Loading
Stema Caransebeș

Caransebeș

  • Populație: ~ 30400 locuitori
  • Tip localitate: Municipii
  • Localitate: Caransebeș (Localități componente:Jupa)

Municipiul Caransebeș este situat în culoarul depresionar Timiș-Cerna, în apropiere de confluența râurilor Sebeș și Timiș, în județul Caraș-Severin. Declarat municipiu în 1995, în prezent localitatea Caransebeș are aproximativ 30400 locuitori și o localitate în subordine administrativă (Jupa).

Prima menționare documentară a localității Caransebeș datează din 1289 sub numele de Sebeș fiind reședință a banului Severinului. Ulterior localitatea se unește cu satul Căran din unirea lor rezultând actuala așezare Caransebeș care este amintită ca și oraș în anul 1564. Ca și alte localități din România și Caransebeșul resimte valurile de invadatori turci in secolul 18 fiind atacat de mai multe ori cea mai notabilă bătălie fiind dată în 1738 când turcii năvălesc și distrug în mare parte așezarea. În anii ce urmează se reconstruiește așezarea. Tot în această perioadă Caransebeș este reședință a episcopiei ortodoxe române (până in 1783) ulterior în 1865 devenind reședință a episcopiei greco-catolice.

Orașul Caransebeș se dezvoltă vertiginos la inceputul secolului 20 devenind reședința regiunii Severin în perioada 1950-1952. Între 1952-1968 este reședință a raionului Caransebeș. În prezent este un municipiu cu o dezvoltare vertiginoasă, fiind și un posibil punct de plecare spre zonele turistice din Munții Semenic, Muntele Mic, Zona Țarcu-Godeanu și Băile Herculane. Caransebeșul dispune și de un aeroport insă acesta nu este folosit decât pentru curse ocazionale și de agrement.

Dacă aveți drum in zonă nu trebuiesc neglijate nici obiectivele turistice din Caransebeș: ruinele cetății feudale, clădirea Primăriei, ruinele orașului roman Tibisicum, biserica Sf. Gheorghe, biserica Sf. Ioan Botezătorul, biserica franciscană.

Cum ajungeți în Caransebeș

Cu autoturismul

Prin DN6 de la Timișoara sau dinspre Craiova și București.

Cu trenul

Prin gara Caransebeș de pe linia ferată București - Craiova - Timișoara

Cu avionul

Aeroportul din Caransebeș nu primește curse regulate de pasageri fiind necesară utilizarea aeroportului din Timișoara și de acolo cu mijloace auto.

 

 

Info utile

Orașul Caransebeș a fost declarat municipiu prin legea nr. 11 din 18.01.1995 
ref: 20

Comentarii pentru Caransebeș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă