Loading
Stema Baia Mare

Baia Mare

Municipiul Baia Mare este situat in nord-vestul Romaniei, la poalele sud-vestice ale muntilor Gutai, la o altitudine de 220 metrii, in depresiunea cu acelasi nume, pe cursul raului Sasar. Baia Mare este resedinta judetului Maramures fiind declarat municipiu la data de 17 februarie 1968, are astazi o populatie de aproximativ 150000 locuitori, si 4 localitati aflate in subordine administrativa: Blidari, Firiza, Valea Neagra.

Localitatea Baia Mare este mentionata documentar pentru prima data in anul 1329 sub numele de Civitas Rivuli Dominarum insa urmele de locuire indica prezenta omului in acest loc inca din perioada bronzului. In anul 1346 primeste statutul de oras liber iar in 1411 exista aici o monetarie. Ulterior orasul cunoaste o dezvoltare similara altor orase medievale din Transilvania cu formarea breslelor, prima fiind cea a croitorilor urmat de cele ale tamplarilor, tabacarilor, aurarilor, olarilor, macelarilor, cizmarilor, fierarilor. Urmeaza o perioada de dezvoltare intensa, orasul primind dreptul de a construi ziduri si bastioane de aparare de la regele Matei Corvin. Sunt construite conducte pentru aprovizionarea cu apa, se realizeaza canalizarea, sunt pavate strazile.

De a lungul istoriei sale orasul a cunoscut o multime de evenimente majore precum proteste ale minerilor din zona (1518, 1571), participarea la rascoala curutilor (de catre haiducii condusi de Pintea Gligor cunoscut si ca Pintea Viteazul), participarea orasului la revolutiile din 1848-1849 si la cea din 1989.

Orasul desi a cunoscut o industrializare accentuata in perioada comunista dispune de obiective turistice frumoase datand din perioada feudala ce merita vizitate de catre cei ce se afla in zona.

Cum ajungeti in Baia Mare

Cu autoturismul

Prin DN1C de la Cluj Napoca sau de la Satu Mare

Cu trenul

Prin gara Baia Mare aflata pe linia Cluj Napoca - Dej - Baia Mare - Satu Mare

Cu avionul

Baia Mare dispune de un aeroport insa acesta opereaza mai mult in trafic intern.

 
ref: 624

Comentarii pentru Baia Mare


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


elisabeth iusuf
6 iunie 2009, 21:21
sunt mandra,ca sunt civitas Rivuli Dominarum,,,,,,as fi si mai mandra daca ar fi aeroport international,as zbura infiecare saptamana in Baia Mare,,,ce pacat ca nu este

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă