Loading

Băile Olănești

Statiunea balneoclimaterica Băile Olănești se afla la 18 km nord-vest de Râmnicu Vâlcea, la 475 m altitudine la poalele Muntilor Capatanii pe raul Olănești. Are o populatie de aproximativ 4800 de locuitori si are in subordine administrativa localitatile: Cheia, Comanca, Gurguiata, Livadia, Mosoroasa, Olănești, Pietrișu, Tisa.

Localitatea este mentionata documentar pentru prima data in anul 1527 intr-un hrisov emis de Radu de la Afumați. In 1837, in prima carte de balneologie romaneasca Olanesti este mentionat ca statiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România. In 1873 la Expozitia Internationala de la Viena apelor minerale de aici li se atribuie medalia de aur, fiind comparate (din punct de vedere al eficientei curative) cu apele de la Baden Baden, Karlsbab si Aix-les-Bains.

Statiunea Băile Olănești este favorizata de un climat cu ierni blande si veri racoroase (medie temperaturii lunii iulie este de 21 grade Celsius iar cea a lunii ianuarie este de -2,5 grade Celsius). Aerul este puternic ozonizat si lipsit de particule in suspensie.

Apele minerale din statiune sunt de mai multe categorii: sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, calcice, magneziene, oligominerale, hipotone, hipertone, izotone si sunt utilizate cu precadere in cura interna pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv (gastrite cronice, constipatie cronica, colite), ale rinichilor, cailor urinare (litiaza renala), afectiuni hepato-biliare (colecistita cronica, hepatita cronica, dischinezie biliara), afectiuni metabolice si de nutritie.

Instalatiile de tratament din statiune sunt cele pentru bai calde cu apa minerala la cada, pentru hidro-termoterapie, electro-fizioterapie si buvete pentru cura interna.

Cum ajungeti in Băile Olănești

Cu autoturismul

Prin DN 7 (E15) de la București sau Sibiu pana la Râmnicu Vâlcea apoi DN64 pana in statiune.

Cu trenul

Prin gara Râmnicu Vâlcea pe linia feroviara Piatra Olt - Podu Olt si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau cel din Sibiu si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.

 

 
ref: 400

Comentarii pentru Băile Olănești


Afisez rezultatele 0-5 dintr-un total de 5
  • 1


CAPRIORU MIHAELA
29 mai 2008
Am fost la Baile Olanesti anul trecut pentru prima oara si mi-a placut foarte mult,am tot auzit multe cunostinte care merg de 2 - 3 ori pe an si nu intelegem de ce , acum am inteles .Astept concediul cu nerabdare sa revin in frumoasa statiune.
Izina mirela
13 iulie 2008
Am fost de doua ori in aceasta statiune.este curata si bine aprovizionata.Totodata ofera posibilitati de petrecere a timpului cat mai variate.De fiecare data revin cu placere.Se merita si nu ai timp sa te plictisesti.
MARIA
19 august 2009, 16:39
buna ziua! Am inteles ca este foarte frumos si eu merg cu fiul meu de 13 ani acum in libere.Este prima data si copilul dar si eu bine asteptam.eu cred ca o sa fie frumos
irina state
20 septembrie 2009, 06:04
Sunt din Brasov si am fost si eu in aceasta vara la Olanesti. Mi-a placut partial. Decorul natural este superb,Dumnezeu a fost darnic cu aceasta zona, dar pacat ca oamenii nu cinstesc locul. Turistii arunca coji de seminte peste tot, un parc care la primele ore ale diminetii este curat si care dupa cateva ore arata ca o cocina de porci. Distractii cucu. Izvoarele se vede ca nu au mai fost intretinute de ani buni. Ce s-a facut pe vremea lui Ceausescu si atat. Am inteles ca administarea lor nu tine de primarie. Oricum este o RUSINE.Te pune sa platesti pe apa de parca ai bea sampanie, mai ales ca aici vin oameni bolnavi. Cum este de fapt in Romania si aici au patruns escrocii (Berceanu care a cumparat Hotelul Olanesti) care pe bani putini au luat o avere si acum nu investec nimic. La Hotelul Olanesti am fost si eu cazata si mi-a parut rau ca am dat banii. Este o RUSINE si o NESIMTIRE dusa la refuz. Nici macar la receptie nu sunt in stare sa puna niste becuri, nu mai vorbesc de mobilier care este vechi de pe vremea lui Ceausescu si este si rupt. In concluzie. NU VA DUCETI LA OLANESTI DECAT DACA AVETI BANI MULTI CA SA PUTETI STA LA HOTELURILE PARTICULARE. restul este BATAIE DE JOC
calin
26 martie 2010, 18:08
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-5 dintr-un total de 5
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă