Loading

Rânca

Localizare și scurtă prezentare

Stațiunea cimaterică și de odihnă Rânca este situată în județul Gorj, în Munții Parâng, la poalele vârfului Păpușa, la o altitudine de 1600 m, la 18 km de orașul Novaci și la 61 km nord-est de Municipiul Târgu Jiu, pe șoseaua Transalpina (DN67C)  Novaci - Sebeș.

Administrativ Rânca nu are statut de localitate componentă a orașului Novaci sau a comunei Baia de Fier, cu toate că acestea sunt cele care administrează stațiunea.

Rânca este o stațiune de interes general cu funcționare permanentă, deși sezonul de vârf este iarna datorită pârtiilor de schi din stațiune, care fac din Rânca destinația preferată de iarnă a locuitorilor din județele limitrofe.

Clima

Rânca datorită situării sale la altitudinea de 1600 m, are un climat specific, cu veri răcoroase și ierni lungi și friguroase, cu multă zăpadă. Temperatura medie în ianuarie este de -4 grade Celsius iar cea medie anuală este de 5 grade Celsius. Cantitatea de precipitații ce cade într-un an depășește de cele mai multe ori valoare de 1000 mm.

Activități

Stațiunea Rânca este indicată pentru tratarea nervozelor astenice, a stărilor de debilitate și a surmenajului fizic și intelectual. Pe timpul verii sunt posibile drumeții montane spre lacul glaciar Gâlcescu, spre obârșiile Lotrului și Gilortului dar și spre alte vârfuri montane din grupa Parâng.

De asemenea pe parcursul iernii iubitorii sporturilor de iarnă pot utiliza cele două pârtii de schi pentru practicarea schiului sau a snowboardului. Una dintre pârtii este dotată cu nocturnă iar transportul schiorilor pe munte este realizat cu instalații de teleschi. În anul 2010 s-a dat in folosință un telescaun modern.

În ultimii ani stațiunea Rânca a cunoscut o dezvoltare accelerată, aici fiind deschise zeci de pensiuni și hoteluri de diferite categorii, s-a investit în pârtii de schi și echipamente aferente, astfel că Rânca are în prezent toate șansele să devină o destinație de referință în turismul românesc.

Evenimente

În fiecare an în luna septembrie are loc între Rânca și Novaci pe serpentinele Transalpinei etapa Rânca din Campionatul Național de Viteză în coastă

Cum ajungeți la Rânca

Cu autoturismul

De la Novaci prin drumul național 67C (Transalpina) ce leagă Novaci-ul de Sebeș. Deși este posibil accesul și dinspre Sebeș, drumul pe porțiunea Sebeș-Rânca poate fi străbătut doar cu mașini echipate pentru teren accidentat.
ref: 3384

Comentarii pentru Rânca


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă