Loading
Stema Anina

Anina

  • Populație: ~ 10500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Anina (Localități componente:Steierdorf)

Orașul Anina este situat în sud-vestul României, la poalele Munților Aninei, partea sudică a județului Caraș-Severin într-o depresiune carstica, la 650-770 m altitudine, la 35 km sud de municipiul reședință de județ Reșița. Declarat oraș în 1952, Anina are în prezent aproximativ 10500 de locuitori și o localitate in subordine administrativă (Steierdorf).

Anina este unul dintre puținele orașe din România a cărei istorie este cunoscută integral datorită faptului că este o așezare relativ tânără. A fost intemeiată la 24 iunie 1773 când aici s-au stabilit familii de coloniști austrieci (din Styria, Austria).  Aceștia erau specializati pe fabricarea mangalului, mangal care era utilizat în cadrul combinatului siderurgic de la Oravița. Aceștia au denumit localitatea Steierer-Dorf și mai târziu Steierdorf. Localitatea s-a dezvoltat încetul cu încetul în 1786 fiind construite biserica romano-catolică și școala iar in 1790 avea să se producă evenimentul care a dus la o și mai accelerată dezvoltare a așezării. Un localnic pe nume Mathias Hammer a descoperit într-o pădure de anini în locul numit Valea lui Andrei (Sigismund in prezent) huilă de calitate superioară. În doar doi ani se incepe exploatarea acestei resurse Steierdorf transformându-se intr-o localitate minieră. Acest fapt duce și la dezvoltarea infrastructurii rutiere fiind construit intre 1846-1847 drumul Oravița - Steierdorf iar in 1863 este dat în funcțiune și calea ferată Steierdorf (Anina) - Oravița.

De a lungul existenței sale orasul s-a dezvoltat, s-a inființat statiunea climaterică de la Steierdorf (în 1893), aici s-a construit primul lac artificial din România - Lacul Buhui. Insă Anina a deținut o vreme și un record trist printr-un accident minier, acesta s-a produs la 7 iunie 1920 fiind la aceea data cel mai grav accident minier din istoria Europei cu 217 victime. 

În 1952 Steierdorf-Anina este declarat oraș cu numele de Anina , Steierdorf devenind localitate componenta a acesteia. În prezent Anina este un orășel în dezvoltare, iar pentru turiști care trec prin localitate prezinta  multiple posibilități de recreere în zonele adiacente montane dar și in zona Lacului Buhui.

Un alt fapt interesant care se leagă de numele Aninei s-a petrecut in 2002 când aici au fost descoperite cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa, vechi de circa 40000 de ani cunoscute în prezent sub numele de Ion de Anina.

 

Cum ajungeți la Anina

Cu autoturismul

Dinspre Reșița pe DN58 sau dinspre Oravița pe DN57B

Cu trenul

Prin gara Anina capăt de linie al căi ferate Oravița - Anina. Această cale ferată este denumită de localnici și Semmeringul Bănățean datorită asemănării sale cu celebra cale ferată din Austria. Este o cale ferată montana cu peisaje pitorești, cu o lungime de 33,8 km, o diferență de nivel de 338 m, 14 tunele și 10 viaducte.

Cu avionul

Prin aeroportul din Timișoara și de acolo cu mijloace auto.
ref: 18

Comentarii pentru Anina


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă