Loading

Buziaș

  • Populație: ~ 8200 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Buziaș (Localități componente:Bacova, Silagiu)

Statiunea balneoclimaterica permanenta Buziaș se afla la contactul Campiei Lugojului cu Dealurile Poganisului la o altitudine de 135 metrii, la 34 km sud-est de Timișoara si la 25 km de Lugoj. Localitatea are aproximativ 8200 de locuitori si are in subordine administrativa localitatile Silagiu si Bacova. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1321 iar in 1956 este declarat oras.

Statiunea balneoclimaterica Buziaș beneficieaza de un climat de tranzitie de la cel continental la cel mediteranean cu temperaturi medii anuale in jurul valorii de 10 grade Celsius. Iernile sunt deosebit de blande cu valori ale temperaturii medii in luna ianuarie de 0 grade celsius iar vara temperatura medie este de 21 grade Celsius.

Statiunea Buziaș este cunoscuta inca de pe vremea romanilor cand purta numele de Ahibis, primele incercari de a valorifica apele minerale din statiune in mod organizat dateaza din 1805 iar in 1811 este captat primul izvor mineral. Dupa 1819 incepe construirea primelor asezaminte balneare si tot atunci localitatea este declarata statiune balneara.

Apele minerale din Buzias sunt carbogazoase, feruginoase, clorurate, magneziene, calcice, sodice, bicarbonatate si sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, a reumatismelor degenerative, afectiunilor posttraumatice, a afectiunilor neurologice periferice dar si a celor digestive si hepato-biliare.

Instalatiile si procedurile de tratament cuprind: instalatii pentru bai calde de vana cu apa minerala, impachetari cu parafina, instalatii pentru mofete, electro si hidroterapie, acupunctura, gimnastica medicala.

Cum ajungeti in Buziaș

Cu autoturismul

Prin DJ 583 fie de la Timișoara, fie de la Lugoj.

Cu trenul

Prin gara Buziaș aflata pe linia feroviara Timișoara-Buziaș.

Cu avionul

Prin aeroportul international Timișoara si de acolo cu mijloace auto.

 


Info utile

Localitati in subordine administrativa: Silagiu si Bacova

Denumire din perioada romana: Ahibis

 
ref: 34

Comentarii pentru Buziaș


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


calin
27 martie 2010, 05:27
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin
Suciu Adriana
4 decembrie 2010, 17:02
Doresc foarte mult sa gasesc sponsori pentru Buzias si Baile Herculane, pentru ca aceste statiuni merita mult mai mult decat ceea ce le ofera situatia politica actuala. Inainte de 1989 totul era dezvoltat in aceste statiuni si veneau sute de turisti anual. Erau statiuni admirate de straini, asa cum era si tara noastra si poporul. Acum in schimb, totul este o ruina, o paragina pentru ca nimeni nu este interesat sa dezvolte ceva in tara asta. Romania ar putea fi a 3-a tara din lume din punct de vedere turistic. Turismul ar avea cea mai mare dezvoltare existenta in ultimii 40 de ani si ar fi cunoscuta de intregul mapamond. Eu pot cauta sponsori, pot sustine publicitatea pe net cu privire la statiunile balneo-climaterice, atat de benefice pentru populatie. Al cui interes este sa nu progresam deloc, ba dimpotriva? Cine si ce urmareste ca noi sa fim mereu josnici in ochii strainilor?
Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV nu vor face niciodata nimic pentru ca nu au nici un interes. Interesul lor este cu totul altul, cel strict personal, ca si sistemul sanitar, ca si toate sistemele care "functioneaza" astazi in Romania.
Ceea ce se poate face pentru redresarea situatiei turismului in general si al turismului balnear in special este ca fiecare om de bine, care doreste sa intreprinda ceva corect, concret si important, sa caute sponsori/investitori/parteneri de afaceri din alte tari care sa doreasca sa investeasca in statiunile balneo-climaterice din Romania si sa dezvolte la maxim turismul.Permanentizarea statiunilor balneo-climaterice este imperios ceruta de situatia actuala existenta in turism.
Marea Neagra a ajuns o rusine, ca si statiunile balneo-climaterice. Si care este motivul? Spitalele tarii sunt de asemenea o rusine. Care sa fie motivul? Motivele sunt multe si grele, care apasa cumplit pe umerii romanilor dornici de ceva mai bine in viata lor.
Cel mai cumplit motiv este hotia, caci fara de ea bine ar mai fi continuat viata noastra a tuturor. Hotia a facut ravagii in toate paturile sociale si in toate domeniile.Asa a ajuns hotia sa troneze si in statiunile balneo-climaterice si la Marea Neagra si in uzinele tarii si in agricultura deprimanta.
O tara agricola, cu o agricultura dezvoltata este o tara bogata. Agricultura Romaniei este la pamant. Avem mii de hectare cultivabile, cu pamant extraordinar si nimeni nu cultiva ecologic, BIO, ceea ce duce la pierderi uriase in tara asta. Nimic nu mai functioneaza. Nimeni nu are interes ca ceva sa functioneze bine aici, mai ales de cand am intrat in UE.

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii