Loading

Călimănești

Orasul Călimănești impreuna cu localitatea componenta Căciulata formeaza statiunea balneoclimaterica Călimănești-Căciulata aflata la o altitudine de 260 de metrii pe cursul raului Olt in depresiunea subcarpatica Jiblea, la 18 km nord de resedinta de judet Râmnicu Vâlcea. Populatia orasului este de 8850 de locuitori si are in subordine administrativa localitatile: Căciulata, Jiblea Noua, Jiblea Veche, Păușa, Seaca.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1386 insa pe teritoriul localitatii componente Păușa au fost descoperite urmele unei vechi asezari romane ce purta numele de Arutela sau Alutela. In anul 1890 Călimănești-Căciulata devine statiune iar in anul 1927 Călimănești primeste statutul de oras.

Climatul specific de adapost cu veri racoroase si ierni blande precum si apele minerale descoperite in 1827 (sulfuroase, sodice, calcice, magneziene, clorurate, bromurate) sunt factorii naturali de cura ai statiunii. Insusi imparatul Napoleon al III -lea al Frantei a folosit pentru cura apele minerale imbuteliate aici.

Principalele afectiuni tratate la Călimănești-Căciulata sunt bolile sistemului digestiv (gastrite cronice, constipatie cronica, colite), cele hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica ), bolile de nutritie si metabolice (diabet zaharat, obezitate), afectiunile renale si ale cailor urinare (litiaza renala, infectii urinare). De asemenea se trateaza si bolile reumatismale degenerative si abarticulare, bolile ginecologice (sindrom ovarian de menopauza).

Instalatiile moderne de tratament si procedurile aplicate aici cuprind: baile cu ape minerale, aerosoli si inhalatii, electroterapie, hidroterapie, buvete, gimnastica medicala, masaj, aerohelioterapie.

La Călimănești-Căciulata functioneaza si un sanatoriu pentru copiii cu sechele dupa hepatita epidemica precum si un sanatoriu pentru bolnavii de silicoza.

Cum ajungeti in Călimănești-Căciulata

Cu autoturismul

Prin DN7 (E15) de la București, Sibiu, Râmnicu Vâlcea sau Pitești.

Cu trenul

Prin gara Călimănești pe linia Podu Olt - Piatra Olt

Cu avionul

Prin aeroporturile din București sau prin cel din Sibiu si de acolo cu mijloace auto sau feroviare.

 


Info utile

Localitati in subordine administrativa:

  • Căciulata
  • Jiblea Noua
  • Jiblea Veche
  • Păușa
  • Seaca

Denumire din perioada romana: Arutela sau Alutela

 
ref: 391

Comentarii pentru Călimănești


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă