Loading

Vișeu de Sus

Pe forum

Localizare

Orașul Vișeu de Sus (Oberwischau în germană, FelsÅ‘visó în maghiară) este situat în judetul Maramureș, în sud-estul depresiunii Maramureș, la o altitudine de 430-550 m, în sud-vestul Munților Maramureșului, la confluența râului Vișeu cu râul Vaser, la 120 km est de municipiul Baia Mare.

Organizare administrativă

Vișeu de Sus a fost declarat oraș în 1956. În prezent are în subordine administrativă și localitatea Vișeu de Mijloc împreună cu care are o populație de 16879 locuitori.

Legenda

Legenda spune că Vișeu de Sus a fost întemeiat după ce un tăietor de lemne și-a pierdut fiul (acesta fiind lovit de un buștean). Tatăl îndurerat a hotărât ca bușteanul care a lovit băiatul să fie prelucrat și să formeze altarul unei biserici de mici dimensiuni. În jurul acestei biserici s-ar fi format în timp localitatea Vișeu de Sus.

Istoric

Prima mențiune documentara a localității datează din 2 februarie 1365, atunci când într-un document al cancelariei regelui maghiar Ludovic I de Anjou se amintesc „Două Vișaie”, insă nu se detaliază dacă este vorba despre Vișeul de Sus sau Vișeul de Jos.

În perioada 1773-1812 în Vișeu au fost colonizați așa numiții zipțeri, care sunt de fapt muncitori forestieri aduși din regiunea Zips din Slovacia. Zipțeri au de fapt origine germană și au fost aduși aici de Maria Teresa și Împăratul Iosif pentru a impulsiona exploatarea și transportul lemnului pe valea Vaserului, cunoscut fiind faptul că zipțerii sunt specialiști în exploatări forestiere.

În Vișeu zipțerii au stat multă vreme la baza exploatărilor forestiere de pe Valea Vaserului dar și pe alte văi din apropiere. Aceștia aveau un contract cu imperiul austriac prin care promiteau să exploateze masa lemnoasă de pe Valea Vaserului. Ei au construit prima fabrică de cherestea în anul 1809, pentru a facilita plutăritul pe Vaser ei au construit un dig la Măcârlău și un stăvilar la Făina.

Zipțerii aveau în grijă pepiniere, plantau arborii, tăiau copacii ajunși la maturitate, plutăreau (trimiteau buștenii pe apă până la Sighet). Băieții munceau la pădure de la vârsta de 14 ani iar în anumite munci ajutau inclusiv femeile.

Plutăritul era cea mai atractivă meserie – fiind organizat foarte riguros. Buștenii erau tăiați și adunați cu ajutorul stăvilarelor construite pe râu. De aici erau transportați pe apă sub formă de plute până la confluența Vaserului cu Vișeul. Aici se formeau convoaie de plute care aveau uneori o masă lemnoasă echivalentă cu peste 100 de vagoane de lemne. Acestea erau duse mai departe pe râul Vișeu până la Tisa și apoi pe Tisa până la Dunăre. Pentru un asemenea convoi era nevoie de doar 3 oameni care conduceau convoiul pe rând prin rotație.

După ce Tisa a devenit zonă de graniță, plutăritul a devenit imposibil, fiind necesară o nouă metodă de a transporta buștenii. Astfel în 1932 a inceput construcția căi ferate cu ecartament ingust de a lungul râului Vaser, cale ferată pe care transportul buștenilor se realiza cu trenuri tractate de locomotive cu aburi (Mocănița).

În Vișeu de Sus alături de zipțeri o altă comunitate importantă era cea a maghiarilor care erau prezenți aici ca și funcționari, avocați, medici, farmaciști. Numărul lor în 1966 era de 1545.

În preajma anului 1750 aici s-au stabilit și evrei din Galitia iar numărul lor a crescut constant până la al doilea război mondial când au fost trimiși în lagărele din Germania. În prezent sunt doar o mână de evrei insă cimitirul evreiesc poate fi și astăzi vizitat. Din păcate sinagoga a fost demolată în jurul anului 1970.

Importanță turistică

Orașul Vișeu de Sus este în prezent cunoscut mai ales datorită Mocăniței de pe Valea Vaserului care incântă mii de turiști anual, atât din țară cât și de peste hotare. Însă Vișeul de Sus atrage turiști tot mai mulți și datorită specificului zonei, casele tradiționale fiind construite cu un stil specific cu cerdac și cu porți monumentale sculptate.

De asemenea merită vizitat cartierul Zipserei (vechiul cartier german), cimitirul catolic (german/maghiar) și cel evreiesc. Tot din Vișeu sunt posibile și drumeții prin Munții Maramureșului. Toți acești factori au dus la declararea orașului drept stațiune turistică de interes local.

Cum ajungeți în Vișeu de Sus

Cu autoturismul

Prin DN 18 de la Sighetu Marmației sau din direcția opusă prin DN 18/ DN 17 de la Suceava. De asemenea se poate ajunge la Vișeu de Sus prin DN17C de la Bistrița

Cu trenul

Prin linia ferată Beclean – Salva – Vișeu – Sighetu Marmației. Există legături spre Vișeu dinspre Sighetu Marmației sau București-Brașov-Beclean

Cu avionul

Prin aeroporturile din Baia Mare sau Cluj Napoca și de acolo mijloace auto sau feroviare.
ref: 647

Comentarii pentru Vișeu de Sus


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Mircea SERBAN
28 ianuarie 2007

-- Comentariu sters de administrator --

Va rugam sa intelegeti ca Ropedia.ro nu este o metoda adecvata de a rezolva asemenea probleme. Noi ne propunem sa prezentam localitatile in scop informativ pt turisti.

Exista institutii ale statului si mass-media locala si nationala care poate reprezenta o solutie mai adecvata problemelor prezentate de dvs.

                Echipa Ropedia.ro 

  

Cristi
13 septembrie 2008
Mai multe infomratii despre Viseul de Sus la www.viseudesus.ro
Daniel
30 octombrie 2008
Viseu de Sus in imagini, fotografii vechi si noi cu orasul si imprejurimi. Activitati distractive. Vizitati http://friends87.page.tl

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă