Loading
Stema Timișoara

Municipiul Timișoara (Temesvar in limba maghiara) este situat in centrul Campiei de Vest pe canalul Bega si este resedinta judetului Timis. Este un important centru universitar si al 4 lea oras din tara ca numar de locuitori cu o populatie de 329000 locuitori.

Cele mai vechi urme de locuire de pe teritoriul Timișoarei dateaza inca din Neolitic aici fiind o asezare care se presupune ca a apartinut triburilor tracilor de nord. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1212 si la fel ca multe alte asezari din tara noastra a fost distrusa de catre tatari in anul 1241 insa asezarea a fost reconstruita rapid devenind un important centru militar si economic si este mentionat ca oras in anul 1342. In secolele urmatoare Timișoara a avut un loc privilegiat in viziunea mai multor conducatori aici construindu-si un castel regele Ungariei Robert de Anjou iar apoi voievodul Iancu de Hunedoara reface o parte din vechea cetate. Un moment important este consemnat la 15 iulie 1514 cand nu departe de Timișoara trupele lui Ioan Zapolya infrang armata lui Gheorghe Doja. La 26 iulie 1552 orasul este cucerit de trupele imperiului otoman si este transformat in resedinta pasalacului Timișoara. Stapanirea otomana dureaza pana la 18 octombrie 1716 cand trupele austriece aflate sub comanda lui Eugeniu de Savoia elibereaza orasul. In secolele urmatoare orasul cunoaste o dezvoltare de proportii atat sub aspect economic cat si cultural.

Timișoara are un rol important si in istoria moderna a Romaniei fiind fiind primul oras liber din Romania comunista. In noaptea dintre 15 si 16 decembrie 1989 autoritatile comuniste intervin in forta pentru a-l evacua pe preotul reformat Laszlo Tokes din locuinta sa. O multime de oameni s-au adunat a doua zi pentru a protesta impotriva acestor evenimente. Interventia in forta a fortelor de securitate atrage dupa sine declansarea altor proteste in alte orase din Romania si duce la caderea regimului comunist. In urma acestor evenimente Timisoara capata la 12 ianuarie 1990 statutul de oras martir.

Cum ajungeti in Timișoara

Cu autoturismul

Depinzand de punctul de plecare pe drumurile: DN 6 (dinspre București), DN 7 (dinspre Brașov), DN 69,79 (dinspre Oradea)

Cu trenul

Timișoara dispune de mai multe statii de cale ferata cea mai importanta fiind Timișoara Nord.

Cu avionul

Timișoara dispune de un aeroport international (Cod IATA: TSR) ce poarta numele lui Traian Vuia si este al doilea aeroport din Romania ca volum de pasageri si marfuri. Acest aeroport este aeroport de rezerva pentru aeroporturile București Otopeni, Ferihegy Budapesta si Belgrad.
ref: 51

Comentarii pentru Timișoara


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin (pt.balneo-complexul termal)
27 martie 2010, 05:25
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă