Loading

Sighetu Marmației

Municipiul Sighetu Marmației se afla in judetul Maramures, in nordul Romaniei, in Depresiunea Maramures, la 275 m altitudine, pe raul Iza, in apropierea confluentei acestuia cu Tisa. Declarat municipiu in 1968, in prezent Sighetu Marmației are aproximativ 45000 de locuitori si 5 localitati in subordine administrativa (Iapa, Lazu Baciului, Șugău, Valea Cufundoasă, Valea Hotarului).

Teritoriul municipiului este locuit inca din Paleolitic iar in Epoca Bronzului aici a existat o asezare fortificata. Totusi prima mentionare documentara dateaza din 1329 sub numele de Plebanus Zygnet iar mai tarziu sub numele de Zyghet. In secolul 14 devine resedinta Comitatului Maramures si in 1397 primeste dreptul de a organiza targuri. Acest fapt are ca rezultat o dezvoltare accelerata astfel incat in 1459 este mentionat ca oras sub numele de Marmatia. In secolele ce urmeaza localitatea se remarca printr-o efervescenta economica si culturala ce au ca rezultat deschiderea mai multor scoli (scoala calvina romaneasca, academia de drept) si infiinatarea de catre intelectualii din Sighet a unei organizatii de cultura. Ulterior in 1862 se infiinteaza si un institut pedagogic. 

In prezent municipiul Sighetu Marmației este centrul economic si cultural al Depresiunii Maramures fiind si o importanta destinatie turistica pentru multimea de turisti ce viziteaza tinuturile pline de traditii si obiceiuri ale Maramuresului. 

 

Cum ajungeti in Sighetu Marmației

Cu autoturismul

Prin DN18 de la Baia Mare si dinspre Moldova, prin DN19 de la Satu Mare sau DN17 combinat cu DN18 de la Bistrita  

Cu trenul

Prin gara Sighetu Marmatiei cu legaturi spre marile orase din Romania

Cu avionul

Prin aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare sau aeroportul international de la Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto. 

 


Info utile 

Declarat municipiu la 17 februarie 1968

Inainte de 1 ianuarie 1965 s-a numit Sighet 
ref: 642

Comentarii pentru Sighetu Marmației


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă