Loading

Castelul Bran

Castelul Bran in opinia vizitatorilor :

In stiri si pe blog

Castelul Bran - un remarcabil monument de arhitectura a fost contruit intre 1377-1382 pe o stanca de 60 m ca urmare a privilegiului de la 19 noiembrie 1377 al regelui Ungariei Ludovic I de Anjou. Pe vremuri a fost punct intarit de veghe si indeplinea functii militare aparand sud-estul Transilvaniei dar avea si functii vamale si comerciale fiind situat pe drumul comercial ce lega Transilvania de Muntenia prin culoarul Rucăr-Bran.

Fortificatia era administrata de un castelan care era comandant militar si avea si atributii administrative si jurisdictionale. Pentru a putea sustine castelul acesta a primit in subordine un domeniu compus din 13 localitati. De asemenea negustorii care treceau prin acest punct de vama plateau a 30-a parte (tricessima) din valoarea marfii transportate drept vama. Veniturile astfel obtinute erau considerabile.

Castelul a fost cedat domnitorului Mircea Cel Batran de catre brasoveni si a apartinut de Tara Romaneasca pana in 1419 cand dupa moartea domnitorului castelul revine comitelui secuilor. Intre 1441-1446 castelul a apartinut lui Iancu de Hunedoara. Dupa aceea a trecut din nou in proprietatea Brasovenilor in anul 1498, in contul datoriilor pe care le avea regele maghiar catre acestia. Intr-un act din 1651 aprobat de Dieta Transilvaniei se stipuleaza ca brasovenii devin proprietari "cu drept de veci si irevocabil" asupra Castelului Bran. Dupa aceasta data Branul isi pierde importanta si o perioada este ocupat de catre trupele imperiale austriece. Dupa un proces lung castelul revine brasovenilor in 1883 iar in 1920 acestia il daruiesc reginei Maria a Romaniei. Aceasta lasa prin testament Castelul Bran fiicei sale principesa Ileana. Dupa abdicarea regelui Mihai in 1947 intra in posesia statului si este transformat in muzeu de istorie medievala deschizandu-si portile publicului in data de 28 aprilie 1957. In 1997 colectia muzeului este completata iar in 2006 Castelul Bran este retrocedat urmasilor principesei Ileana si anume fiul acesteia Dominic de Habsburg.

Desi a suferit numeroase transformari fiind reconstruit in mai multe randuri (1377), aceasta constructie impunatoare pastreaza si azi elemente ale stilului gotic original. Construita initial ca o cetate de forma trapezoidala, inconjurata de un zid masiv cu guri de tragere, Castelul Bran s-a dovedit a fi un punct de aparare de succes, din cauza reputatiei sale neavand probleme majore in timpul a peste 600 de ani de existenta. In curtea interioara a castelului se afla si o fantana adanca de 57 de metrii care asigura apa in caz de asediu.

Imaginea sa de azi dateaza din secolul XIV exceptie facand turnul de deasupra portii care a fost construit ulterior in secolul 15.  Dupa ce regina Maria a intrat in posesia castelului arhitectul curtii regale Karel Liman a restaurat si amenajat intregul edificiu. 

Castelul Bran este in mod curent asociat cu legenda vampirului Dracula fapt care i-a conferit o faima deosebita, fiind vizitat anual de mii de turisti din tara dar mai ales din strainatate care sunt atrasi de aceasta legenda.

Castelul in zilele noastre gazduieste un muzeu de arta feudala (mobilier de epoca, trofee de vanatoare, arme) si un muzeu al satului.


Comentarii pentru Castelul Bran


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Anonim
29 aprilie 2010, 12:07
Merci de informatii :D.
simina
1 iunie 2010, 16:34
cel mai frumos hotel!
raluca
5 martie 2011, 09:07
multumesc mult de ajutor mia fost de mare folos
ancuta
6 august 2011, 18:24
Esre foarte frumos am fost in excursie si as vrea sa mai merg pentru ca imi place foarte mult.
ifrim oana maria(ONY)
14 februarie 2012, 18:59
E cam enervanta istoria.............:(:-(
festilavlad
24 aprilie 2012, 13:05
Foarte de folos mi-au fost aceste informatii.Iar castelul brean este cva impresionant.Asta ma face sa spun ca sunt mandru sa fiu roman.

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă