Loading
Stema Beiuș

Beiuș

  • Populație: ~ 10000 locuitori
  • Tip localitate: Municipii
  • Localitate: Beiuș (Localități componente:Delani)

Municipiul Beiuș este situat in judetul Bihor, la 65 km de Oradea, in depresiunea Beiuș, pe cursul raului Crisul Negru, la o altitudine de 190 m. Orasul Beiuș a fost declarat municipiu in 2003, in prezent avand aproximativ 10000 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Delani).

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din 1263 (cu toate ca alte surse din vorbesc in 1241 de un district al Beiușului ce a fost pustiit de catre invadatorii tatari) iar in 1441 este mentionat ca si oras sub numele de Civitas Belynes. In documentele din acele vremuri orasul apare sub mai multe denumiri cele mai importante fiind: Bibinis, Belinis, Belymus, Belenes, Benemus. Cea mai populara denumire a orasului insa a fost Binș, folosit pe scara larga pana la inceputul secolului XX. 

In 1600 Mihai Viteazul in drumul sau spre Viena a petrecut o noapte in Beiuș, intr-o casa care exista si in prezent. Mai tarziu in 1713 orasul este unul din centrele importante ale rascoalei curutilor impotriva imperiului habsburgic. 

Beiușul a fost in ultimele secole un important centru economic si cultural. Pe plan economic o insemnatate deosebita au avut cele 4 targuri anuale si cel saptamanal (in fiecare joi) ce au fost permise printr-o ordonanta de catre imparatul Joseph II in 1787. De asemenea orasul a fost centrul districtului Beiuș ce avea in subordine 72 de sate. Pe plan cultural Beiușul a reusit sa se impuna prin scoala deschisa in 1828 de catre episcopul greco catolic Samuil Vulcan. Intre 1940-1944, in perioada dictatului de la Viena orasul Beiuș a fost centrul politico-administrativ al judetului Bihor.

In prezent municipiul Beiuș este un valoros centru economic, cultural si turistic si un important punct de tranzit spre obiectivele turistice din vestul Muntilor Apuseni.

Cum ajungeti in Beiuș

Cu autoturismul

Prin DN76 de la Oradea sau Deva (prin Brad

Cu trenul

Prin gara Beiuș aflata pe linia Salonta - Beiuș 
(ATENTIE: Inainte de a alege acest mod de a calatorii, interesati-va daca trenul circula!) 

Cu avionul 

Prin aeroportul din Oradea si de acolo cu mijloace auto. 

Info utile

Declarat municipiu prin legea nr. 391 din 30.09.2003 
ref: 464

Comentarii pentru Beiuș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă