Loading

Cetatea Făgărașului

Cetatea Făgărașului a fost construita initial ca si cetate de lemn de catre László Kán. Ulterior pe timpul lui Majláth István, in 1539 cetatea este reconstruita partial. Dupa reconstructie cetatea are mai multi proprietari dintre care ii amintim pe cei mai importanti: Baltazar Báthori, Mihai Viteazul, Csáki István, Bethlen Gábor. Cel din urma este cel care da forma actuala cetatii prin construirea unui sistem de fortificatii. Mai tarziu Rákoczi György a intarit acest sistem de fortificatii si a dispus largirea santului care inconjoara cetatea iar ulterior, in 1650 cetatea este renovata in stil renascentist cu forme specifice si turnuri poligonale la colturi.In secolul 18 este intarit cu un zid de caramida in sistem Vauban.

In perioada in care a apartinut domnitorului Mihai Viteazul, cetatea a adapostit familia domnitorului in timpul luptelor din 1599-1600. De asemenea pe vremea lui Apafi Mihály aici a functionat Dieta Transilvaniei - un indicator al importantei acestei cetati. Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar (intre 1948-1960), aici fiind incarcerati mai ales detinuti politici.

Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu, in prezent fiind posibila vizitarea muzeului si a cetatii. Cu siguranta aceasta cetate nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistilor ce viziteaza judetul Brasov.

 

 


Comentarii pentru Cetatea Făgărașului


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


cosmin iulian
23 iulie 2007
este stefan mailat,gabriel bethlen, gheorghe rackoczi atat I cat si II si istvan ala nu a facut nimic la cetate.nu am fost maghiarizati destul?
Ionel Boamfa
2 noiembrie 2007
Stefan Mailat - si nu Istvan! - a fost nobil roman din satul Comana al Tarii Oltului. Va rog frumos sa va documentati inainte!
florin
9 august 2008
am avut destul de suferit .eu roman ardelean si patrioot.colegii mei de armata (1974),AFIRM-AU ca cetatea fagarasului a fost construita de catre Mihai V itezul,a fost exztrem de greu sa le explic ca a fost ridicata la 1330.not comment

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă