Loading

Călimănești

Orasul Călimănești impreuna cu localitatea componenta Căciulata formeaza statiunea balneoclimaterica Călimănești-Căciulata aflata la o altitudine de 260 de metrii pe cursul raului Olt in depresiunea subcarpatica Jiblea, la 18 km nord de resedinta de judet Râmnicu Vâlcea. Populatia orasului este de 8850 de locuitori si are in subordine administrativa localitatile: Căciulata, Jiblea Noua, Jiblea Veche, Păușa, Seaca.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1386 insa pe teritoriul localitatii componente Păușa au fost descoperite urmele unei vechi asezari romane ce purta numele de Arutela sau Alutela. In anul 1890 Călimănești-Căciulata devine statiune iar in anul 1927 Călimănești primeste statutul de oras.

Climatul specific de adapost cu veri racoroase si ierni blande precum si apele minerale descoperite in 1827 (sulfuroase, sodice, calcice, magneziene, clorurate, bromurate) sunt factorii naturali de cura ai statiunii. Insusi imparatul Napoleon al III -lea al Frantei a folosit pentru cura apele minerale imbuteliate aici.

Principalele afectiuni tratate la Călimănești-Căciulata sunt bolile sistemului digestiv (gastrite cronice, constipatie cronica, colite), cele hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica ), bolile de nutritie si metabolice (diabet zaharat, obezitate), afectiunile renale si ale cailor urinare (litiaza renala, infectii urinare). De asemenea se trateaza si bolile reumatismale degenerative si abarticulare, bolile ginecologice (sindrom ovarian de menopauza).

Instalatiile moderne de tratament si procedurile aplicate aici cuprind: baile cu ape minerale, aerosoli si inhalatii, electroterapie, hidroterapie, buvete, gimnastica medicala, masaj, aerohelioterapie.

La Călimănești-Căciulata functioneaza si un sanatoriu pentru copiii cu sechele dupa hepatita epidemica precum si un sanatoriu pentru bolnavii de silicoza.

Cum ajungeti in Călimănești-Căciulata

Cu autoturismul

Prin DN7 (E15) de la București, Sibiu, Râmnicu Vâlcea sau Pitești.

Cu trenul

Prin gara Călimănești pe linia Podu Olt - Piatra Olt

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau prin cel din Sibiu si de acolo cu mijloace auto sau feroviare.

 


Info utile

Localitati in subordine administrativa:

  • Căciulata
  • Jiblea Noua
  • Jiblea Veche
  • Păușa
  • Seaca

Denumire din perioada romana: Arutela sau Alutela

 
ref: 391

Comentarii pentru Călimănești


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


cane beatrice elisabeta
22 februarie 2010, 12:59
Vara trecuta am fost cu prietenul meu in statiunile Calimanesti si Caciulata la fel de relaxanta, am vizitat Manastirea Cozia si multe alte manastiri foarte frumoase, eu una m-am simtit foarte foarte bine,am stat o saptamana, acasa cand m-am intors,m-am simtit alta persoana,si daca stai sa te gandesti in numai o saptamana m-am relaxat complet, fizic si psihic ,le-o recomand multor persoane.
calin
26 martie 2010, 18:11
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă