Loading

Pestera Vadu Crisului

Pestera Vadu Crisului in opinia vizitatorilor :

Pe forum

Pestera de la Vadu Crisului se afla in judetul Bihor, in defileul Suncuius - Vadu Crisului pe cursul raului Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului.

S-a format in calcarele cretacice ale muntilor Padurea Craiului ca urmare a actiunii paraului care il strabate si in prezent. Are o lungime de 1510 m si este formata dintr-un coridor principal din care se desprind numeroase galerii laterale si sali. Este una din pesterile cu cea mai bogata fauna cavernicola din Romania aici fiind prezente numeroase specii de melci, viermi, insecte, crustacei si liliacul cu botul in forma de potcoava. Din 1955 este declarata monument al naturii.

Pestera Vadu Crisului a fost descoperita de catre Czaran Gyula si doi colaboratori (Karl Handt si Veress Istvan) la 10 noiembrie 1903. Descoperirea s-a facut prin dinamitarea versantului ca urmare a unor banuieli ca deasupra cascadei Vadu Crisului s-ar afla o pestera de mari dimensiuni. Contele Odon Zichy pe a carui proprietate se afla pestera a dispus amenajarea sa cu podete si scari de lemn astfel incat in 1905 a fost deschisa spre vizitare fiind considerata la aceea vreme cea mai frumoasa pestera din Europa.

Formatiunile si salile din pestera au primit nume dintre cele mai variate in functie de imaginatia celor care au descoperit aceste locuri minunate. Dintre cele mai interesante denumiri mentionam: Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici, Raiul, Iadul, Mormantul lui Mahomed, Adam si Eva, Purgatoriul, Vulturul Alb, Bisericuta, Barba lui Mahomed, Floarea de lotus, Purgatoriul

Pestera a fost intens cercetata fiind publicate deja in 1911 primele date biospeologice referitoare la pestera Vadu Crisului iar in perioada interbelica institutul de speologie de la Cluj sub conducerea lui Emil Racovita a efectuat cercetari detaliate in aceasta zona (inclusiv pestera Vadu Crisului).

Muzeul Tarii Crisurilor sub a carei supraveghere se afla in prezent a amenajat pestera in anul 1969 cu scari si podete din beton si a fost montata si o instatie electrica (a doua pestera iluminata din tara). Instalatia electrica a cedat in anul 1980 astfel incat timp de 24 de ani vizitarea s-a efectuat la lumina lampilor cu carbid. In 2004 datorita degradarii tot mai intense a pesterii si a podetelor si balustrazilor de protectie pestera Vadu Crisului este inchisa.

La 6 mai 2006 ca urmare a reamenajarii pesterii si a montarii unui sistem de iluminat electric performant este redeschisa, in prezent fiind posibila vizitarea sa in conditii optime.


Info utile

Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 9.30-17.30 (ultima intrare 16.30) (date din octombrie 2006)

Pret bilet: 5 RON adulti, 3 RON copii, elevi, studenti (date din octombrie 2006)

Date de contact:

Géczi Mihály – ghid pestera, tel.: 0744.512926

Radu Huza – muzeograf, tel.: 0745.075597

Salvamont : (0259) 982

SALVASPEO: 0744.536147

 


Comentarii pentru Pestera Vadu Crisului


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Costel A.
27 august 2012, 12:23
E o pestera frumoasa. Pacat ca nu se poate vizita si rezervatia.
Un sfat: luati-va imbracaminte groasa ca e cam rece inauntru.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă