading

Aleșd

Orasul Aleșd este situat in judetul Bihor, in Depresiunea Vad-Borod, in nordul Muntilor Padurea Craiului si in sud-vestul Muntilor Plopis, pe partea dreapta a Crisului Repede, la 40 km est de Oradea, la o altitudine de 225 m. Declarat oras in 1968, in prezent orasul are aproximativ 10800 locuitori si are in subordine administrativa localitatile Tinăud, Pădurea Neagră si Peștiș.

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din anul 1291 sub numele de Villa Elusd intr-un document al Episcopiei Romano-Catolice de la Oradea. Mai tarziu in 1332 apare sub denumirea de Sacerdos de Villa Elesd. In anul 1622 localitate este mentionata doar cu numele de Elesd. In ceea ce priveste dezvoltarea localitatii aceasta s-a realizat incepand cu secolul 13 cand in apropierea localitatii se construieste cetatea Piatra Soimului (mentionata la 1306). In timpul ocupatiei turcesti Aleșdul functioneaza ca si sangeac (subunitate administrativa a unui pasalac) apartinand de Pasalacul de la Oradea. In secolul 16, mai exact in 1711 trupele imperiale austriece intra in Aleșd si arunca in aer Cetatea Piatra Soimului. Urmeaza o perioada de tensiuni intre locuitorii din zona Aleșdului si guvernul de la Budapesta care are ca rezultat o rascoala generala in 1904 a taranilor romani si maghiari, rascoala care este reprimata sangeros de catre autoritati.

Cum ajungeti in Aleșd

Cu autoturismul

Prin DN1 de la Oradea sau Cluj Napoca

Cu trenul

Prin gara Aștileu de pe magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Sighisoara - Cluj Napoca - Oradea - Satu Mare)

Cu avionul

Prin aeroportul din Oradea si de acolo cu mijloace auto. Se poate folosi si Aeroportul International Cluj Napoca cu legaturi mai numeroase spre cele mai importante orase din Romania si strainatate.

 
ref: 463

Comentarii pentru Aleșd


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă