Loading
Stema Covasna

Covasna

  • Populație: ~ 12500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Covasna (Localități componente:Chiuruș)

Localizare și elemente geografice

Orașul Covasna este situat în curbura Carpaților Orientali, la poalele munților Brețcu în depresiunea Târgu Secuiesc . Statiunea balneoclimaterica permanentã de interes național se afla la 31 km de Sf. Gheorghe, la 60 km de Brașov si la 250 de km de București. Stațiunea Covasna are 12200 locuitori si are in subordine administrativa localitatea Chiuruș.

Cunoscuta ca orașul izvoarelor minerale, localitatea Covasna este traversată de pârâul cu acelasi nume. Altitudinea variază între 550-600 m, iar climatul este răcoros,  de depresiune intramontanã. Vara noptile sunt rãcoroase iar iernile sunt reci. Aerul are un continut ridicat de ioni negativi - un alt factor terapeutic natural.

Scurt istoric

Prima atestare documentara a orașului Covasna dateaza din 1567, in 1773 apele minerale de la Covasna sunt analizate chimic iar intr-un manual de geografie aparut la Viena in 1818 este deja mentionata ca statiune balneara. In 1952 este declarat oras iar odata cu reorganizarea administrativa a Romaniei din 1968 judetul primeste numele statiunii Covasna.

Stațiunea balneoclimaterică

Este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice ale României, dispune de 9 hoteluri și de mai multe pensiuni private precum si de un camping. Economia orasului Covasna se bazează mai ales pe industria alimentară, turism si agricultură.

Izvoarele de ape minerale au debite deosebit de ridicate (unele au un debit de peste 1000 de litrii pe ora) si sunt raspandite in tot orasul (peste 1500 de izvoare) existand unele case particulare unde in fantani este apa minerala. Acestea sunt de o mare varietate fiind carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodurate, hipertone, hipotone, bromurate.

Afecțiuni tratate

Apele minerale de la Covasna sunt utilizate atat in cura interna cat si in cura externa pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. De asemenea apa minerala este imbuteliata si comercializata in toata tara sub numele Roua (Roua Munților). In 2005 aceastei ape minerale i-a fost decernata medalia de aur la Salonul International de ape minerale de la Berkeley Springs (Statele Unite). Trebuie mentionate si mofetele (emanatii de bioxid de carbon) din Covasna care au o valoare terapeutica majora fiind extinse in toata statiunea. Centrele de tratament din Covasna dispun de mofete, instalatii pentru bãi calde cu ape minerale, buvete pentru curã internã, aerosoli si inhalaþii. Aici se aflã si Spitalul de Recuperare a Bolilor Cardiovasculare Covasna, unitate renumita atât în tarã cât si în strãinãtate.

Timp liber

Dintre obiectivele turistice cele mai importante amintim: Planul Înclinat - monument tehnic unicat in Europa, Balta Dracului - un fel de vulcan noroios, Cetatea Zânelor - ruinele unei cetãti vechi, Calea ferata forestierã, trenul rutier (un trenuleț care plimbă turiștii pe străzile orașului între diferitele obiective turistice).

Cum ajungeti aici

Cu autoturismul

Prin DN11 care leagă Brașovul de Onești. Trebuie sã vã abateti de pe DN 11 între localitãtile Sântionlunca si Moacșa în dreptul localitãtii Reci. Tot cu abatere de pe DN 11 se poate ajunge în Covasna si dinspre Târgu Secuiesc.

Cu trenul

Trebuie sã ajungeti mai intâi la Sf. Gheorghe de unde porneste linia feroviara  de interes local 404 (Sfântu Gheorge - Brețcu), care trece si prin statiune. De la gara Covasna exista autobuze spre centrul statiunii.

Cu avionul

Prin aeroporturile Targu Mures sau Bucuresti si de acolo cu mijloace auto sau feroviare

Info utile

Exista curse regulate de microbuz spre statiunea Covasna din gara Brașov sau din autogara Sfântu Gheorghe. Programul acestora poate fi consultat pe www.ecosil.ro

 
ref: 1

Comentarii pentru Covasna


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


trifan gh
24 decembrie 2007
Pe afara vopsit gardul, inauntru LEOPARDUL !!!!! Cu parere de rau am constatat spitalul este departe de ceace vrea sa fie !!! Conditiile de tratament sunt acceptabile, daca doctorii sunt de acord sa-ti permita accesul la tratament. Cazarea este sub orice critica !!!!!!! Pacat ca nu pot posta foto facute !!! Regatenii cate 6 in camera, localnicii cate doi !!?? NU MERITA !!!!
dan
12 octombrie 2008
pacat ca nu circula mocanita mai des pentru ca multi ar fi interesati de o plimbare cu ea.
adriana
7 aprilie 2009, 21:00
putine posibilitati de distractie pt tineri..insa lucrurile incep sa se redreseze...suntem pe calea cea buna incepand cu hotelul Clermont...asteptam mai multe pe viitor
gigi
29 iunie 2009, 16:36
un mic oras kre in plina criza se va dezvolta pe plan turistic.orasu a primit multe fonduri.acu sa vedem cum decurg lucrurile...
Cazare Covasna
22 martie 2010, 21:50
Mocanita este scoasa la plimbare, langa hotelul Bradul.
Iar Spitalul de Cardilogie este renovat si...multe altele.
Imagini pe http://www.cazarecovasna.ro
calin
26 martie 2010, 11:04
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă