Loading

Ploiești

  • Populație: ~ 249000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Ploiești este situat in judetul Prahova, in Campia Ploiestiului , la o altitudine de 160-170 m, la 60 km nord de Bucuresti. Declarat municipiu in 1968, in prezent are 249000 locuitori si este resedinta judetului Prahova.

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din 1503 sub numele de Plorescht. Mai tarziu devine cunoscut datorita faptului ca in apropiere de localitate isi aseaza tabara Mihai Viteazul pregatind incursiunea si in Transilvania si unificarea celor trei principate. In 1599 acelasi Mihai Viteazul acorda titlul de targ domnesc localitatii Ploiesti. Din acest moment incepe adevarata dezvoltare atat ca localitate urbana cat si ca centru comercial si mestesugaresc dar si un important pol de cultura a Munteniei centrale. 

In 1775 domnul Alexandru Ipsilanti daruieste localitatea lui Ianache Moruzi (varul sau) insa acesta nu isi poate revendica darul deorece locuitorii orasului se revolta si isi recastiga libertatea. Un asemenea eveniment se intampla si pe timpul domniei lui Mihai Sutu. In secolul 19 ploiestenii participa la revolutia din 1848 iar in a doua parte a acestui secol (in 1870) aici a avut loc o tentativa de rasturnare de pe tron a regelui Carol I de o grupare condusa de maiorul Alexandru Candiano-Popescu.

In prima parte a secolului 19 orasul Ploiesti se dezvolta intr-un ritm accelerat datorat si resurselor de combustibili existente in zona si a construirii rafinarilor care prelucrau aceste produse. Insa aceasta dezvoltare a produs si un eveniment mai putin fast in istoria orasului si anume bombardamentul fortelor aliate in al doilea razboi mondial. Astfel la 1 August 1943 pentru a micsora rezervele de combustibil a fortelor germane Fortele aeriene ale Statelor Unite pun la cale un atac aerian de mari proportii care viza instalatiile si rafinarile de la Ploiesti. Aceasta operatiune este cunoscuta sub numele de operatiunea Valul Nimicitor (Tidal Wave).

In prezent orasul este un centru economic, cultural si turistic de prima importanta in cea mai dens locuita zona din Romania.

 

Cum ajungeti in Ploiești

Cu autoturismul

Prin DN1 dinspre Bucuresti sau Brasov, prin DN1B dinspre Buzau

Cu trenul

Municipiul Ploiesti este un important nod feroviar. Mentionam doar doua din cele mai importante care pot fi folosite pentru a ajunge aici: gara Ploiesti Vest aflata pe linia Bucuresti-Brasov sau gara Ploiesti Sud aflata pe linia Ploiesti - Buzau 

Cu avionul 

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 314

Comentarii pentru Ploiești


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă