Loading
Stema Suceava

Suceava

  • Populație: ~ 117000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Suceava este situat in nord-estul Romaniei, in partea centrala a Podisului Sucevei, pe dreapta raului Suceava la o altitudine de 320-340 m. Orasul Suceava a fost declarat municipiu la 17 februarie 1968, in prezent are aproximativ 117000 locuitori si este resedinta judetului Suceava.

Urmele de locuire indica prezenta omului pe teritoriul orasului inca din Neolitic fiind descoperite unelte si ceramica din aceasta perioada. Prima mentionare documentara dateaza din 1388 intr-un act al domului Petru Musat. In acest act orasul era ridicat la rangul de capitala a Moldovei. Adevarata dezvoltare a orasului are loc pe timpul domniei lui Stefan Cel Mare cand Cetatea de Scaun a Moldovei este fortificata si extinsa fiindu-i adaugat un al doilea zid, gros de 2 m la o distanta de 25 de metrii de vechiul zid. Acest zid avea contraforturi masive si un sant protector lat de 20 de metrii. Poarta principala era accesibila doar dupa parcurgerea unui pod sustinut de piloni.

Datorita acestor imbunatatiri cetatea Sucevei nu a putut fi cucerita de catre sultanul Mohamed al II-lea care a incercat sa ocupe cetatea in anul 1476. Ca urmare a acestui atac Stefan Cel Mare intareste din nou cetatea cu inca un zid gros de 3 m cu bastioane semicirculare. Urmatorul atac al turcilor din 1485 este la fel de zadarnic si aceasi soarta are si asediul de 21 de zile al polonezilor condusi de Ioan Albert in anul 1497.

In Cetatea Sucevei se stinge din viata Stefan cel Mare la 2 iulie 1504 urmand o perioada de declin pentru orasul de pe raul Suceava. Urmatorul atac al polonilor este respins cu succes de catre Bogdan III, fiul lui Stefan cel Mare insa cand Soliman Magnificul soseste sub cetate cu 200.000 de soldati si 230 de tunuri boierii il tradeaza pe Petru Rares si ofera cetatea turcilor. Petru Rares se refugiaza in Cetatea Ciceului.

Sub ocupatie turceasca domnitori sunt numai cei agreati de turci iar unul dintre ei Alexandru Lapusneanu (1564-1568) ca semn de bunavointa distruge Cetatea Sucevei dandu-i foc, dupa care muta capitala Moldovei la Iasi.

Mai tarziu intre 1592-1595, Aron Voda Tiranul restabileste capitala la Suceava iar urmasul sau Ieremia Movila repara cetatea. Ulterior si Vasile Lupu renoveaza cetatea pentru a-i servi ca adapost pentru familie si avere. Insa destinul cetatii este pecetluit de catre Dumitrascu Cantacuzino (domn al Moldovei intre 1674-1675) care din ordinul turcilor cu ajutorul unei cantitati mari de explozibil arunca in aer Cetatea Sucevei.

Lucrarile de restaurare a cetatii au loc intre 1895-1904 si 1961-1970 cand i se reda o parte din infatisarea initiala.

De a lungul timpului orasul Suceava a servit ca un centru de gravitatie a culturii si economiei din aceasta zona a Moldovei aici desfasurandu-si activitatea o multime de mestesugari si negustori atat romani cat si armeni, sasi si alte nationalitati.

In prezent municipiul Suceava este un loc ideal de plecare pentru excursiile la manastirile din Bucovina iar obiectivele turistice din oras nu trebuie ratate.

Cum ajungeti in Suceava

Cu masina

Prin DN2 dinspre Bucuresti si prin DN1C combinat cu DN17 de la Cluj Napoca

Cu trenul

Prin gara Suceava spre care pleaca trenuri din toate marile orase sau noduri feroviare.

Cu avionul

Prin aeroportul Suceava.

 

 

 
ref: 189

Comentarii pentru Suceava


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă