Loading
Stema Sighișoara

Sighișoara

Municipiul Sighișoara se afla in judetul Mures, in Podisul Tarnavelor, pe stanga raului Tarnava Mare, la o altitudine de 320-420 m, la 56 km sud-est de Targu Mures. Localitatea a fost declarata municipiu la data de 17 februarie 1968, in prezent avand 36200 locuitori si 7 localitati in subordine administrativa.

Pe teritoriul orasului au fost descoperite urme de locuire ce atesta prezenta omului in arealul orasului inca din epoca bronzului si epoca fierului. Urmele materiale descoperite includ topoare, securi, sabii si alte obiecte din bronz precum si numeroase vase decorate cu motive deosebit de interesante. Acestea au dat numele Culturii Wietenberg. Mai tarziu pe teritoriul localitatii a fost descoperit si un castru roman care se pare ca a apartinut de Legiunea XIII Gemina, alaturi de care exista si o asezare civila romana.

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din anul 1224 intr-o diploma a regelui Andrei II al Ungariei. Numele cu care apare in aceasta perioada asezarea sunt multiple: Castrum Sex, Seniores Castro Sex, , Civitas de Segusvar, Schespurch, Schaasburg, Segusvar, Sighisoara, acestea fiind atribuite ca origine faptului ca orasul se afla pe raul Saes, colonistii sasi denumeau raul Schaas, iar maghiarii il denumeau Segesd, localitatea primind numele de Cetatea Saesului in limbile respective (Schaasburg, Segesvar).

Sighisoara cunoaste o dezvoltare deosebita mai ales dupa ce devine resedinta unui comitat in 1339 fiind mentionata ca oras in anul 1345. In aceasta perioada sunt construite zidurile si bastioanele din jurul cetatii (mare parte conservate pana azi). Orasul devine repede un centru mestesugaresc cu 20 de bresle iar dupa primirea dreptului de a organiza targuri in 1493 si un targ important. Urmeaza o perioada nefasta pentru oras cu numeroase episoade de foamete (1585, 1603), epidemii de ciuma (1554, 1572, 1603, 1661, 1709, 1719) si atacuri ale fortelor austriece conduse de generalul Giorgio Basta (1601, 1604). In 1676 are loc un puternic incendiu care distruge o mare parte din oras si produce explozia depozitului de munitie din Turnul Croitorilor. In secolul XIX orasul participa la revolutia din 1848-1849 si urmeaza un proces de urbanizare si dezvoltare insa isi pastreaza aspectul de cetate medievala.

In prezent Sighisoara este unul dintre cele mai vizitate orase din Romania (mai ales de turisti straini) datorita cetatii care s-a pastrat aproape in intregime si care este una dintre putinele cetati locuite din Europa.

 

Cum ajungeti in Sighisoara

Cu masina

Prin DN13 (E60) de la Brasov sau Targu Mures, prin DN1 si DN14 de la Cluj Napoca

Cu trenul

Prin gara Sighisoara aflata pe linia magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare)

Cu avionul

Prin aeroportul international din Targu Mures sau cel din Sibiu si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 658

Comentarii pentru Sighișoara


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă