Loading

Cheile Vălişoarei (Cheile Aiudului)

In stiri si pe blog

Cheile Vâlişoarei sunt situate în apropierea localităţii Vălişoara din comuna Livezile, judeţul Alba. Ele mai sunt cunoscute şi sub denumirile de Cheile Aiudului sau Cheile Poienii.

Peisajul sălbatic, elementele de floră şi morfologia terenului au dus la declararea unei suprafeţe de 100 hectare din Cheile Vălişoarei ca şi rezervaţie complexă, geomorfologică şi botanică. Lăţimea cheilor variază între 25m şi 100m, lungimea este de aproximativ 1000m iar înălţimea maximă este de 779m. Cheile sunt săpate de către Pârâul Aiudului în calcare jurasice care au permis şi formarea unui număr de 27 de peşteri. Acestea prezintă forme carstice superficiale: bolţi, arcade şi lapiezuri.

Conform unor documente istorice în Cheile Vălişoarei, pe partea dreapta cum venim de la Aiud ar fi existat o cetate, numită Zadcheu sau Zadecheu însă aceasta nu a fost identificată în teren.

Accesul

În Cheile Vălişoarei se poate ajunge pe drumul judeţean 107M (Aiud-Buru) fie de la Aiud tranzitând localităţile Livezile şi Poienile Aiudului fie de la Buru tranzitând localităţile Rimetea, Colţeşti şi Vălişoara.

Curiozităţi

Cheile Vălişoarei s-au format printr-un fenomen numit captare. În cadrul acestui proces un pârâu (Pârâul Aiudului) din bazinul Mureşului a înaintat regresiv şi a penetrat Depresiunea Trascăului captând apele de acolo.


Comentarii pentru Cheile Vălişoarei (Cheile Aiudului)


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Andrei G
30 July 2009, 11:54
Foarte frumos. Am fost acolo in weekend si chiar am ramas cu impresii placute. Liniste, gunoaie putine si peisaj superb
Andrei
29 January 2011, 01:26
Sunt locuitor al orasului Aiud, imi place foarte mult natura si de foarte multe ori imi petrect timpul in salbaticie.
Oamenii din satele invecinate de Cheile Aiudului au vorbit despre aceea cetate, dar nimeni nu a putut da explicatii clare despre ea.
Ar fi doar o legenda...s-au poate nu?!
Pe unele harti locul in care se spune ca ar fi existat cetatea este marcat cu semnul -sit arheologic- ceea ce lasa de gandit.

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă