Loading
Stema Sfântu Gheorghe

Sfântu Gheorghe

Sfântu Gheorghe este cel mai mare oras din judetul Covasna si indeplineste si functia de resedinta de judet. Orasul este situat la o altitudine de 525-580 m, pe Valea Oltului pe una dintre terasele acestui rau.

In componenta orasului intra si satele Chilieni si Coșeni dar si statiunea turistica Șugaș-Băi.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1332 fiind numit la vremea aceea Sancto Giorgio. In 1461 asezarea apare mentionata ca oras targ. Intre 1658-1661 Cetatea Sfântu Gheorghe este cucerita si incendiata de invadatorii turco-tatari iar in 1802 un cutremur puternic distruge in mare parte asezarea. Intre timp asezarea se dezvolta din punct de vedere economic astfel intre 1808 si 1854 iau nastere primele bresle din oras si ca urmare in 1832 Sfântu Gheorghe este declarat oras. In 1876 orasul devine resedinta tinutului Trei Scaune, aproximativ identic cu actualul judet Covasna.

Cea mai gloriasa perioada a orasului a fost epoca revolutiei de la 1848 cand aici s-a proclamat inceperea luptei armate pentru autoaparare. Aici au fost executati si doi dintre cei mai curajosi luptatori ai revolutiei Varadi Jozsef si Bartalis Ferenc

Economia orasului s-a bazat in trecut pe agricultura mai ales, asezarea primind dreptul de a organiza targuri in 1520 pe timpul lui Ludovic al II-lea. In anul 1857 s-a construit o fabrica de bere in oras iar in 1879 prima filatura din aceasta zona in care la cumpana dintre secole lucrau deja 300 de oameni. Tot atunci in 1899 s-a infiintat fabrica de tigarete care functioneaza pana in zilele noastre.

In perioada 1947-1989 infatisarea orasului se schimba in mod rapid prin construirea unor noi unitati industriale dar si prin inaltarea de blocuri de locuinte. Din fericire centrul orasului isi pastreaza cel putin partial aspectul sau de odinioara.

Cum ajungeti in Sfântu Gheorghe

Cu autoturismul

Pe drumul national 12 dinspre Brasov sau Miercurea Ciuc.

Cu trenul

Orasul are statie de cale ferata pe magistrala 400.

Cu avionul

Prin aeroportul Targu Mures, Cluj Napoca, Sibiu sau Bucuresti si de acolo cu autoturismul sau trenul. In apropiere de Brasov se construieste un nou aeroport international care va deservi alaturi de judetul Brasov si judetul Covasna.
ref: 2

Comentarii pentru Sfântu Gheorghe


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă