Loading
Stema Mediaș

Mediaș

Municipiul Mediaș (Mediasch in germana si Medgyes in maghiara) este situat in centrul Romaniei, in Podisul Tarnavelor la o altitudine de 290 m pe cursul raului Tarnava Mare. Mediaș se afla la 55 km nord-est de Sibiu (resedinta de judet), are 61700 locuitori si are in subordine administrativa satul Ighișu Nou.

Urmele de locuire indica ca omul este prezent pe teritoriul orasului inca din Neolitic iar vestigiile dateaza din epoca bronzului si fierului precum si din Hallstatt. Au fost descoperite mai multe bratari, securi si vase de ceramica precum si un tezaur de argint. Localitatea este mentionata documentar pentru prima data in anul 1267 sub numele de Villa Medies (populata in acest an de colonisti sasi) iar ulterior in 1283 sub numele de Sacerdos de Medies. In 1359 este declarata oras cu dreptul de a organiza targuri de cereale, vite si fructe si este mentionata sub numele de Civitas Megyes. In perioada medievala orasul se dezvolta sub aspect economic si cultural fiind un important centru al sasilor.

Evenimente importante in aceasta perioada sunt asasinarea aventurierului venetian Alloisio Gritti in anul 1534 si alegerea ca principe al Transilvaniei al lui Bathori Istvan. Tot aici este ales ca principe al Transilvaniei si Sigismund Bathori (1588) si Bocskai Istvan (1605). Sasii din Transilvania au pronuntat aici la 8 Ianuarie 1919 aderarea lor la hotararile adunarii de la Alba Iulia.

La 17 Februarie 1968 Mediaș este declarat municipiu.

Cum ajungeti in Mediaș

Cu autoturismul

Prin DN 14 dinspre Sighișoara, Brașov, București sau prin DN1 combinat cu DN14 dinspre Sibiu, Cluj Napoca, București.

Cu trenul

Medias dispune de o gara la linia ferata magistrala nr. 3 cu legaturi spre toate marile orase din Romania.

Cu avionul

Prin aeroporturile Cluj-Napoca, Sibiu sau Târgu Mureș si de acolo cu mijloace auto.
ref: 681

Comentarii pentru Mediaș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă