Loading
Stema Rupea

Rupea

  • Populație: ~ 6300 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Rupea (Localități componente:Fișer)

Orasul Rupea este situat in judetul Brașov, la contactul dintre Subcarpații Transilvaniei si Podișul Hârtibaciului, la o altitudine de 451 m, la 62 km nord-vest de municipiul Brașov. Declarat oras in 1951 in prezent orasul Rupea are aproximativ 6300 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Fișer).

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica faptul ca aici a existat o asezare dacica numita de catre romani Rupes, localitatea actuala dezvoltandu-se pe locul acesteia.  Prima mentionare documentara a localitatii Rupea dateaza din 1324 iar la 1433 este deja mentionat ca targ sub numele de Köhalm (morman de pietre - in lb. maghiara). Precum multe alte asezari din Țara Bârsei si Rupea a suferit de pe urma incursiunilor turco-tatare din secolele 13-15 fiind devastata de mai multe ori cele mai grave pagube fiind provocate cu ocazia incursiunilor din anii 1432 si 1437. Mai tarziu in 1716 epidemia de ciuma izbucnita in oras provoaca moartea a peste jumatate din locuitorii orasului.

Localitatea a purtat numele derivat Cohalm pana in 1929 cand isi schimba denumirea in Rupea. Pe parcursul existentei sale orasul s-a impus ca un important centru mestesugaresc -  aici activand cel putin 12 bresle precum si ca important targ cu patru targuri anuale vestite in zona.

In prezent Rupea atrage turistii prin mostenirea culturala saseasca, prin Cetatea Cohalm dar si prin bazaltele de la Racoș aflate in apropiere. 

 

Cum ajungeti in Rupea

Cu autoturismul

Prin DN13 de la Brașov sau de la Sighișoara 

Cu trenul

Prin gara Rupea aflata pe magistrala feroviara nr. 3 (Bucuresti - Brașov - Sighișoara - Cluj Napoca - Satu Mare

Cu avionul 

Prin aeroporturile din Târgu Mureș si Sibiu si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 516

Comentarii pentru Rupea


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă