Loading

Zalău

  • Populație: ~ 70000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ
  • Localitate: Zalău (Localități componente:Stâna)

Municipiul Zalău se afla in judetul Salaj, in nord-vestul Romaniei, in Depresiunea Zalău, la poalele Muntilor Meses, la o altitudine de 270-300 m, pe cursul raului Zalău. Declarat municipiu in 1979, in prezent are aproximativ 70000 locuitori, o localitate in subordine administrativa (Stâna) si este resedinta judetului Salaj.

Cu toate ca teritoriul orasului este locuit inca din Epoca Bronzului, prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1220 cand este amintit sub numele de Villa Zyloc iar ulterior sub numele de Oppidum Zylah. O perioada destul de indelungata (din 1246 pana in 1542) localitatea a apartinut episcopiei catolice de la Oradea dupa care a trecut in subordinea Principatului Transilvaniei.

Statutul de targ este amintit intr-un document emis de principele Sigismund la 1594 si ulterior intr-unul emis de Mihai Vitezul la Alba Iulia in 1600.  Asezarea se dezvolta atat economic prin aparitia breslelor de mestesugari cat si cultural prin infiintarea unei scoli cu predare in limba latina, a unei scoli pedagogice de fete cu predare in limba maghiara (1870), a unui colegiu pentru baieti (Colegiul Wesselenyi). In secolele 19-20 asezarea capata forma sa de azi si se impune ca un important centru economic si cultural al regiunii.

 

Cum ajungeti la Zalău

Cu autoturismul

Prin DN1F/E81 de la Cluj Napoca, prin DN19A de la Satu Mare

Cu trenul

Prin gara Zalău cu legaturi spre orasele din regiunea de nord-vest. 

Cu avionul 

Prin aeroporturile internationale Satu Mare sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto. 

 
ref: 702

Comentarii pentru Zalău


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Paul
20 ianuarie 2011, 15:28
asta ii cel mai fain oras din romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă