Loading
Stema Vălenii de Munte

Vălenii de Munte

  • Populație: ~ 13800 locuitori
  • Tip localitate: Orașe

Orasul Vălenii de Munte este situat in judetul Prahova, in subcarpati, in depresiunea Vălenii de Munte, pe cursul raului Teleajen, la o altitudine de 430 m, la 29 km nord de municipiul resedinta de judet Ploiești. Localitatea Vălenii de Munte are aproximativ 13800 locuitori.

In ceea ce priveste atestarea documentara unele surse pun aceasta inainte de anul 1400 sub numele de Berevoiești (mai tarziu in 1409 fiind amintit sub numele de Văleni atribuit unui hrisov al lui Mircea cel Bătrân). Insa cele mai multe dovezi exista pentru atestarea doucumentara in anul 1431 intr-un act emis de domnul Dan II, in care este pomenit ca si targ al sacuienilor si ca punct vamal.

Doi ani mai tarziu in 1433 se mentioneaza pentru prima data drumul Teleajenului care trece prin Văleni - Drajna - Slon - Tabla Buții - Vama Buzăului si ajunge in Brașov. Mai tarziu intre 1503-1509 datorita relatiilor economice cu orasul Brașov apare in documentul numit Socoteala Brasovului. Incepand cu secolele 14-15 sursele vremii amintesc in mai multe ocazii localitatea in diferite intariri date de domnii din perioada respectiva asupra domeniilor din Văleni.

In 1645 localitatea figureaza ca si resedinta a judetului Săcuieni (Saac) iar in 1684 intr-o lucrare a lui Miron Costin este prezentat ca si oras. In 1794 se vorbeste deja de târgul domnesc Vălenii de Munte. Orasul se dezvolta atat economic cat si socio-cultural, in 1812 printr-un ordin al domnului Ioan Caragea se infiinteaza scoala obsteasca nationala iar in 1832 este infiintata o scoala cu predare in limba romana. 

In secolul 19 Văleniul este un oras infloritor, un punct vamal important pe drumul ce lega Ploieștiul cu Brașovul prin pasul Bratocea. Spiritul revolutionar atinge si localitatea astfel incat in anul 1848 Nicolae Bălcescu isi recruteaza cativa comisari de propaganda din randul locuitorilor din Vălenii de Munte. Orasul a fost ales de istoricul Nicolae Iorga ca si resedinta permanenta in 1907, acesta infiintand aici Universitatea populara de vara in anul 1908.

In prezent Vălenii de Munte este un centru de gravitatie pentru zona inconjuratoare cu o economie in crestere si cu posibilitati de recreere in zonele apropiate. Un punct ideal de plecare pentru excursii pe valea Teleajenului si in zonele montane invecinate (Munții Ciucaș si statiunea Cheia).

 

Cum ajungeti in Vălenii de Munte

Cu autoturismul

Prin DN 1A de la Ploiești sau de la Brașov 

Cu trenul

Prin gara Vălenii de Munte de pe linia ferata Ploiești - Măneciu-Ungureni 

Cu avionul 

Prin aeroporturile din București si de acolo cu mijloace auto.
ref: 319

Comentarii pentru Vălenii de Munte


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă