Loading

Sovata

Statiunea balneo-climaterica de interes general Sovata se afla in judetul Mures, la 15 km de Targu Mures la o altitudine de 475-530 m, la poalele dealurilor Cireselu, Stejaru si Becheci, la confluenta raului Sovata cu Tarnava Mica. Sovata este cunoscuta inca din vremea romanilor care exploatau sarea de aici insa prima mentiune documentara dateaza din anul 1597 cand sunt mentionate efectele benefice ale apelor de aici asupra organismului uman. Alte dovezi indica existenta localitatii inca din 1581, astfel conform unei scrisori trimise de Kornis Mihaly lui Bathory Istvan (principele Transilvaniei la acea vreme) pe campul de la Sovata exista 16 familii iar acesta apartinea unei familii de nobili secui pe nume Szovat (de unde provine si numele). Localitatea Sovata este declarata statiune in anul 1884 iar in 1952 primeste titlul de oras, in zilele noastre avand aproximativ 12240 locuitori si 4 localitati in subordine (Capeti, Iliesi, Sacadat, Sarateni).

Clima 

Statiunea balneoclimaterica Sovata situata intr-o zona de dealuri beneficieaza de un climat de depresiune, cu efecte sedative asupra organismului, aerul fiind curat si lipsit de praf. In ceea ce priveste temperaturile acestea sunt moderate, verile fiind racoroase (cu temperaturi medii de 19 grade Celsius) iar iernile nu prea aspre (-3 grade Celsus). Temperatura medie anuala in statiune este de 7,7 grade Celsius iar precipitatiile nu depasesc 750 mm anual.

Factori curativi

Factorii curativi cei mai importanti sunt cu siguranta lacurile helioterme din statiune. Cel mai reprezentativ este lacul Ursu (46000 mc), cu prezenta fenomenul de heliotermie, care consta in stratificarea termica a apei si cresterea concentratiei sarurilor spre adancime. La suprafata, temperatura apei este mica, aceasta fiind aproape de temperatura atmosferica, dupa care creste pana la aproximativ 3 m adancime, dupa care se inregistreaza valori mai reduse si constante. In acest fel la adancimea favorabila organismului (1,5 - 2 m) vara, temperatura apei oscileaza intre 30-40 grade Celsius. Celelalte lacuri se remarca prin diferiti factori curativi cum ar fi namolul sapropelic din Lacul Negru , iar Lacul Alunis (9000 mc) prin namolul argilo-silicios. Lacurile celelalte Verde (5000 mc) si Rosu, aflate la baza Muntelui De Sare sunt de asemenea valoroase prin apa sarata si namolurile prezente.

Tratament 

In Sovata se trateaza cu succes in principal afectiunile ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Alte afectiuni tratate aici sunt cele reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze); afectiuni posttraumatice (stari dupa luxatii, entorse sau dupa operatii pe articulatii); afectiuni neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze, polioneuropatii); afectiuni endocrine (hipotiroidie). Bazele de tratament din statiune sunt dotate cu instalatii de tratament moderne: bai calde cu apa minerala sarata, pentru aplicatiile calde cu namol, kinetoterapie, electro si hidroterapie.

Cum ajungeti in Sovata

Cu masina

Prin DN13 dinspre Targu Mures sau Sighisoara cu abatere la Balauseri pe DN13A.

Cu trenul

Prin gara Sovata aflata pe linia Blaj - Tarnaveni - Sovata
(ATENTIE: Verificati inainte sa porniti daca circula trenul, linia fiind propusa spre inchidere)

Cu avionul 

Prin aeroportul international Targu Mures si de acolo cu mijloace auto. 


ref: 659

Comentarii pentru Sovata


Afisez rezultatele 0-9 dintr-un total de 9
  • 1


angela
17 noiembrie 2008
erita sa vizitati lacul ursu din sovata...este foarte frumos si sanatos...eu am fost acolo si mia placut foarte mult..
gabriela
24 mai 2010, 20:11
Nu am fost la Sovata dar as vrea ca la sfarsitul lui septembrie sa imi iau un bilet de tratament.M-ar interesa care este pretul ,acesta incluzand tot [tratament ,cazare ,masa]

Multumesc!
lupu.cristina
5 iunie 2010, 09:39
5iunie 2010 Am fost anul trecut si am ramas placut impresionata.de atunci imi doresc sa ajung dinou pentru a urma un tratament pentru sterilitate.ma rog sa ajung abul acesta si sa-mi fie cu rezultate bune tratamentul de la LACUL URSU.
ana
19 iunie 2010, 11:34
Merita vizitat! Eu am fost acolo de mai multe ori(se pare ca acolo am fot si conceputa).Asa ca aveti grija sau mult succes!
dora
22 iunie 2011, 14:30
Am fost acolo anul trecut si am fost placut impresionata.Din pacate eram in trecere si nu am stat decat 2 zile.o sa merg si vara aceasta.
Ioana
16 aprilie 2012, 15:08
Am fost de curand in Sovata, o statiune foarte frumoasa, recent renovata. Am cautat cu mare greutate un restaurant unde intradevar se mananca bine, unde au manacare proaspata si unde nu ne costa chiar asa de mult. Dupa vreo 3 zile in care am mancat la diferite restaurante ca Boema (nu vi-l recomand nici in ruptul capului deoarece mancarea este foarte proasta, iar ospatarii te ustura la nota de plata de nu poti duce), Ciuperca Mica (mancare destul de buna, dar niste preturi foarte mari)etc.
In sfarsit, intr-o zi sotul meu discuta cu un localnic care l-a informat ca mai sus de Lacul Ursu cam la 1 km exista un restaurant unde fac o mancare foarte buna, pe loc gatita, la gratar cu carbune autentic, si care nu practica niste preturi exorbitante. STANA DE VALE se numeste si chiar va indemn sa mergeti deoarece nu o sa va para rau, nu doar pentru mancare ci si pentru peisajul mirific care este acolo, adica padurea, paraul, aer curat, de munte.
Sandu
2 februarie 2013, 15:33
Am fost in trecere o jumatate de zi la sovata si mi-a placut .Anul acesta as vrea sa ma duc cu sotia 5 zile sa urmam un tratament pentru reumatism .Daca a mai fost cineva , va rog sa-mi spuneti cam cat ar costa (totul inclus -masa ,cazare si tratament ) Perioada este sfarsitul lui iulie si inceputul lui august . Multumesc
miron
23 iulie 2013, 07:41
Am fost anul trecut si mia placut la hotel Alunis am avut bilet de la pensionari,mincare f buna si tratament mai bun ca la Felix,si personalul,e mai amabil. Va dau nr de la hotel Alunis sa intrebati cit var costa 0265570551
miron
23 iulie 2013, 07:47
Am uitat sa zic la preturi e f scump, se plateste si parcarea si nu ar fi normal.EU Am fost de mult timp si mia placut si anul trecut am mers din nou ca statiune e fffumos si tratamentul e mult mai bun in special pt romatism

Afisez rezultatele 0-9 dintr-un total de 9
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!



   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă