Loading
Stema Târgu Mureș

Târgu Mureș

Pe forum

Municipiul Târgu Mureș (Marosvasarhely in maghiara, Neumarkt in germana) este situat in partea centrala a Romaniei, in Podisul Transilvaniei, pe cursul raului Mureș si este resedinta judetului Mureș. Este un important centru universitar economic si cultural al partii centrale a Romaniei. Populatia orasului este de 163000 locuitori din care aproximativ 47% sunt maghiari.

Urmele de locuire de pe teritoriul orasului dateaza inca din neolitic aici existand asezari ale culturii Cris. Prima atestare documentara dateaza din 1332 sub denumirea de Novum Forum Syculorum. Primeste statutul de oras in anul 1482 de la regele Matei Corvin iar de a lungul secolului XIII si XIV se tin mai multe diete ale Principatului Transilvaniei.

Orasul dupa cum ii sugereaza si numele a avut de la inceput un caracter de targ fiind renumit pentru targurile de animale si de cereale. Mestesugarii din oras erau organizati in bresle fiecare din acestea avand in grija unul din bastioanele cetatii (bastionul Croitorilor, bastionul Olarilor, bastionul Macelarilor, bastionul Cojocarilor, bastionul Cizmarilor). Locuitorii orasului l-au sprijinit pe Mihai Viteazul in lupta sa impotriva lui Bathory Andras in anul 1599 iar ulterior in anul 1601-1602 fortele fidele generalului Giorgio Basta au jefuit si distrus o mare parte din oras. Ulterior turcii si tatarii au provocat pagube insemnate, locuitorii orasului fiind nevoiti sa se refugieze in alte cetati din Transilvania. Cetatea a fost reconstruita de Borsos Tamas insa in anul 1658 a fost din nou atacat de turci iar doi ani mai tarziu de tatari.

In secolele XVIII-XIX urmeaza o perioada de dezvoltare atat pe plan cultural cat si pe plan economic aici activand o serie de personalitati cum ar fi: matematicianul Bolyai Farkas si fiul sau Bolyai Janos, Gheorghe Sincai si Petru Maior (Scoala Ardeleana). Locuitorii orasului Târgu Mureș au participat la revolutia din 1848-1849 ca urmare la interventia trupelor rusesti asezarea este devastata.

In secolul XX orasul cunoaste o dezvoltare economica sustinuta si o crestere a numarului de locuitori astazi fiind unul din orasele importante ale Romaniei.

Cum ajungeti in Târgu Mureș

Cu autoturismul

Dinspre Sighișoara, Brașov si București pe DN 13 iar dinspre Cluj Napoca, Oradea pe DN 15

Cu trenul

Orasul este deservit de o statie de cale ferata cu legaturi spre marile orase ale Romaniei.

Cu avionul

Târgu Mureș dispune de un aeroport international (COD IATA: TGM) cu legaturi spre București si spre Budapesta.
ref: 653

Comentarii pentru Târgu Mureș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă