Loading
Stema Râşnov

Râşnov

  • Populație: ~ 16000 locuitori
  • Tip localitate: Orașe

Orasul Râşnov este situat in judetul Braşov, in sud-vestul Depresiunii Braşov, la 15 km de municipiul Braşov, pe cursul râului Ghimbăşel, la 650 m altitudine. Denumita Rosenau de catre sasii din Depresiunea Braşov si Barcarozsnyó de catre maghiari, in prezent localitatea Râşnov are aproximativ 16000 locuitori.

Urmele de locuire de pe teritoriul orasului indica prezenta unei asezari dacice ce purta numele de Cumidava iar mai tarziu se pare ca a existat aici si un castru roman de mari dimensiuni (114x110m). Sapaturile arheologice au scos la iveala in interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de terra sigilata si o figurina din lut care o reprezinta pe Venera.

Prima mentionare documentara a Râşnovului dateaza insa din 1331 sub numele de Rosnou, mai tarziu in 1343 apare cu numele de Rosnov. Alte denumiri care apar in documente sunt Rasnov si Villa Rosarum. In 1427 Sigismund de Luxemburg acorda asezarii dreptul de a tine targuri. Cu timpul asezarea capata o importanta semnificativa fiind al doilea targ ca marime din Ţara Bârsei. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale strungarilor in lemn si a tesatorilor. In 1600 dupa lupta de la Mirăslău, Mihai Viteazul impreuna cu familia sa, se retrage o perioada la Râşnov numind asezarea "un oras al domniei mele".

Insa nu intotdeuna viata locuitorilor a fost usoara in Râşnov, dat fiind faptul ca se afla pe drumul ce lega Ţara Bârsei de Pasul Bran adesea hoardele turce si tatare invadau asezarea si distrugeau tot ce râşnovenii au construit. Asa s-a hotarat construirea Cetăţii Râşnov - simbol al Râşnovului si principala atractie turistica din oras.

In prezent orasul este atragator atat prin prezenta obiectivelor turistice proprii (Cetatea Râşnovului, bisericile, Cheile Râşnovului) cat si prin obiectivele turistice şi zonele turistice din imediata apropiere: Poiana Braşov, Pârâul Rece, Munţii Piatra Craiului, Pasul Bran.

 

Cum ajungeti in Râşnov

Cu autoturismul

Prin DN73 de la Braşov sau de la Câmpulung, prin DN73A de la Predeal (de pe DN1).

Cu trenul

Prin gara Râşnov aflata pe linia secundara Braşov - Zărneşti 

Cu avionul 

Prin aeroporturile Sibiu, Târgu Mureş sau cele din Bucureşti si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 515

Comentarii pentru Râşnov


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


szekeres iuliana
19 February 2010, 19:28
aici unde locuieste bunica si bunicul meu din Risnov pe strada teiului la capat spre cimp.Am fost aici si m am distrat cu bicicleta pe ulita linga padure care se vede casa lui bunicul meu a fost minunat si se vede spre cetatea sus la noapte se aprinde lumina mica, unde am culcat in camera impreuna cu bunica mea. Au murit bunicii din anul 1969?
diana ivan
6 September 2010, 15:50
Nu am fost,dar vreau sa ajung.
TEODORA HONU
5 January 2011, 00:37
buna ziua si LA MULTI ANI, ma numesc HONU TEODORA,(fosta ROMAN TEODORA)cu domiciliu in Baile- Herculane jud.CARAS-SEVERIN,cu respect va rog a ma ajuta in gasirea unei bune prietene a mame-i mele,a locuit cu fam.mea pe scara in Dr.Tr.Severin,jud.Mehedinti,se peste 10 ani s-au mutat la RASNOV,doresc mult de tot un nr. de telefon,fix si sau mobil al fam.BARBU STELIAN,BARBU TITA(CONSTANTA)sau al fiicei domniilor lor BARBU MIHAELA.in speranta ca ma veti ajuta,aveti adresa mea de email si va las si un nr.de telefon:0721611469.0762352035.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă