Loading

Fierbinţi-Târg

Orasul Fierbinţi-Târg este situat in judetul Ialomiţa.

 

Info utile 

Declarat oras prin legea nr. 83 din 05.04.2004 
ref: 1261

Comentarii pentru Fierbinţi-Târg


Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


Fundatia de turism si ecologie a Dunarii de Jos "Ciulinii Baraganului"
13 January 2010, 17:47
Orasul Fierbinti-Targ este amplasat in aproprierea raului Ialomita, la confluenta acestuia cu paraul Cociovaristea, situat la extremitatea vestica a judetului Ialomita, la o distanta de 40 km de Bucuresti, 91 km de Slobozia si la 29 km de Urziceni. Cadrul natural apartine Campiei Vlasiei, la intersectia acesteia cu Campia Mostistei.
Satele componente in perioada in are localitatea era comuna sunt urmatoarele : Fierbinti-Targ – a fost targ saptamanal incepind din secolul al XVII-lea. In acest sat a fost pina in anul 1950 sediul Plasei Fierbinti, judetul Ilfov; Fierbinti de Sus – poarta denumirea datorita faptului ca este situat la altitudine mai mare decit restul localitatilor; Fierbinti de Jos – poarta aceasta denumire datorita amplasariisale la altitudine mai joasa decit restul localitatii; Grecii de Jos – este situat pe mosia boierilor din familia Greceanu.
Orasul Fierbint-Targ este atestata documentar cu aceasta denumire in anii 1620, iar in anul 1650 este mentionata in acte de proprietate pastrate in arhivele nationale.
Pe raza localitatii s-au facut sapaturi arheologice in anii 1970, scotindu-se la iveala o serie de fracmente ceramice avind vechime din secolul II inaite de Cristos, precum si fracmente de rasnite, fusaiole, oase, ramasite de vatra, atestind existenta unei asezari cu populatie sedentara ale carei indeletniciri principale erau agricultura , crestearea vitelor si o serie de mestesuguri: olarit, tors, tesut, dulgherie.
Dea lungul timpului, au fost ridicate o serie de monumente comemorative care pot fi admirate si astazi, printre care enumeram:Monumentul ridicat in memoria eroilor razboiului de independenta din 1877 – 1878, situat in vecinatatea sediului Primarie; Monumentul inchinat eroilor din primul razboi mondial ( 1916 – 1918 ) – situat in satul Fierbinti de Jos; Monument dedicat memoriei eroilor din primul razboi mondial (o troita din lemn scluptata) amplasat in centrul orasului Fierbinti –Tirg.
Locuitorii localitatii, ortodocsi in totalitate, au ridicat prin contributie proprie dealungul timpului mai multe biserici printre care enumeram:Biserica cea mai veche este situata in satul Grecii de Jos zidita in anul 1754, ctitorie a serdarului Greceanu; Biserica din satul Fierbinti de Sus zidita in anul 1842, ctitorie a marelui vornic Scarlat, cu hramul Sfintii Arhangheli, Mihail si Gavril; Biserica din satul Fierbinti de Jos zidita in anul 1854, ctitorie a domnitorului Alexandru Ghica, cu hramul Sfintul Nicolae; Biserica din satul Fierbinti -Tirg zidita in anul 1854, ctitorie a aceluiasi Alexandru Ghica, cu hramul Sfintul Gheorghe; Biserica din satul Stroiesti, zidita in anul 1994, prin contributia directa a enoriasilor, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului;
Orasul are un numar de 5253 de locuitori. Peste 99% sunt de nationalitate romana si confesiune crestin-ortodoxa.
Primii locuitori sant datati din perioada geto-daca si daco-romana. Nu au avut loc veniri masive de populatie din alte zone. Dinamica demografica se prezinta astfel: anul 1912 – 4486; 1941 – 5882; 1977 - 6488; 1992 - 5518; 1996 – 5333; 2002 –5162.
Familii boieresti care au stapanit mosia satului din aea perioada: Mihai Viteazu – sfirsitul secolului al XVI-lea; in secolele XVIII – XIX in satele Fierbinti de Sus si Fierbinti de Jos - Scarlat Ghica si Alexandru Ghica, Generalul Arion si apoi ficele lui.
Ca oaspeti temporari ai localitatii dealungul timpului au fost cunoscutii scriitori mari Mircea Eliade si Marin Preda. Mircea Eliade a fost de mai multe ori oaspete al asestor locuri intre anii 1920-1930, venind in vizita la o sora de a lui, casatorita cu un judecator la Judecatoria Plasii - Fierbinti din aceasta localitate. Marin Preda a lucrat in vara anului 1941 la santierul CFR Fierbinti, ca pontator, timp de o luna de zile, fiind gazduit la unul din colegii lui de la Scoala Normala din Bucuresti, care avea domiciliul in acea vreme comuna Fierbinti.
Pe teritoriul Orasului Fierbinti-Tg exista artere judetene si comunale. Cea mai importanta artera rutiera pentru comuna este D.J. 101, care leaga Orasul Fierbinti-Tg de localitatea Dridu la est si trece in judetul Ilfov, prin comuna Gradistea, la vest. Avem statie CFR pe traseul Bucuresti - Urziceni – Slobozia. Legatura cu capitata tarii este asigurata si printr-o linie de transport in comun preoraseneasca, autobuzul RATB 415.
Economia comunei Fierbinti-Tg are un caracter agrar-industrial, pe teritoriul comunei desfasurindu-si activitatea mai multe unitati cu profil industrial, agricol, financiar si servicii, astfel:
Institutii economice: Complex de crestere si cercetare a porcinelor,cu o capacitate de peste 30 mii capete, Fabrica de ulei, Fabrica de alcool, Baza - siloz de depozitare a cerealelor, ateliere de tamplarie; Banca Comerciala, Raifaissen Bank, Banca Populara, Birou notarial, C.E.C., statie PECO, depozite de materiale de constructii, moara, doua brutarii;
Institutii scolare: Gradinite in numar de 4 si 4 Scoli cu clasele I - IV si o Scoal Generala , Liceu, Centru de Plasament;
Institutii de sanatate: Spital, Policlinica, Dispensar medical;
Institutii de cultura: Camin Cutural, Biblioteci, scolare si comunala.
Prin zestrea edilitar-culturala, prin potentialul economic pe care-l are si prin institutiile culturale si de sanatate de care dispune si care deservesc si localitatiler din jurul sau, orasul Fierbinti-Tg a fost si este considerata un centru zonal de referinta in aceasta parte a judetului.
Zilele oraşului Fierbinţi-Târg, în data de 25 mai
stroe
22 March 2010, 14:41
Sunt crescuta in oras dar am si eu o intrbare ?
-Cand se vor asfalta strazile care ies in drumul principal ,in special strazile care duc la cimitir ?
corina
14 December 2010, 18:32
Cand se va afla adevarul despre moara care a fost furata (nationalizata 1948)
De ce cand a fost facuta cerere de revendicare a fost vanduta fostului vice primar din fierbinti targ pe nume Stefan si nu a fost retrocedata urmasilor de drept?
Fostul vice primar cunoscut sub numele de ELSTEF
A fost maora bunicului meu Vasilescu si nu mi se pare corect ca altii sa vina si sa se bucure de munca bunicului meu si sa aiba nerusinarea sa spuna ca a construit el , ELSTEF aceea moara
Sa nu uite toti cei care au vandut aceea moara ca exista un Dumnezeu sus si o sa plateasca pentru tot ceea ce au facut
Asa sa le ajute Bunul Dumnezeu si sfintele sarbatori
cuza
25 January 2011, 21:15
numai hoti ce e la primaria aia care mai de care las k vin urmatoarele alegeri mai vedem noi turcule sa te faci primar la istambul nu la fierbinti
ALEXANDRU BURLACU
19 May 2011, 21:55
Ma numesc SANDU si sunt din Bucuresti actualmente nu traiesc an Romania,vreau sa spun ca ma simt foarte bine cand citesc comentarii din acest Oras care,cand eu copilaream aici,era doar o comuna.FIERBINTI pentru mine ie cum ar fi casa parintilor mei si antotdeauna i am dus dorul si am sa i duc pana voi muri.Am cele mai placute amintiri din viata mea legate de acest pamant,am fost la gradinita,am fost la scoala,la pescuit,primul dans,prima dragoste,sun foarte orgolios ca parte din viata mea am lasato an acest loc.Si daca vreo data pot sa vin an vizita an Romania sigur am sa trec prin FIERBINTI ca sa vad prieteni din copilarie,si toate persoanele iubite din familia mea...le am dus dorul.....Veri,verisoare,nepoate,nepoti,unchi si matusi...Ieste foarte greu sa stai daparte de tu familia dar ce sa facem asai viata si destinul cum zice ce tie scris an frunte ti i pus...Sanatate si toate cele bune....MI E DOR DE TOTI...
elvira
1 December 2012, 18:18
Am lucrat aici in perioada 1.10.1974-18.12.1975 ca asistent medical la Dispensarul Medical.Am avut colegi minunati si am cunoscut oameni minunati cu care am colaborat in interesul serviciului.Mi-as dori sa le urez multa sanatate,prosperitate tuturor locuitorilor acestui orasel minunat.
Marina
19 February 2015, 18:12
Caut informatii despre biserica construita de Adrian Zaharia, stiu ca in 2004 biserica se numea Mihail si Gavril dar nu reusesc sa gasesc mai multe informatii.
De asemenea stiu ca Adrian Zaharia a construit si o scoala, o brutarie, restaurant si notariat in judetul Fierbinti, dar nu gasesc nici o informatie .Puteti va rog sa ma ajutati ?

Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii