Loading

Comandău

  • Populație: ~ 1054 locuitori
  • Tip localitate: Comune

Localitatea Comandău este situata in apropierea orasului Covasna la 22 km de acesta ,la o altitudine de 1030 m in Depresiunea Comandău din Muntii Bretcului pe cursul superior al raului Bâsca Mare. Numele comunei provine din cuvantul german Grenzkommando care inseamna post de graniceri (aici fiind vechea granita dintre Romania si Imperiul Austro-Ungar).

In 1870 aici erau intinse paduri de molid si brad proprietate a lui Zathurecky Gyula. Acesta a fost contactat de David Horn un evreu instarit care a cumparat tot materialul lemnos existent in aceste locuri si a inceput construirea liniei ferate inguste pentru exploatarea in conditii optime. Lucrarile au inceput in anul 1882 iar nu peste mult timp a fost construit primul satuc pentru muncitori numit Gyulafalva (dupa prenumele lui Zathurecky) iar apoi Comandăul de astazi. Satul Comandău pe aceea vreme a cunoscut o dezvoltare nemaivazuta fiind utilata cu cele mai performante utilaje pentru aceea vreme si a fost a doua localitate electrificata dupa Timișoara (inaintea orasului Brașov). Inginerul Emil Lux a proiectat Planul Inclinat Covasna-Comandău care impreuna cu caile ferate inguste de pe vaile principalelor parauri au facilitat si mai mult exploatarea materialului lemnos respectiv dezvoltarea acestei zone.

Dupa instaurarea regimului comunist s-a inregistrat un regres iar dupa caderea comunismului exploatarea materialului lemnos s-a redus considerabil. Mocanita si utilajele aferente au fost scoase din uz. O mare parte a liniilor ferate au fost dezafectate.

Astazi comuna a inceput sa se reprofileze pe turism existand aici posibilitati de valorificare a potentialului turistic. S-a amenajat o partie de schii (cu instalatie de transport pe cablu) si s-a inceput construirea unor unitati de cazare pentru turisti. Zilele Comandăului deja au devenit o traditie si un eveniment asteptat de mii de turisti datorita "tocanitei" de bureti preparate aici din 500 kg de bureti.

Comandăul este un loc aparte - un loc aparent uitat de lume, o oaza de liniste, aer curat, munti si paduri fara sfarsit care va poate elibera din stresul cotidian atat iarna cat si vara.

Cum ajungeti in Comandău

Cu masina

Din orasul Covasna pe un drum de 22 de km neasfaltat dar in conditie foarte buna.

Cu trenul

Prin gara Covasna si de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau cel din Târgu Mureș si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 4

Comentarii pentru Comandău


Afisez rezultatele 0-24 dintr-un total de 24
  • 1


mada
26 decembrie 2006
comandaul; este superb.nu ezitati.ceva mai frumos si mai linistit de atat nu poate exista.
Marci
12 februarie 2007
comandaul este o comuna foarte frumoasa,cu niste peisaje extrem de placute si cu un potential turistic foarte ridicat.
laurentiu
27 februarie 2007
Comandau este un loc linistit inconjurat de munti si padure. Cateva zile acolo va rupe de lumea cotidiana si va relaxeaza. O plimbare cu ATV-ul prin padure este binevenita. Tin sa va anunt ca trenuletul numai functioneaza.
ioana
17 iulie 2007
comandaul este cel mai frumos.puteti petrece niste zile de vis acolo!!este minunat....peisajele sunt incantatoare
Sanyi
21 august 2008
Cind se asfalteaza oare si acel drum de 22 KM????ATUNCI AR FI O EXPLOZIE DE TURISTI si O dezvoltare ECONOMICA
Molnar
25 octombrie 2008
Merita sa vizitati!
katalin
8 noiembrie 2008
comandau este cel mai frumos comuna din judeti acolo am petrecut clipe frumoase
Timea
11 decembrie 2008
Este cel mai frumos loc din lume. Oricine poate trai clipe de neuitat. O viata fara stres, unde este liniste si aer pur.
denisa
21 februarie 2009, 21:00
atat iarna cat si vara comandaul este o atractie pentru toata lumea.
edy
31 iulie 2009, 14:06
am fost si eu pe acolo . frumos si mai ales curat ( nu ca pe valea prehovei unde vezi gunoaie la tot pasul). de uracat spre varful lacauti (1777 m). traseu de 2 ore si un pic. iti poti auzi gandurile pana sus ca nu-i tipenie de om .
csaby
15 septembrie 2009, 16:04
Comandaul este o zona deosebit de frumoasa si linistita si mai ales aviz pescarilor sunt foarte multe piriuri unde se poate pescui (pastrav si lipan)
ursu
10 februarie 2010, 19:05
Super peisaj , super curat. Jos palaria! Am fost in februarie si am sa revin si in vara.
geo
25 aprilie 2010, 01:01
Foarte frumosa zona! Daca aveti ocazia de a ajunge acolo, chiar si pt cateva ore, merita fara indoiala. Azi am ajuns acolo si cu siguranta ca la vara vom merge din nou. Paduri de conifere ca acolo nu am vazut nicaieri la noi in tara.

gabr
7 mai 2010, 14:45
Sal! Stie cineva cum se scrie in lb. maghiara: Basca Mare?
cristi
17 decembrie 2010, 09:12
am fost si eu in ianuarie 2010. super peisaj, liniste, drumetii cu sania mare trasa de masina, oamenii ok *nu ka muntenii. recomand si iarna si vara.
neri
21 februarie 2011, 10:49
este o comuna extrem de frumoasa
irina
11 mai 2011, 16:35
salut.sunt din covasna si este adevarat ca raiui pe pamant e la Comandau, atat vara cat si iarna.
irina
11 mai 2011, 16:37
salut.raspuns pt gabr,Basca mare in maghiara se scrie NAGY BASZK.
Duduie
31 iulie 2011, 05:35
Super curat,super civilizat,super peisaj,super linistit,super oameni.Aceasta este o bucata din TINUTUL SECUIESC!!!
Multumiri ungurilor din Comandau!!
Adi
1 august 2011, 14:52
In ce stadiu mai este drumul dinspre Covasna?
sebi
8 octombrie 2011, 17:48
Pe langa Comandau ,Valea Prahovei este un cos de gunoi,....Comandaul este o oaza de liniste un paradis al pescarilor si super peisaje !
kati
28 noiembrie 2011, 20:14
adevarul ca e frumos mai ales ca e satul meu natal pacat ca merg mai rar pe acolo
Kelemen Melinda
13 decembrie 2011, 12:16
Da intradevar comandau este o comuna foarte frumoasa....stiu pt ca am crescut acolo.Cand am facut 18 ani am plecat dar de cate ori ma intorc ma intorc cu drag pt ca pe toti cei dragi ii am acolo,si orcum este un loc unde te poti relacsa la maxim...si va recomand si voua sa-l vizitati..va pup.
JC
13 august 2017, 07:56
Beware, this place is unsuitable for tourism!
My partner, my teenage son and I were walking on a public unpaved road towards a river to try enjoying a quiet time.
On the way to the river we were uncomfortable when 2 large white dogs behind a rather low fence were barking at us and so on the way back we decided to get around this.
We joyned the same unpaved road at the very edge of the aforementioned property only to find ourselves attacked by 5-6 dogs which easily passed some flimsy fences of one neighbourhood and one of the large white dog mentioned above.
Also a previously closed gate was now opened leading to the conclusion that at least some of the dogs were intentionally released.
We had a very close escape. Thankfully we collected some large sticks from the river bank which we used to defend ourselves.
Do not visit, it is unsafe!

Afisez rezultatele 0-24 dintr-un total de 24
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă