Loading

Rânca

Localizare şi scurtă prezentare

Staţiunea cimaterică şi de odihnă Rânca este situată în judeţul Gorj, în Munţii Parâng, la poalele vârfului Păpuşa, la o altitudine de 1600 m, la 18 km de oraşul Novaci şi la 61 km nord-est de Municipiul Târgu Jiu, pe şoseaua Transalpina (DN67C)  Novaci - Sebeş.

Administrativ Rânca nu are statut de localitate componentă a oraşului Novaci sau a comunei Baia de Fier, cu toate că acestea sunt cele care administrează staţiunea.

Rânca este o staţiune de interes general cu funcţionare permanentă, deşi sezonul de vârf este iarna datorită pârtiilor de schi din staţiune, care fac din Rânca destinaţia preferată de iarnă a locuitorilor din judeţele limitrofe.

Clima

Rânca datorită situării sale la altitudinea de 1600 m, are un climat specific, cu veri răcoroase şi ierni lungi şi friguroase, cu multă zăpadă. Temperatura medie în ianuarie este de -4 grade Celsius iar cea medie anuală este de 5 grade Celsius. Cantitatea de precipitaţii ce cade într-un an depăşeşte de cele mai multe ori valoare de 1000 mm.

Activităţi

Staţiunea Rânca este indicată pentru tratarea nervozelor astenice, a stărilor de debilitate şi a surmenajului fizic şi intelectual. Pe timpul verii sunt posibile drumeţii montane spre lacul glaciar Gâlcescu, spre obârşiile Lotrului şi Gilortului dar şi spre alte vârfuri montane din grupa Parâng.

De asemenea pe parcursul iernii iubitorii sporturilor de iarnă pot utiliza cele două pârtii de schi pentru practicarea schiului sau a snowboardului. Una dintre pârtii este dotată cu nocturnă iar transportul schiorilor pe munte este realizat cu instalaţii de teleschi. În anul 2010 s-a dat in folosinţă un telescaun modern.

În ultimii ani staţiunea Rânca a cunoscut o dezvoltare accelerată, aici fiind deschise zeci de pensiuni şi hoteluri de diferite categorii, s-a investit în pârtii de schi şi echipamente aferente, astfel că Rânca are în prezent toate şansele să devină o destinaţie de referinţă în turismul românesc.

Evenimente

În fiecare an în luna septembrie are loc între Rânca şi Novaci pe serpentinele Transalpinei etapa Rânca din Campionatul Naţional de Viteză în coastă

Cum ajungeţi la Rânca

Cu autoturismul

De la Novaci prin drumul naţional 67C (Transalpina) ce leagă Novaci-ul de Sebeş. Deşi este posibil accesul şi dinspre Sebeş, drumul pe porţiunea Sebeş-Rânca poate fi străbătut doar cu maşini echipate pentru teren accidentat.
ref: 3384

Comentarii pentru Rânca


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă