Loading
Stema Caransebeş

Caransebeş

  • Populație: ~ 30400 locuitori
  • Tip localitate: Municipii
  • Localitate: Caransebeş (Localități componente:Jupa)

Municipiul Caransebeş este situat în culoarul depresionar Timiş-Cerna, în apropiere de confluenţa râurilor Sebeş şi Timiş, în judeţul Caraş-Severin. Declarat municipiu în 1995, în prezent localitatea Caransebeş are aproximativ 30400 locuitori şi o localitate în subordine administrativă (Jupa).

Prima menţionare documentară a localităţii Caransebeş datează din 1289 sub numele de Sebeş fiind reşedinţă a banului Severinului. Ulterior localitatea se uneşte cu satul Căran din unirea lor rezultând actuala aşezare Caransebeş care este amintită ca şi oraş în anul 1564. Ca şi alte localităţi din România şi Caransebeşul resimte valurile de invadatori turci in secolul 18 fiind atacat de mai multe ori cea mai notabilă bătălie fiind dată în 1738 când turcii năvălesc şi distrug în mare parte aşezarea. În anii ce urmează se reconstruieşte aşezarea. Tot în această perioadă Caransebeş este reşedinţă a episcopiei ortodoxe române (până in 1783) ulterior în 1865 devenind reşedinţă a episcopiei greco-catolice.

Oraşul Caransebeş se dezvoltă vertiginos la inceputul secolului 20 devenind reşedinţa regiunii Severin în perioada 1950-1952. Între 1952-1968 este reşedinţă a raionului Caransebeş. În prezent este un municipiu cu o dezvoltare vertiginoasă, fiind şi un posibil punct de plecare spre zonele turistice din Munţii Semenic, Muntele Mic, Zona Ţarcu-Godeanu şi Băile Herculane. Caransebeşul dispune şi de un aeroport insă acesta nu este folosit decât pentru curse ocazionale şi de agrement.

Dacă aveţi drum in zonă nu trebuiesc neglijate nici obiectivele turistice din Caransebeş: ruinele cetăţii feudale, clădirea Primăriei, ruinele oraşului roman Tibisicum, biserica Sf. Gheorghe, biserica Sf. Ioan Botezătorul, biserica franciscană.

Cum ajungeţi în Caransebeş

Cu autoturismul

Prin DN6 de la Timişoara sau dinspre Craiova şi Bucureşti.

Cu trenul

Prin gara Caransebeş de pe linia ferată Bucureşti - Craiova - Timişoara

Cu avionul

Aeroportul din Caransebeş nu primeşte curse regulate de pasageri fiind necesară utilizarea aeroportului din Timişoara şi de acolo cu mijloace auto.

 

 

Info utile

Oraşul Caransebeş a fost declarat municipiu prin legea nr. 11 din 18.01.1995 
ref: 20

Comentarii pentru Caransebeş


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă