Loading

Drobeta Turnu Severin

Municipiul Drobeta Turnu Severin este situat in sud-vestul Romaniei, in judetul Mehedinti, pe stanga Dunarii, la 65 m altitudine, la granita cu Serbia. Declarat municipiu in 1968, in prezent are aproximativ 116000 locuitori, are in subordine administrativa 3 localitati (Dudașu Schelei, Gura Văii, Schela Cladovei) si este resedinta judetului Mehedinti.

Teritoriul orasului este locuit inca din Epoca Bronzului respectiv Cultura Garla Mare. Mai tarziu, pe vremea romanilor, aici a existat orasul Drobeta care este mentionat si in scrierile lui Ptolemeu. Orasul devine un important centru militar pe timpul razboaielor daco-romane atunci cand imparatul roman Traian a dispus dizlocarea la Drobeta a unui numar important de militaril. Tot el il aduce pe renumitul arhitect Apolodor din Damasc sa construieasca un pod peste Dunare pentru a facilita accesul trupelor romane in Dacia. Localitatea este ridicata la rang de municipiu de catre imparatul roman Publius Aelius Hadrianus in 121 fiind mentionata ulterior sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Drobetensium. La randul sau imparatul Septimius Severus ridica orasul la rang de Colonia. Insa epoca de glorie a Drobetei se incheie odata cu retragerea aureliana, in anul 447 ramasa fara o aparare consistenta, Drobeta este distrusa hunii condusi de Attila.

Dupa cativa ani orasul Drobeta este reconstruit iar pe timpul imparatului bizantin Iustinian poarta numele de Theodora (numele sotiei lui Iustinian). Acesta dispune construirea unui turn de aparare ce va purta ulterior numele de Turnul Teodorei. In secolele ce urmeaza asezarea isi pastreaza caracterul de centru comercial, militar si mestesugaresc si se dezvolta si datorita faptului ca se infiinteaza un oficiu vamal. In anul 1524 un alt episod nefast marcheaza istoria orasului - navalirea turcilor si distrugerea Cetatii Severinului de catre acestia. Turcii ocupa intreaga regiune si pastreaza timp de aproape 3 secole dominatia asupra Drobetei. In secolul 19 odata cu revenirea sub administratia Tarii Romanesti. este reconstruite orasul din ordinul generalului Kiseleff. Reconstructia este realizata dupa planurile arhitectului francez Xavier Villacrose.

In prezent Drobeta Turnu Severin este un important centru economic si cultural dar si turistic, un punct de plecare pentru excursiile pe Valea Dunarii si pe valea Cernei.

 

Cum ajungeti in Drobeta Turnu Severin

Cu autoturismul

Prin DN6 (E70) de la Bucuresti, Craiova sau Timisoara

Cu trenul

Prin gara Drobeta Turnu Severin aflata pe linia Bucuresti - Timisoara

Cu avionul

Prin aeroportul din Timisoara sau cel din Craiova si de acolo cu mijloace auto.

 


 

Info utile

Inainte de 1972 Drobeta Turnu Severin s-a numit Turnu Severin

 
ref: 368

Comentarii pentru Drobeta Turnu Severin


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă