Loading
Stema Turda

Turda

  • Populație: ~ 60500 locuitori
  • Tip localitate: Municipii

Prezentare generala

Municipiul Turda se afla in judetul Cluj, in sud-estul Dealurilor Feleacului, la o altitudine de 340-350 metrii la confluenta raului Aries cu paraul Racilor. Orasul se afla la 30 km sud-est de municipiul Cluj Napoca. Turda a fost declarat municipiu la 17 februarie 1968 iar in zilele noastre are aproximativ 60500Stema municipiului Turda locuitori.

Istoric

Urmele de locuire ce dateaza din perioada dacica, au fost descoperite in locul numit Pordeiu. Acestea reprezinta vestigiile unei asezari dacice, care purta numele de Potaissa si se pare ca a fost unul din orasele importante din perioada romana fiind centrul militar al Daciei Superior. Renumitul geograf Ptolemeu in lucrarea Geographia III, 8, 4 o numeste Patreuissa, ceea ce este, cel mai probabil, o forma derivata din Patavissa sau Potaissa.

Asezarea Potaissa se afla pe drumul ce lega cetatea Apulum (Alba Iulia) si Porolissum (Moigrad, jud. Salaj) si a fost multa vreme resedinta Legiunii a V -a Macedonica. In consecinta in apropiere s-a dezvoltat castrul Legiunii a V -a Macedonica care avea ziduri de piatra si se extindea pe o suprafata de 26 de hectare sub forma de patrulater neregulat. Ruinele castrului se pastrau in conditii destul de bune in secolul XIX. In jurul castrului s-a dezvoltat orasul cunoscut azi sub numele de Turda, fiind ridicat la rangul de municipium in timpul imparatului Septimius Severus (193-211) iar ulterior a primit titlul de colonia (in colonii se aplica dreptul italic - Jus Italicum). Datorita prezentei sarii care era exploatata in perioada respectiva Potaissa cunoaste o dezvoltare si dupa abandonarea Daciei de catre romani fiind descoperite numeroase urme ale unui cartier mestesugaresc pe Dealul Zanelor.

Prima mentiune documentara a localitatii Turda dateaza din anul 1075 sub denumirea de Castrum Turda iar ulterior in 1197 este mentionata sub numele de Civitas Tordensis. Un eveniment important in istoria orasului este intrunirea in Turda a Dietei Transilvaniei for care pune bazele organizarii politice si administrative a Transilvaniei. Tot la Turda regele Ioan Sigismund Zapolya II, emite Edictul de la Turda care este primul decret de libertate religioasa din Europa.

De istoria orasului Turda se leaga si asasinarea lui Mihai Viteazul pe campia din apropierea orasului din ordinul generalului Basta. Dupa acest eveniment trupele imperiale si cele ale nobilimii din Transilvania au provocat distrugeri insemnate orasul cazand prada jafurilor si incendiilor, mare parte a populatiei parasind localitatea.

Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen (1613-1639), a fost interesat de buna functionare a ocnelor de sare si a emis privilegiile din anii 1614 si 1619, prin care se incuraja repopularea orasului. Un val important de locuitori sosesc in Turda dupa ocuparea Oradiei de catre turci.
Alipirea Transilvaniei de imperiul habsburgic in secolul al XVII-lea a provocat o stare de ostilitate, fapt ce a determinat rascoala antihabsburgica condusa de Ferenc Rakoczi. Rascoala a cuprins in 1703 si orasul Turda, acesta fiind ocupat de partizanii lui Rakoczi.

Statiunea balneoclimaterica Turda

Vezi Baile Sarate Turda


 

Cum ajungeti in Turda

Cu masina

Prin DN1 de la Cluj Napoca, Alba Iulia, Brasov, Bucuresti sau prin DN15 de la Targu Mures.

Cu trenul

Prin gara Campia Turzii de pe magistrala 3 iar de acolo cu miloace auto. Exista linii de autobuz pe ruta Campia Turzii - Turda.

Cu avionul

Prin aeroportul international Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto.


Info utile

Nume in maghiara: Torda
Nume in germana: Thorenburg

Harta

Harta interactiva a municipiului Turda

 
ref: 545

Comentarii pentru Turda


Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


ionel
23 noiembrie 2006
Merita vizitat, mai ales salina si cheile turzii.
MIHAI
4 ianuarie 2007
FRUMOASE LOCURI LA TURDA : BAILE SATARE TURDA (VARA) , SALINA TURDA, CHEILE TURZII s.a .
Aurel
21 decembrie 2009, 09:48
Mai sunt si altele muzeul de istorie ,obelisc Mihai Viteazu ,gradina zoologica care se v a si renova ,castrul roman Potaissa Turda ceva forte frumos la vreo 25 km cetatea de la Coltesti
Ionel IGNAT
16 septembrie 2012, 06:21
Stema municipiului este gresita. SUnteti intr-o grava eroare. Wikipedia nu este intotdeauna o sursa de luat in seama.

Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă