Loading
Stema Marghita

Marghita

Municipiul Marghita este situat in judetul Bihor, la 55 km de Oradea, la contactul dintre Dealurile Viisoarei si Campia Barcaului, pe dreapta raului Barcau. Declarat municipiu in 2003, in prezent Marghita are aproximativ 18700 locuitori si are in subordine localitatile componente Cheț si Ghenetea.

Prima mentionare documentara a localitatii Marghita dateaza din 1216 cand este mentionat in Registrul din Oradea sub numele de Villa Margneta, ulterior este mentionat si in 1334 si 1352 sub numele de Margitfalva. Asupra originii numelui Marghita exista mai multe teori. Una dintre teorii sustine ca numele ar provenii de la campurile de margarete ce existau pe vremuri in apropierea localitatii, alta pune numele pe seama unei vechi biserici ce purta hramul Sf. Margareta iar cea de a treia opinie este ca numele ar provenii de la numele Margit - una din fiicele regelui Ungariei, in a carei posesie s-a aflat orasul.

In 1376 regele maghiar Ludovic cel Mare acorda Marghitei dreptul de a organiza targuri , ceea ce se dovedeste a fi un impuls important in dezvoltarea ulterioara a localitatii pe langa faptul ca orasul s-a aflat pe rand fie in posesia regelui Ungariei fie a unor importante familii nobiliare maghiare.  Din 1526 insa orasul Marghita ca si marea partea a acestei regiuni devine parte a pasalacului turcesc instaurat dupa pierderea bataliei de la Mohacs. Stapanirea otomana dureaza pana la inceputul secolului 18 cand trece in subordine imperiului Habsburgic. Intre timp in 1710 si 1739 orasul este devastat de epidemii de ciuma ce au decimat mare parte a populatiei orasului.

Dezvoltarea orasului Marghita se accentueaza pe parcursul secolului 20 asezarea fiind ridicata la rangul de oras in 1967 iar mai tarziu la inceputul secolului 21, in anul 2003 este declarat municipiu.

 

Cum ajungeti in Marghita

Cu autoturismul

Prin DN19B de la Săcueni sau Șimelul Silvaniei (dinspre Zalău

Cu trenul

Prin gara Marghita de pe linia Săcueni - Jibou.

Cu avionul 

Prin aeroportul Oradea si de acolo cu mijloace auto. 

 

Info utile

Marghita a fost declarat oras la 27 octombrie 1967 iar ulterior a fost declarat municipiu prin legea nr. 585 din 22.12.2003
ref: 472

Comentarii pentru Marghita


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă