Loading
Stema Oradea

Oradea

  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Oradea este situat pe cursul Crisului Repede pe ambele maluri ale raului la o altitudine de 126m si este resedinta judetului Bihor. Orasul se afla la 12 km de granita cu Ungaria si poate fi considerat ca un punct de plecare pentru a vizita Romania daca sositi dinspre Ungaria.

Orasul a fost intemeiat de regele Ladislau I in anul 1093 si el a fost primul rege inmormantat in catedrala din oras. Orasul a fost distrus de catre tatari in anul 1241 dar a cunoscut o noua perioada de inflorire dupa cateva secole atingand punctul culminant pe vremea Renasterii. In anul 1474 turcii devasteaza orasul sub conducerea lui Ali pasa. Dupa reconstructie a fost asediat de catre fortele lui Gheorghe Doja insa fara succes, de altfel dupa executarea acestuia o parte a corpului sau a fost agatat pe una din portile cetatii Oradea pentru a servi ca exemplu populatiei. Dupa moartea lui Rakoczy Gyorgy in anul 1660 turcii au ocupat cetatea si l-au distrus in mare parte. Fortele imperiale austriece au eliberat orasul in 1692 dar dupa 32 de ani de ocupatie si ca urmare a asediului doar 21 de cladiri mai erau locuibile in cetate iar in anul urmator si acestea au fost distruse de tatari astfel ca in anul 1720 Oradea avea 216 locuitori.

Oradea a jucat un rol important in cultura romaneasca de aici fiind originari multi dintre colaboratorii lui Iosif Vulcan la revista Familia.

Dupa al doilea razboi mondial Oradea a cunoscut o transformare radicala ca de altfel si celelalte orase din Romania ca urmare a construirii a cartiere de blocuri si platforme industriale iar populatia orasului s-a dublat in acest timp.

Cum ajungeti aici

Cu masina

Pe sosea dinspre Cluj Napoca, Arad sau dinspre Ungaria.

Cu trenul

Orasul este deservit de o statie de cale ferata pe magistrala 300 existand trenuri moderne Intercity, Rapid si Accelerate din si inspre Oradea. De asemenea exista si trenuri internationale care trec prin acest oras avand ca punct de plecare sau destinatie Bucuresti sau Budapesta printre altele

Cu avionul

Cu avionul puteti sa ajungeti prin Cluj Napoca, Timisoara sau Bucuresti sau de ce nu si prin Budapesta. Oradea dispune de un aeroport de dimensiuni reduse dar care functioneaza doar in trafic intern.
ref: 473

Comentarii pentru Oradea


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă