Loading

Comandău

  • Populație: ~ 1054 locuitori
  • Tip localitate: Comune

Localitatea Comandău este situata in apropierea orasului Covasna la 22 km de acesta ,la o altitudine de 1030 m in Depresiunea Comandău din Muntii Bretcului pe cursul superior al raului Bâsca Mare. Numele comunei provine din cuvantul german Grenzkommando care inseamna post de graniceri (aici fiind vechea granita dintre Romania si Imperiul Austro-Ungar).

In 1870 aici erau intinse paduri de molid si brad proprietate a lui Zathurecky Gyula. Acesta a fost contactat de David Horn un evreu instarit care a cumparat tot materialul lemnos existent in aceste locuri si a inceput construirea liniei ferate inguste pentru exploatarea in conditii optime. Lucrarile au inceput in anul 1882 iar nu peste mult timp a fost construit primul satuc pentru muncitori numit Gyulafalva (dupa prenumele lui Zathurecky) iar apoi Comandăul de astazi. Satul Comandău pe aceea vreme a cunoscut o dezvoltare nemaivazuta fiind utilata cu cele mai performante utilaje pentru aceea vreme si a fost a doua localitate electrificata dupa Timișoara (inaintea orasului Brașov). Inginerul Emil Lux a proiectat Planul Inclinat Covasna-Comandău care impreuna cu caile ferate inguste de pe vaile principalelor parauri au facilitat si mai mult exploatarea materialului lemnos respectiv dezvoltarea acestei zone.

Dupa instaurarea regimului comunist s-a inregistrat un regres iar dupa caderea comunismului exploatarea materialului lemnos s-a redus considerabil. Mocanita si utilajele aferente au fost scoase din uz. O mare parte a liniilor ferate au fost dezafectate.

Astazi comuna a inceput sa se reprofileze pe turism existand aici posibilitati de valorificare a potentialului turistic. S-a amenajat o partie de schii (cu instalatie de transport pe cablu) si s-a inceput construirea unor unitati de cazare pentru turisti. Zilele Comandăului deja au devenit o traditie si un eveniment asteptat de mii de turisti datorita "tocanitei" de bureti preparate aici din 500 kg de bureti.

Comandăul este un loc aparte - un loc aparent uitat de lume, o oaza de liniste, aer curat, munti si paduri fara sfarsit care va poate elibera din stresul cotidian atat iarna cat si vara.

Cum ajungeti in Comandău

Cu masina

Din orasul Covasna pe un drum de 22 de km neasfaltat dar in conditie foarte buna.

Cu trenul

Prin gara Covasna si de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau cel din Târgu Mureș si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 4

Comentarii pentru Comandău


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă