Loading
Stema Târgovişte

Târgovişte

  • Populație: ~ 99000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ
  • Localitate: Târgovişte (Localități componente:Priseaca)

Municipiul Târgovişte este situat in partea centra-sudica a Romaniei, in Campia Targovistei, la o altitudine de 287 m, pe cursul raului Ialomita. Declarat municipiu in 1968, in prezent Târgovişte are aproximativ 99000 locuitori, o localitate in subordine administrativa (Priseaca) si este resedinta judetului Dambovita.

Urmele de locuire descoperite pe raza municipiului Târgovişte indica prezenta omului in perimetrul localitatii inca din Neoliticul tarziu, respectiv Cultura Gumelnita. Prima mentionare documentara dateaza insa din 1396 in jurnalul de calatorie al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care mentioneaza ca domnul Tarii Romanesti, respectiv Mircea cel Batran a mutat capitala de la Curtea de Arges la Targoviste.

De asemenea se mentioneaza ca aici a fost construita o curte domneasca, asezarea capatand ulterior un aspect urban. In 1418 Târgovişte este atestat ca oras si capitala a Tarii Romanesti. In aceasta perioada orasul Targoviste a beneficiat de un statut privilegiat fiind cel mai important centru economic si cultural al Tarii Romanesti fapt favorizat si de pozitia sa la rascrucea unor importante drumuri comerciale.

Statutul de capitala este pierdut in 1659 cand domnul Gheorghe Ghica muta capitala la Bucuresti, unde va ramane pana in zilele noastre. Cu toate acestea dezvoltarea orasului continua fiind favorizate ulterior de formarea breslelor mestesugaresti. Curtea domneasca este distrusa in 1660 de Gheorghe Ghica din ordinul turcilor insa este reconstruita in 1695 de catre Constantin Brancoveanu.

Dupa anul 1800 asezarea cunoaste o perioada de decadere care dureaza pana la inceputul secolului XX. De istoria orasului Târgovişte se leaga cateva evenimente nefericite precum asasinarea la Târgovişte a lui Tudor Vladimirescu. De asemenea in 1989 in apropierea orasului sunt capturati sotii Elena si Nicolae Ceausescu cei care au condus dictatura comunista pana la caderea acestuia in anul 1989. Acestia sunt judecati iar dupa un proces sumar sunt executati.

In prezent orasul Târgovişte este un centru economic si cultural important al Munteniei si are un potential turistic insemnat prin numeroasele constructii cu valoare de monument si prin semnificatia istorica deosebita a unora dintre aceste cladiri.

 

Cum ajungeti in Târgovişte

Cu autoturismul

Prin DN71 de la Bucuresti sau DN72 de la Ploiesti sau Gaesti (legatura cu DN7 spre Sibiu

Cu trenul

Prin gara Targoviste cu legaturi spre marile orase din sudul tarii. 

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto. 

 
ref: 282

Comentarii pentru Târgovişte


Afisez rezultatele 0-8 dintr-un total de 8
  • 1


vvvvv
27 May 2007
nu e urat
FLOREN
3 February 2010, 17:31
UN ORAS FRUMOS DAR TREBUIE DEPUS MULT EFORT PENTRU A AJUNGE CE A FOST IN ANI 1468.
targoviste
30 June 2010, 19:08
Daca mai treceti recent prin Targoviste o sa vedeti ca s-au schimbat multe. Orasul se repune pe picioare usor usor si ofera turistilor multe de vizitat.
diana ivan
6 September 2010, 16:01
Au drumuri proaste...vai de primarul lor.
Alessia
28 November 2010, 00:33
Este foarte adevărat ca drumurile lăsa de dorit iar oraşul este praf, de 10 ani mergin Romania in fiecare vara si nu am văzut nicio schimbare in afara super marketurilor. Va salut!
Irina
14 October 2012, 11:09
Daca veniti din Italia sau Spania, poate ca orasul nu vi se pare frumos. Dar noi, locuitorii acestui oras, suntem foarte mandrii de realizarile facute in ultimii ani. Mai este loc si pentru alte imbunatatir, dar cu rabdare se fac toate!
adrian
30 March 2013, 19:06
este unul din cele mai frumose orase mie mie dor sa ma duc acolo pt ca e o lume diferita
arhimede
1 December 2013, 23:58
un oras ff frumos cu cladri cu o arhitectura tipic munteneasca,istorie cat pt o, tara,carciumi multe si ff bune,ca turim va recomand curtea Domneasca,TurnulChindiei,Manastirea Dealu,Manastirea Stelea si Viforata,Gradina zoologica (unica in romania)are 17 biserici de la 1400,muzee,case memoriala etc,a era sa uit hoteluri de 2,3 si4 stele super cu preturi bune precum si o serie de pensiuni.eu in vizitez de 10 ani si an de an are numai plusuri.bravo

Afisez rezultatele 0-8 dintr-un total de 8
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă