Loading
Stema Bârlad

Bârlad

  • Populație: ~ 78000 locuitori
  • Tip localitate: Municipii

Municipiul Bârlad este situat in judetul Vaslui, pe raul Bârlad, intre Colinele Tutovei si Dealurile Fălciului, la o altitudine ce variaza de la 90 metrii pana la 172 metrii. Declarat municipiu in 1968, in prezent localitatea are aproximativ 78000 locuitori. In perioada de dinaintea instaurarii regimului comunist in România, Bârladul a fost resedinta judetului Tutova. Dupa impartirea administrativa din timpul regimului comunist (pe vremea cand România purta numele de Republica Populara Romîna) Bârladul era resedinta regiunii Bârlad. Dupa abandonarea acestei forme de organizare teritoriala orasul Bârlad devine un simplu municipiu, subordonat resedintei de judet Vaslui.

Prima mentionare documentara dateaza din 1174, intr-o cronica ruseasca iar mai apoi intr-un hrisov din 1422 emis de Alexandru cel Bun. Mai tarziu, in 1495 este amintit ca si targ. Dupa batalia din 1475 Ștefan cel Mare decide sa ajute orasul cu o fortificatie de pamant pentru a face fata unor eventuale atacuri ale turcilor. Si totusi orasul Bârlad a avut o istorie zbuciumata fiind in mai multe randuri distrusa de catre tatari (1440,1444, 1683), turci (1822) si fortele naturii (cutremurul din 1802 distruge aproape in intregime orasul iar cel din 1840 jumatate din oras). De asemenea incendiile erau frecvente, cel mai important fiind cel din 1826.

Cu toate acestea insa, Bârladul a fost unul dintre centrele mestesugaresti importante ale Moldovei, fiind un centru comercial important si resedinta unui mare vornic. Orasul si imprejurimile sale erau cunoscute in aceea perioada sub numele de Țara Bârladnicilor.

In secolul XIX orasul este locul unde ia nastere Asociatia Patriotica infiintata de Alexandru Ioan Cuza, Grigore Cuza si Iordache Lambrino. Acestia isi propuneau ca scop principal unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. 

 

Cum ajungeti in Bârlad

Cu autoturismul

Prin DN24 de la Iași sau de la Mărășești (DN24 se ramifica din DN2 in dreptul localitatii Mărășești

Cu trenul

Prin gara Bârlad aflata pe linia feroviara ce leaga localitatile Iași - Vaslui - Bârlad - Tecuci - Făurei 

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bacău sau Iași si de acolo cu mijloace auto. 

 
ref: 209

Comentarii pentru Bârlad


Afisez rezultatele 0-18 dintr-un total de 18
  • 1


larisa
24 March 2007
am dat din intamplare aici si chiar e interesanta istoria barladului,eu fiind din barlad,binenteles.este un oras frumos,mic dar curat si merita sa-l vizitati.
Falcon
16 July 2007
Larisa esti eronata nu e curat deloc eu stau aici si nu vad cum ar trebui sa fie . intradevar e frumos orasul daca il comparam la marimea lui, si tinand cont ca e pe Dn24 e intens circulat de masini ce se afla in transit din sudul tarii spre Iasi. Acum in 2007 s-au facut multe schimbari, vizavi de alegerea unui nou primar fara a simpatiza pe nimeni. Sfatul meu stati sa beti o bere in Barlad da nu stati mult va veti plictisi
irina
3 October 2007
in comparatie cu capitala, e curat. intr-adevar s-a dezvoltat destul de mult in ultimul an(ca aspect). numai ca sunt multe schimbari inutile (cum ar fi introducerea semafoarelor si pe stradute rar circulate). intr-adevar istoria e interesanta, dar daca am sta sa analizam istoria romaniei in ansamblu am zice acelasi lucru cu toate ca parerea noastra despre situatia actuala a romaniei lasa de dorit. da, barladul merita vizitat cel mult pentru o saptamana
Bogdan
1 January 2008
Barlad e un oras foarte frumos unde sunt multe magazine....
mihai
5 January 2008
pe landa dn 24 mai e si DE 581..in caz de nu stiai..
marius
8 July 2008
e un oras fromos si se merita sa-l vizitati macar odata,e ceva de vazut,gradina publica,gradina zoologica,muzeul,cateva baruri frumoase,casa lu sorin horea...........
marius
8 July 2008
........aaaaaaaaaasi uitasem,e orasul cu cei mai faimosi politisti,unde toti inca din scoala incearca sa ajunga faimosi si bogati:(, efrumos barladul...ce mai vb?!:)
hulubar
21 October 2008
da aveti dreptate este un oras ff curat dar................e plictisitor.......si......
gabi
17 April 2009, 21:00
este un oras de unde au plecat multi oameni de seama ai tarii,de aceea va invit sa vizitati monumentele istorice,casele memoriale,locurile si oamenii din acest minunat oras.
boidache paula
26 August 2009, 14:37
nu tineti cont de rautele altora.... Orasul este foarte frumos si deosebit aici gasesti curatanie si simlplitate ,cea a caracterizeaza oameneii adevarati
costelino din birlad
3 November 2009, 11:35
ce sa va spun despre barlad vizitatil si nu veti regreta
BANCIU ELENA
16 January 2010, 23:20
BUNA DIMINEATA!IMI DORESC FOARTE MULT SA AJUNG SA VIZITEZ MUNICIPIUL BARLAD ,DEORECE SUNT SI EU O MOLDOVEANCA DIN BACAU SI SPRE RUSINEA MEA NU AM AJUNS SA CUNOSC FRUMOASELE TINUTURI DIN MOLDOVA.DE 25 DE ANI LOCUIESC IN BANAT DAR ORI DE CATE ORI AJUNG LA MAMICA MEA ACASA RETRAIESC FIECARE CLIPA A COPILARIEI MELE .DAR ACUM MI-AM FACUT CATIVA PRIETENI DIN ACEST ORAS MINUNAT AM REUSIT SA VIZITEZ SI SA CALATORESC VIRTUAL DAR SPER SA AJUNG SI FAPTIC .IUBESC SI TRAIESC FIECARE CLIPA PE UNDE CALATORESC IN TARA MEA FRUMOASA .CU RESPECT ELENA BANCIU TIMISOARA.
bunadimineata!
31 January 2010, 14:09
Intrebari legate despre orasul Barlad!
http://bunadimineatabarlad.blogspot.com/
lacatus catalin
15 February 2010, 17:42
intamplator am intrat pe saitul asta si chear imi place si ma bucur ce sa scis despre orasul meu natal Barlad si tin sa spun ca am fost in aproape toata tara dar fiecare oras are frumusetea lui si Barlad e un orasel frumusel curatel si cu oameli cat de cat populari .dar ma bucur ca de cate ori merg acasa nu e niciodata aglomerat pt ca sunt sofer (dar sa nu uitam ca nu exista padure fara uscaturi adica sunt si oameni rai sau ne primitori).
Sandu
6 December 2010, 15:31
Am avut un prieten italian in vizita, si contrar ideii ca nu ar avea ce sa vada in Barlad, a ramas placut impresionat. A apreciat si curatenia dar si locurile pe care le-a vizitat.
teodora
9 June 2011, 14:43
EU LOCUIESC IN BARLAD! DA FATA DE BUCURESTI ESTE UN ORAS: CURAT LINISTIT FARA PREA MOLTA POLUARE SI CHIAR ESTE DRAGUT !!!!!!!!! STAU PE SRADA LIREI PE LANGA INTEREX ! SUNT LA SCOALA NR 2 VASILOE PARVAN ! O SCOALA FOARTE BUNA!
constantin
26 February 2012, 16:00
Aici s-au nascut Alexandru Ioan Cuza si Gheorghe Gheorghiu Dej. Muzeul Vasile Parvan cu sectii foarte diverse si bogate, Galerii de arta ( sculptorul Marcel Guguianu ), teatrul Victor Ion Popa, un renumitParc de cultura, gradina zoologica, acvariu, planetariu, observator astronomic, teatru.
Orasul lui Tonitza, a zeci de academicieni, orasul ciresarilor lui C.tin Chirita etc. Merita vazut!
Paul
4 November 2015, 16:21
Da cu adevarar Barladul este un oras curat frumos si bine aprovzionat cu de toate produselr .Are si o piata mult mai eftina si pentru toate buzunarele.

Afisez rezultatele 0-18 dintr-un total de 18
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă