Loading
Stema Brașov

Brașov

  • Populație: ~ 308000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ
  • Localitate: Brașov (Localități componente:Poiana Brașov)

Municipiul Brașov este situat in centrul tarii, in depresiunea Brașov, la poalele masivului Tampa, la o altitudine de 550-650 m, la 200 km de capitala tarii București. Este poate cel mai important oras din Romania din punct de vedere turistic. Are astazi 308000 locuitori si detine statutul de municipiu din 17 februarie 1968.

Desi urmele de locuire indica prezenta omului pe teritoriul orasului inca din epoca de piatra si din perioada daco-romana, prima mentiune documentara a orasului dateaza din anul 1234 cand apare in Catalogus Ninivensis sub numele de Corona. Pe parcursul secolelor urmatoare este mentionata sub mai multe denumiri dintre care amintim Brassovia (1251), Barasu (1252), Brasu (1271), Braso (1288), Brasso (1309), Brassov (1331). In perioada 8 septembrie 1950 - 24 decembrie 1960 orasul Brașov cunoaste una din cele mai negre perioade ale existentei sale fiind fortata sa poarte numele de Orasul Stalin dupa numele lui Iosif Vissarionovici Stalin (dictator comunist al Uniunii Sovietice)

Orasul Brașov datorita pozitiei sale, la rascrucea principalelor drumuri ce legau Transilvania de Muntenia si Moldova cunoaste o dezvoltare timpurie primind dreptul de a organiza targuri inca din anul 1364 iar in anul 1798 sunt mentionate nu mai putin de 43 de bresle care activeaza in oras cu peste 1300 de ateliere. In anul 1377 se incepe constructia bisericii Sf. Maria (Biserica Neagra, nume primit dupa incendiul devastator care l-a distrus partial) care va deveni simbolul orasului si unul dintre cele mai importante monumente gotice din Romania.Pe parcursul istoriei sale orasul este devastat in mai multe valuri de catre turci, tatari, fortele habsburgice dar si de nenumarate epidemii de ciuma si incendii devastatoare precum cel din 1689 cand este distrusa partial biserica evanghelica din centru din care raman zidurile inalte innegrite de fum - motiv pentru care primeste numele de Biserica Neagra.O dezvoltare deosebita se observa pe plan cultural Brașovul fiind locul in care in anul 1533 Johannes Honterus infiinteaza prima tipografie din Transilvania. In Brașov activeaza diaconul Coresi care tipareste aici prima carte in limba romana (Catehismul romanesc) iar in scoala de langa biserica Sf. Nicolae din Schei sunt utilizate manualele editate de catre acesta. In anul 1521 negustorul Neacsu din Campulung trimite o scrisoare judelui Brasovului numita Scrisoarea lui Neacsu acesta fiind cel mai vechi text scris in limba romana cunoscut pana in prezent.In Brasov au functionat mai multe scoli in secolele XVII-XIX doua dintre acestea precum si un liceu fiind cu predare in limba romana. Liceul a fost infiintat de catre mitropolitul Andrei Saguna si in prezent poarta numele sau.In 1873 se inaugureaza prima linie de cale ferata si soseste primul tren in orasul Brașov iar in 1891 se da in folosinta primul tramvai pe ruta Piata Sfatului - Gara Bartolomeu. La sfarsitul secolului sunt date in folosinta uzina electrica si liniile de telegraf si telefon care leaga orasul de localitatile invecinate.

In secolul XX urmeaza o perioada de dezvoltare economica fara precedent iar in timpul regimului comunist se procedeaza la o industrializare fortata ca urmare orasul Brașov isi schimba radical aspectul doar centrul sau istoric pastrandu-si farmecul de odinioara.In prezent Brașov este centrul economic si cultural al centrului tarii si impreuna cu statiunea Poiana Brașov unul din punctele de gravitatie al turismului din Romania. Anual zeci de mii de turisti din Romania si din strainatate vin aici sa admire centrul istoric, Biserica Neagra, fortificatiile vechii cetati sau sa se relaxeze in statiunea Poiana Brașov.

Cum ajungeti in Brașov

Cu autoturismul

Prin DN1 de la București sau de la Cluj Napoca, prin DN11 dinspre Moldova (Bacău).

Cu trenul

Prin gara Brașov care este cel mai mare nod feroviar din Romania, cu convergenta a 2 linii magistrale si 4 linii secundare, fiind tranzitat zilnic de zeci de trenuri din toate partile Romaniei.

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau cel din Sibiu sau Târgu Mureș si de acolo cu mijloace auto. In prezent se afla in constructie aeroportul ce va deservi municipiul Brașov, se preconizeaza ca acesta va fi dat in functiune in anul 2012.
ref: 3

Comentarii pentru Brașov


Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


ionel
20 decembrie 2008
Imi place Brasovul, alaturi de Sibiu sunt perlele oraselor sasesti transilvane.
silvia
29 august 2009, 18:30
Un oras frumos nu numai prin asezare,imprejurimi,oameni,ci mai ales prin grija primarului si a autoritatilor locale si judetene,pentru ca orasul sa arate asa cum arata acum.Mai sint multe de facutdar cel mai mult cred ca trebuie investit in educatie,sanatate si poate si in cultura pentru ca turistii sa fie pe deplin multumiti.Sint convinsa ca se vor gindii si la aceste lucruri nu lipsite de importanta.
alina
1 iulie 2010, 08:09

La frumusetea orasului,contribuie din plin si locatia din str.lunga 244....(cred ca e pensiunea luiza)au flori in ferestre de o frumusete rara .
Mihai Marian Nadoleanu
14 februarie 2011, 17:28
a fost foarte frumos nu o buruiana da mai ales la Poiana Brasov

Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă