Loading

Complexul carstic Scărişoara

Complexul carstic Scărişoara include cea mai mare peştera cu gheata din Romania - Peştera Scărişoara - lunga de 700 de metrii si desfasurata pe o diferanta de nivel de 105 m avand 3 intrari. Intrarea principala in pestera este situata la 1165 metrii altitudine fiind printre putinele pesteri cu gheata din lume la o altitudine atat de mica. Varsta ghetarului s-a stabilit a fi in jur de 3000 de ani, cuprinde peste 75000 de metrii cubi de gheata pe o grosime de circa 26 m. Aceasta gheata nu se topeste niciodata, nici chiar vara - din acest motiv la vizitarea ei este indicat sa aveti haine calduroase. Intrarea in peştera Scărişoara se face printr-un aven (put vertical) cu o adancime de 48 m si un diametru in jur de 60 m. Acest aven este amenajat cu scari metalice in vederea facilitarii accesului turistilor.

Peştera este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri. Astfel chiar dupa intrare in pestera vizitatorul se afla in Sala Mare si apoi trece in Biserica unde poate admira peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata. De aici se poate ajunge in Rezervaţia Mare printr-o galerie cu o lungime de aproximativ 70 m sau in Rezervaţia Mică insa vizitarea acestora este permisa doar in scopuri stiintifice cu autorizatie speciala de la Institutul de speologie Emil Racoviţă din Cluj Napoca. Galeria care coboara la punctul cel mai adanc al pesterii (105 m) este denumita Galeria Maxim Pop.

Catedrala si Palatul Sânzianei sunt celelalte sectiuni ale pesterii Scărişoara - acestea fiind lipsite de gheata. In pestera Scărişoara trăiesc lilieci si gandaci de 2-3 mm numiti Pholeuon prozerpinae glaciale. In Rezervaţia Mare a fost descoperit si un schelet de Rupicapra (stramosul caprei). Pestera a fost studiata in 1938 de catre marele speolog roman Emil Racoviţa care l-a declarat rezervatie speologica (prima din România).

 

Vizitarea Peşterii Scărişoara

- Vizitarea se face doar cu ghid dupa plata unei taxe de 5 RON (in vara 2007). Intrarile grupurilor de 20-50 de persoane se face la ore fixe: 9.00 , 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00

- Si pe timpul celor mai calde veri in Peştera Scărişoara este gheata iar temperatura este in jurul valorii de 0 grade Celsius. Deci imbracamintea corespunzatoare acestei temperaturi este necesara !!

Accesul

Cu autoturismul

La peştera Scărişoara se ajunge din centrul comunei Gârda de Sus pe un drum pietruit care urca pana la 200 metrii de pestera insa care este intr-o stare deosebit de degradata practicabila doar cu autoturisme de teren sau autoturisme cu garda la sol mare (vara 2007).

Exista localnici care pe timpul verii in schimbul unei sume negociate la fata locului va vor transporta pana la pestera cu autoturisme de teren iar iarna cu sania trasa de cai.

Pe jos

Din centrul comunei Gârda de Sus pe marcajul cruce roşie puteti parcurge traseul pana la peştera Scărişoara in 2-3 ore, traseul este relativ usor insa exista urcusuri care pot pune probleme celor cu probleme de sanatate.


Comentarii pentru Complexul carstic Scărişoara


Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


Farkas-Czerják László
29 July 2008
Un sfat pt cei care vreau sa viziteze Complexul Carstic Scarisoara: NU VA LASA-TI PACALITI. Drumul pe care localnicii il denumesc impracticabil si ca e posibil sa urci doar cu masini de teren E MINCIUNA. Pur si simplu te ademnesc sa te duca ei contra pretului de 150 RON, si te duc sus cu niste dacii papuc cu vreo 8 persoane. Practic si cu in Tico poti urca pana la pestera. Pentru cei care vor sa faca o tura merita, dar pt cei care nu rezista mai bine urca cu masinile proprii si nu arunca banii pe geam. Altfel merita vazut!!!
IRINA LUPU
1 August 2008
Pestera este fenomenala!Daca aveti posibilitatea sa mergeti,faceti-o si nu o sa regretati!Inarmati-va insa cu curaj,coboratul in pestera nu e prea placut ,dar credeti-ma ca merita!
Simona M.
22 February 2009, 23:00
Adevarat comentariul despre starea drumului - este practicabil pentru autoturisme medii dar cere atentie. Personal am reusit sa urc dupa o ploaie serioasa... greu, dar am ajuns sus in asa-zisa parcare amenajata ( :D se poate si mai bine !!). Drumul este ingust si uneori daca aveti nenorocul sa vina din sens opus un mastodont cu lemne ... well, cam inghetati un pic pentru ca nu se jeneaza deloc sa te impinga pe tine ..in noroaie. In schimb am dat peste localnici foarte saritori care ne-au ajutat cand am avut nevoie.
VERES ISTVAN
7 September 2009, 13:16
De acord cu comentariile, despre starea drumului. Atentie mare insa, dupa ce ati iesit de pe soseaua principala, la prima intersectie exista un indicator "Pestera Scarisoara" spre stinga, care va duce intr-adevar pe un drum impracticabil cu masini. Insa, daca o luati spre dreapta, pe un drum betonat proaspat(prevazut cu indicator Accesul interzis!!!!!)ajungeti pe un drum relativ bun, unde se poate circula practic cu lejeritate.

Insa, pestera in sine este o dezamagire cumplita, fata de ce am vazut acum 30 de ani!!! Suprafata ghetarului este practic topita, accesul pe nivelul de jos (care ofera totusi ceva de vazut) este interzisa. Zau asa, nu prea merita efortul.

Pacat, mare pacat, cindva era o minunatie.


Viorel
23 September 2009, 20:14
Sfatul meu e daca doriti un termen de comparatie, folositi un Golf IV, care e o masina prea joasa pentru a urca pana sus. Am testat. Drumul pe jos e de o ora si e vb de 2.5 KM, iar cu masina e de 7-8 KM. Am vizitat vara asta.
andrei
24 August 2010, 12:18
august 2010
Drum cu masina:
* categorie - forestier cu serpentine abrupte.
* lungime - 9.5 km
* panta - 10% sau mai mult pe alocuri
* viteza medie - sub 10km/h(in ambele sensuri)
* echipare minimia - scut de otel

Parcurs cu Skoda Octavia Tour(pachet de drumuri grele) in conditii medii la mijlocul lunii august 2010.
Unele portiuni sunt predispuse la a fi spalate de torente.

Concluzie
Practicabil cu masina, in conditiile in care sunteti calmi, nu va grabiti si aveti scut de otel.
Daca nu va este lene va recomand drumul de picior.


Laurian
18 July 2011, 14:51
Pestera Scarisoara este inchisa de pe data de 14 iulie 2011 pentru o luna.
Primaria din comuna Gârda de Sus nu a anuntat in Mass-media sau pe site-urile de specialitate ca pestera este inchisa. Asta e turismul in anumite zone, mergi 300- 500 de Km si ajungi sa citesti pe o harta un anunt, scis gresit grammatical, ca degeaba ai venit.
Am inteles ca pestera a fost inchisa pentru ca turistii incurcau o firma de constructii sa refaca drumurile de acces la Ghetar.
Dar exista si traseu de 45 de minute pr jos, pe poteci de munte, marcate, pe care se poate ajunge la pestera. Nu inteleg de ce s-a luat o astfel de masura in aceasta perioada de cand vacanta.
RUSINE

Singurii care reusesc sa salveze situatia sunt localnicii din Gârda de Sus care iti arata locuri deosebite in acea zona incat sa nu fie o excursie ratata.

Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă