Loading
Stema Cluj Napoca

Cluj Napoca

  • Populație: ~ 317000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Muncipiul Cluj-Napoca (Kolozsvár in maghiară, Klausenburg in germană) este situat în nord vestul țării la poalele dealului Feleac, în zona de legătura a Podișului Someșan cu Câmpia Transilvaniei și cu Munții Apuseni, la aproximativ 350-400 metrii altitudine pe cursul raului Someșul Mic. Cluj Napoca are in prezent o populatie de 317.000 de locuitori la care se mai adauga in perioada studiilor universitare aproximativ 100. 000 de studenti și este considerat centrul cultural și economic al Transilvaniei. 

Istorie

Prima atestare documentară a orașului datează din vremea romană când Claudius Ptolemeu spunea despre așezare că este una dintre cele mai importante din Dacia.

Regele Ungariei Sigismund de Luxemburg acorda Clujului statutul de oraș liber în anul 1405. Orașul era deja în această perioadă un centru de comerț și meșteșuguri, cu  o serie de bresle meșteșugărești active în urbe.

Orașul a cunoscut o dezvoltare industrială și comercială accentuată în vremea în care aparținea imperiului Austro-ungar. În această perioadă sunt construite multe dintre monumentele arhitecturale din oraș și centrul orașului capătă înfățișarea actuală.

După al doilea război mondial Clujul cunoaște o dezvoltare explozivă, ajungând la peste 300.000 de locuitori. În prezent este unul dintre cele mai mari orașe din România și cel mai mare oraș al Transilvaniei, cu o viață economică, culturală și educațională efervescentă.  

Obiective turistice

Clujul are un bogat patrimoniu arhitectural, clădiri care nu au voie să lipsească din nici un itinerariu prin orașul transilvan cum ar fi: Biserica Sf. Mihail, Palatul Bánffy, Biserica Calvaria, Casa Matei Corvin, Bastionul Croitorilor, Catedrala Ortodoxă.
Alte locuri care merita vizitate sunt: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Grădina Botanica, Parcul Central.

Centru universitar

Clujul este cel mai important centru universitar din țară (după București) cu universități de mare prestigiu (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu).

Evenimente culturale

Clujul oferă și câteva evenimente culturale de prim rang precum Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), concerte, două dintre teatrele cele mai importante ale țării, operă, etc. 

Cum ajungeti în Cluj Napoca

Cu autoturismul


Pe DN1 (sau E60) dinspre Oradea sau dinspre Alba Iulia. Alte drumuri europene importante care tranzitează Clujul sunt E81 (Satu Mare, Zalău, Brașov), E58 (Dej, Bistrița). De asemenea in apropiere de oraș trece si secțiunea Gilău - Câmpia Turzii a autostrăzii Transilvania.

Cu trenul

Orașul este situat pe magistrala feroviară 3 aici terminându-se porțiunea electrificată din această magistrală, intre Cluj Napoca si Oradea circuland locomotive diesel. Trenuri intercity circulă spre cele mai importante orașe din Transilvania dar și spre București. Spre Budapesta circula trenurile internationale Ady Endre și Corona. Noi va recomandăm pentru călătorii trenuri Rapid sau Intercity datorită timpului mai redus de călătorie și a confortului superior față de trenurile personale și accelerate.

Cu avionul

Cluj Napoca dispune de un aeroport lângă cartierul Someșeni, Aeroportul Internațional Cluj Napoca (COD IATA: CLJ) are legături aeriene spre marile orașe din România, Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Austria,  Olanda.

Cum vă deplasați prin Cluj Napoca

Transport în comun

Clujul are un sistem de transport în comun bine pus la punct, format din autobuze, troleibuze și tramvaie care au linii ce acoperă toate cartierele orașului. Operatorul de transport local se numește RATUC (www.ratuc.ro). Pentru a utiliza transportul în comun este necesară cumpărarea unui bilet (există doar bilete cu două călătorii) sau a unui abonament înainte de urcarea în mijlocul de transport în comun. În mai 2013 un bilet cu 2 călătorii costa 4 lei. 

Taximetre

Sunt mai multe companii de taximetre. Toate taxiurile aparținând unei asemenea companii au același tarif și acest tarif trebuie să fie afișat la vedere.

Pentru a afla numerele de telefon ale celor mai importante companii de taximetrie din Cluj consultați secțiunea de informații utile de pe situl nostru.

Bicicletă și pe jos

Pistele de bicicletă sunt deocamdată puține și de multe ori ocupate de diverse autoturisme parcate. De asemenea în Cluj pe anumite străzi poate deveni anevoioasă deplasarea pe trotuar a  pietonilor datorită mașinilor parcate.
ref: 16

Comentarii pentru Cluj Napoca


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


clujeanu
15 octombrie 2008
cel mai tare oras din tara!
calin
28 martie 2010, 07:21
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Calin_dorgo@hotmail.com
calin
28 martie 2010, 07:25
Ma refeream la statiunile Someseni, Mica, Baita, Dej, Gherla, Ocna Dej...felicitatri pt Turda, atat salina cat si statiunea balneara!

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă