Loading
Stema București

București

  • Populație: ~ 2500000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul București este situat in partea de sud a tarii, aproximativ in centrul Campiei Romane, la o altitudine de 60-80 m, la circa 60 km de Dunare, la 120 km fata de Carpati si la 230 km fata de Marea Neagra. Este inconjurat de judetul Ilfov iar suprafata sa este de 228 kmp pe care isi duc existenta peste 2500000 de locuitori. Orasul este impartit pe 6 sectoare administrative.

Este cel mai mare oras din Romania atat ca marime cat si ca importanta politica, economica, financiar-bancara, comerciala si cultural-stiintifica. Relieful este alcatuit dintr-o campie (Campia Vlasiei) la o altitudine de 60 m, fragmentata de vai cu terase locale, acoperite de depozite loessoide pe care apar crovuri toate acestea pe un fundament alcatuit din formatiuni cristaline mezozoice. Campia este usor inclinata dinspre nord-vest spre sud-est, taiata de vai nu prea adanci (Dambovita respectiv Colentina) care dispun de lunci largi si tinere. In trecut aici se intindea vestitul codru al Vlasiei. Clima este temperat continental moderata incepand sa se resimta deja nuantele excesive din est. Temperatura medie anuala este de 10-11 grade Celsius, iar vanturile dominante provin din vest sau nord-est. Verile sunt deosebit de calde, cu temperaturi de 35-40 grade, iar iernile sunt reci cu zapezi abundente, insotite uneori de viscole. Hidrografia este reprezentata de raurile Dambovita (24 km) si afluentul sau Colentina (in nord, pe 33 km, foarte meandrata). Cursul raului Dambovita a fost amenajat si canalizat dupa planurile arhitectului Grigore Cherchez si a fost acoperit cu plansee de beton in 1936 pe portiunea dintre Piata Natiunilor Unite si Podul Serban Voda. Lacurile sunt artificiale amenajate de om ca puncte de atractie si agrement: Baneasa (40 ha), Herastrau, Chitila, Mogosoaia, Floreasca, Tei, Fundeni, Pantelimon, Lacul Morii.

Cum ajungeti in București

Cu autoturismul

Principalele drumuri europene si nationale tranziteaza municipiul București , astfel puteti utiliza drumul E70 (DN 6) dinspre Timisoara, drumul E60 (DN1) dinspre Cluj Napoca si Brasov, drumul E85 (DN2) dinspre nordul tarii (Suceava, Bacau) sau Autostrada Soarelui dinspre Constanta (pe portiunile finalizate)

Cu trenul

Toate magistralele feroviare pornesc din capitala astfel exista legaturi spre orice colt al tarii

Cu avionul

Bucureștiul este deservit de doua aeroporturi: București - Henri Coanda (Otopeni) mai ales pe trafic extern si București Baneasa - mai ales pe trafic intern si regional.
ref: 723

Comentarii pentru București


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă