Loading

Radacinesti

  • Tip localitate: Comune

Localitate in judetul Valcea.


ref: 402

Comentarii pentru Radacinesti


Afisez rezultatele 0-10 dintr-un total de 10
  • 1


ngoel
31 august 2009, 17:57
Cat de important este acest castru roman. La fel de mult este neglijat.
Din nesimtire, din prostie, din necunoastere.
Florin
2 ianuarie 2010, 12:24
Am fost la Radacinesti, cunosc zona. Ce pacat ca nimeni nu face nimic pentru a face cunoscuta istoria acestor locuri! Aici nu este numai un castru roman. Aici sunt si alte vestigii istorice de pe vremea romanilor sau din vremea lui Mircea Cel Batran. In localitate se gaseste o piramida cu cinci fete perfecte inalta de aproximativ 40m care se pare ca folosea la semnalizarea pentru zona Horezu a invaziilor turcilor. Cata istorie si cat dezinteres din partea oficialitatilor de la nivel judetean si national! Candva, prin anii 1970, profesorul colonel Vladescu s-a ocupat de cercetarea din punct de vedere arheologic a zonei, dupa care s-a asternut uitarea. Si cat de important este castrul roman de la Radacinesti,intr-o zona apropiata de poarta de intrare in Ardeal, la sud. Si cat de importante sunt si celelalte vestigii istorice din Radacinestii de Valcea! Dar cui ii mai pasa in tara asta de asa ceva? Pacat, mare pacat! II rog pe istorici sa faca publica existenta castrului roman de la Radacinesti. Prin aceasta tara asta si zona aceasta isi va pastra identitatea si va dovedii intregii lumi ca noi avem vechi si puternice traditii.
alex
19 februarie 2010, 18:42
castru roman nu e la radacinesti.Radacinestiul e doar un sat din judetul valcea. iar castrul roman se situeaza in cozia putin mai sus de manastirea cozia anainte de baraj
marian
20 iunie 2010, 12:18
Se intampla ca m-am nascut in satul Radacinesti si cunosc aceste realitati foarte bine. Sunt foarte bucuros ca sunt oameni ca dumneavoastra care ridicati aceste intrebari. Sper ca in anii viitori sa gasesc un istoric care doreste sa cerceteze arhivele existente pentru a vedea ce se poate afla despre satul Radacinesti. Intr-adevar este un loc cheie din multe privinte. In plus de castrul construit in A.D. 137 de catre Arcasii Sirieni, au mai fost descoperite si urme de ceramica datand din secolele 4-6, ceea ce a condus la ipoteza existentei unui atelier de olarit. Mai mult, este interesanta o analiza etimologica a locurilor din sat: drumuri, dealuri, etc. De pilda un drum se numeste "Selaresti" ceea ce presupune faptul ca acolo se afla un grup de mestesugari care construiau shele pentru cai (probabil treceau multi oameni pe acolo intre Valahia si Ardeal). Un alt drum se numeste "Coparsesti" termen folosit cu referire la mestesugarii care cinstruia sicirie. Este un termen de origine Maghiara -- lucru interesant pentru ca nu este nici o comunitate maghiara in zona.

Din acest motiv spun ca recuperarea istoriei acestui loc nu este doar un fascinant subiect de cercetare, cat o datorie de roman si european.

Am scris un mic articol (din pacate doar in engleza), in care am incercat sa evidentiez cateva data monografice, antropologice. Acesta este disponibil la adresa de mai jos:
http://wikimapia.org/10340520/Radacinesti-Valcea-Romania

In tot cazul, felicitari pentru subiectul despre care scrieti si incercati sa-i faceti pe oameni constienti de aceste valori.

Cu respect,
MGS

P.S. Alex, castrul la care te referi se numeste Arutela si se afla langa Pausa.
Marian
23 iunie 2010, 02:32
Revin cu un nou mesaj pentru semnatarii primelor trei note de mai sus. Daca aveti detalii despre initiativele istorice in privinta satului Radacinesti, am sa va rog sa ma contactati prin email la

marian_simion@hotmail.com

Parerea mea este ca daca ne unim fortele poate reusim ceva in aceasta privinta. Pacat ca nu am aflat despre dumneavoastra cand Toader Paleologu era inca Ministrul Culturii. Poate obtineam sprijin de la minister. In tot cazul, putem obtine sprijin (cel putin academic) din partea Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte din SUA. De asemenea se pot obtine fonduri de la UE. Important este sa aflam care sunt oamenii care si-au exprimat interes in anii anteriori. Din cat imi amintesc erau profesorii de la scolile generale din Radacinesti si Berislavesti, ca de pilda Prof. Nicu Stan, Aurel Cinca, Dumitru Mitrana, etc.

Astept raspunsul dumneavoastra cu deosebit interes.

Marian Gh. Simion
Marian
11 august 2010, 16:10
Revin cu noutati citite cu referire la Posada, loc extrem de apropiat satului Radacinesti.

Batalia de la Posada a avut loc la Perisani

Copiez mai jos un articol citit recent:
http://www.monitoruldevalcea.ro/actualitate/23047/

Sapaturile arheologice care au debutat la Perisani luni, 2 august, au scos la iveala faptul ca Batalia de la Posada din anul 1330 a avut loc in Tara Lovistei. Aceasta descoperire l-a determinat pe primarul Ion Sandu, care a crezut, de-a lungul timpului, ca localitatea din Tara Lovistei pe care o pastoreste este un reper al istoriei europene, sa afirme: „Ultimele sapaturi ne-au aratat clar ca locul Bataliei de la Posada este la Perisani. Daca mai erau oameni care se indoiau de acest lucru, rezultatele obtinute de echipa de arheologi, in ultimele zile, arata ca la Perisani s-a scris o pagina importanta din istoria României si nu numai!”. Conform datelor din Wikipedia, "Batalia de la Posada este numele unui conflict militar intre Regatul Ungariei si Tara Româneasca, petrecut in toamna anului 1330. Aceasta batalie a marcat emanciparea Tarii Românesti de sub tutela coroanei maghiare. Batalia a fost mentionata in mai multe cronici: cea pictata de la Viena (Chronicon pictum, cca. 1360), cea a lui Thurocz (Chronica Hungarorum, cca. 1486), analele lui Jan DÅ‚ugosz (Annales seu cronici incliti regni Poloniae, cca. 1455 - 1480) precum si alte lucrari ungare, poloneze si germane de acest gen, toate din secolele XV-XVI, care reproduc in principiu relatarea cronicii vieneze. Cel dintâi care a optat pentru zona Tara Lovistei - Valea Oltului a fost Aurelian Sacerdoteanu, in 1934, urmat de catre Ion Conea, un an mai târziu. Ambii s-au bazat pe trei premise: armata ungara se retragea pe ascuns, ca fugari, prin urmare au ales drumul cel mai scurt catre hotar, acest drum nu poate fi decât cel spre Transilvania, prin Tara Lovistei si mai apoi pe Valea Oltului."
“Masuratorile efectuate de echipa noastra dovedesc faptul ca singurul loc unde ar fi putut avea loc Batalia de la Posada, din anul 1330, este cel de la Poenari-Perisani”, a fost concluzia finala, prezentata intr-o conferinta de presa de cei care s-au implicat in acest proiect, care va schimba o o fila din istoria neamului nostru, printre care-i amintim pe prof. univ. Petre Gherghe, prodecanul Facultatii de Stiinte Sociale din Craiova, Constantin Ciobotea, specialist in istoria medievala in cadrul aceleiasi facultati, Mihai Sporis sau Costea Marinoiu.
Bogdan Nicula


Nutu Bogdan
21 aprilie 2011, 23:27
Sunt nascut in Radacinesti. Marian Simion, sunt de acord cu tine, imi place cum gandesti. Acum sunt student in Sibiu, stau mai mult pe-aici, as vrea ca pe viitor sa pot face ceva pentru satul nostru, as vrea pentru inceput sa infintez un site al satului www.radacinesti.ro apoi o sa vedem cum il imbunatatim.
Radacineanu
15 mai 2011, 20:51
De mult timp am cautat provenienta numelui meu de familie si sunt curios daca nu cumva isi are inceputurile chiar in acest sat, a carui nume seamana izbitor cu al meu. Daca cineva poate sa imi dea mai multe detalii sau stie mai multe despre acest subiect sa nu ezite sa ne spuna si noua va rog.
Noane
8 iunie 2013, 12:40
As avea o rugaminte pentru cei care fac comentarii :nu va aventurati in universul comentariilor ca sunteti supusi confuziei,confuzii care par nejustificate pentru cei ce au pretentia ca au radacini in scumpul pamant al Radacinestiului din care cu mandrie o spun ca ma trag si eu .Tinand cont de faptul ca ambii parinti (pe care-i stimez)sunt fi ai locului ma declar cu radacini adanci in Radacinesti.Nu pot accepta confuzia castrului de la Radacinesti cu cel de la Arutela singura asemanare a celor doua obiective este ca se afla pe acelas mal al Oltului in rest totul difera inclusiv menirea si scopul construirii .As ruga pe aceasta cale continuarea cercetarilor in domeniu pentru a nu da loc discutiilor fara pretentia minora macar de a fi un fiu al locoloi cu oarecare cunostinte in domeniu.Va multumesc cu scuzele de rigoare pentru cei ce se regasesc neavizati in comentariu.
Iulian
3 noiembrie 2015, 13:09
Domnule Radacinesnu unde locuiti acum si cam ce mai stiti din trecutul familiei dumneavoastra? Stiu sigur ca in satul nostru, Radacinesti, numele de Radacineanu era intalnit in anii 1860, unul dintre elevii Scolii de Baieti din Curtea de Arges, numindu-se astfel si provenind din Radacinesti. Va rog sa-mi lasati o adresa de mail. Adresa mea e iulianpopescu1@gmail.com

Afisez rezultatele 0-10 dintr-un total de 10
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii