Loading
Stema Târgoviște

Târgoviște

  • Populație: ~ 99000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ
  • Localitate: Târgoviște (Localități componente:Priseaca)

Municipiul Târgoviște este situat in partea centra-sudica a Romaniei, in Campia Targovistei, la o altitudine de 287 m, pe cursul raului Ialomita. Declarat municipiu in 1968, in prezent Târgoviște are aproximativ 99000 locuitori, o localitate in subordine administrativa (Priseaca) si este resedinta judetului Dambovita.

Urmele de locuire descoperite pe raza municipiului Târgoviște indica prezenta omului in perimetrul localitatii inca din Neoliticul tarziu, respectiv Cultura Gumelnita. Prima mentionare documentara dateaza insa din 1396 in jurnalul de calatorie al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care mentioneaza ca domnul Tarii Romanesti, respectiv Mircea cel Batran a mutat capitala de la Curtea de Arges la Targoviste.

De asemenea se mentioneaza ca aici a fost construita o curte domneasca, asezarea capatand ulterior un aspect urban. In 1418 Târgoviște este atestat ca oras si capitala a Tarii Romanesti. In aceasta perioada orasul Targoviste a beneficiat de un statut privilegiat fiind cel mai important centru economic si cultural al Tarii Romanesti fapt favorizat si de pozitia sa la rascrucea unor importante drumuri comerciale.

Statutul de capitala este pierdut in 1659 cand domnul Gheorghe Ghica muta capitala la Bucuresti, unde va ramane pana in zilele noastre. Cu toate acestea dezvoltarea orasului continua fiind favorizate ulterior de formarea breslelor mestesugaresti. Curtea domneasca este distrusa in 1660 de Gheorghe Ghica din ordinul turcilor insa este reconstruita in 1695 de catre Constantin Brancoveanu.

Dupa anul 1800 asezarea cunoaste o perioada de decadere care dureaza pana la inceputul secolului XX. De istoria orasului Târgoviște se leaga cateva evenimente nefericite precum asasinarea la Târgoviște a lui Tudor Vladimirescu. De asemenea in 1989 in apropierea orasului sunt capturati sotii Elena si Nicolae Ceausescu cei care au condus dictatura comunista pana la caderea acestuia in anul 1989. Acestia sunt judecati iar dupa un proces sumar sunt executati.

In prezent orasul Târgoviște este un centru economic si cultural important al Munteniei si are un potential turistic insemnat prin numeroasele constructii cu valoare de monument si prin semnificatia istorica deosebita a unora dintre aceste cladiri.

 

Cum ajungeti in Târgoviște

Cu autoturismul

Prin DN71 de la Bucuresti sau DN72 de la Ploiesti sau Gaesti (legatura cu DN7 spre Sibiu

Cu trenul

Prin gara Targoviste cu legaturi spre marile orase din sudul tarii. 

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto. 

 
ref: 282

Comentarii pentru Târgoviște


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă