Loading

Cetatea țărănească Râșnov

Cetatea țărănească Râșnov in opinia vizitatorilor :

Cetatea Râșnov - una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania a fost construita de catre locuitorii Râșnovului (se pare cu ajutorul celor din Cristian si Vulcan), pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor turce si tatare din secolele 13-14. Cetatea fiind construita de catre taranii din zona nu are un stil arhitectonic consacrat cel mai important criteriu in constructie a fost ca cetatea sa fie cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construit din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului. Zidurile au un traseu neregulat, au inaltimi de pana la 5 metrii si latime pe alocuri de 1,5 metrii.  Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendiile cauzate de asediatori.

Cetatea are doua curti, una exterioara unde este amplasat un turn patrat numit Turnul Vechi si unde erau adapostite animalele, si una interioara. 

Munca mesterilor nu a ramas fara rezultate, cu ocazia navalirii tatarilor in Țara Bârsei in secolul 13 singurele cetati care au ramas necucerite au fost cele de la Brașov cea de la Râșnov. Datorita faptului ca cetatea are o sursa de apa in interior - o fantana adanca de 143 de metrii, cei refugiati aici puteau face fata unor asedii lungi atacatorii renuntand pana la urma la asediu. Astfel Cetatea Râșnov si-a dobandit o reputatie de cetate de necucerit.

In legatura cu fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu ceea de la Castelul Huniazilor). Astfel legenda spune ca in timpul unui asediu râșnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

Cetatea Râșnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrus de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate.

In prezent Cetatea Râșnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Brașovului si  Țara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. 


Comentarii pentru Cetatea țărănească Râșnov


Afisez rezultatele 0-24 dintr-un total de 24
  • 1


apostol andreea madalina
5 iunie 2008
misto
madalina
5 iunie 2008
aici gasesti totul este suuuupper tare frate misto
Pepene Nicolae
12 decembrie 2008

SUTE DE ANI DE ISTORIE vs O AFACERE BUNA?

Carciuma si pensiune turistica in Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este monument istoric de importanta nationala clasa A. Din pacate in perioada 2000 2007, aceasta valoare istorica a fost agresata de interventiile ilegale ale fostului chirias al cetatii.
Imediat dupa preluarea cetatii, SC Drumuri Publicitare SRL, reprezentata de Alberto Drera, a realizat constructii noi fara aviz legal in curtea interioara a cetatii Rasnov. In fapt, 2/3 din curtea interioara a monumentului istoric sunt constructii noi, care anuleaza amprenta medievala, dar aveau in strategia comerciala a fostilor administratori o functionalitate precisa: turn, ridicat pe ruinele capelei medievale, in care s-au montat rezervoare de fibra de sticla, terasa restaurant, casute pentru spatii de cazare
Insa Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (art. 54 raspundere penala), a fost incalcata in mod flagrant si in alte situatii: capela de sec. XIV, din gradina cetatii a fost distrusa in totalitate, in aceiasi incinta, terenul a fost nivelat cu escavatorul, determinand o reducere drastica pana la anulare in unele locuri a posibilitatii de studiere a stratigrafiei sitului arheologic, in turnul triunghiular au fost montate ferestre de tip Vellux etc.
In anul 2004, Politia Brasov, serviciul Investigatii Criminale, impreuna cu Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov a inceput o ancheta penala in acest caz.
De asemenea, in prezent, Politia Brasov deruleaza o ancheta penala in privinta obiectelor muzeale disparute de la Muzeul National Bran, descoperite in Cetatea Rasnov de reprezentantii Primariei Rasnov, dupa executarea silita a urmasilor lui Alberto Drera.
Asa-zisele lucari de restaurare au fost facute cu amatori (muncitori necalificati) si dupa numai 5 ani spoiala de ciment a inceput sa cada de pe zidul medieval.
Este obligatoriu sa mentionam faptul ca intre SC Drumuri Publicitare SRL si Primaria Rasnov a existat un conflict deschis si datorita faptului ca Primaria Rasnov a refuzat in perioada 2005 2006 sa acorde autorizatia de constructie pentru amenajarea in cetate pe ruinele vechilor ziduri a unor cladiri care urmau sa fie folosite pentru spatii de cazare si restaurant.
In prezent, Primaria Rasnov a cerut Ministerului Culturii si Cultelor o comisie care sa analizeze situatia cetatii, dupa care intentioneaza sa organizeze un simpozion cu participarea celor mai importanti specialisti din Romania in domeniul istoriei medievale, arheologiei, istoriei artei, arhitecturii. Se fac demersuri pentru a obtine si colaborarea unor profesionisti din strainatate.
Felul in care va arata in viitor cetatea Rasnov este o responsabilitate enorma si nu poate sa fie asumata de administratia locala decat dupa o consultare cu mediul academic si cu autoritatile nationale responsabile de protejarea patrimoniului cultural al Romaniei.
carina
25 mai 2009, 09:34
Domnul Pepene ar trebui sa fie cinstit cu el insusi si sa recunoasca faptul urmator:daca Alberto Drera nu ar fi facut ce a facut la cetatea din Rasnov orasul nu ar fi aratat asa cum e in prezent si cetatea ar fi o ruina si atunci mai mult ca sigur nu i-ar mai fi interesat pe alesii nostri. Si daca Alberto a gresit atat de mult de ce se incaseaza bani pe spatele a ce a facut el? Si de ce nu se schimba nimic?
Te@dor
19 iulie 2009, 13:34
sunt din rasnov este foarte cool cetatea ai ce vedea daca vreti sa vedeti ceva interesant si nu foarte scump un loc foarte frumos vizitati rasnovul unde aerul este mereu proaspat si unde poti vedea multe lucruri frumoase
@N@
29 septembrie 2009, 18:59
minunata cetate si extraordinara:are suveniri,peisaje ,camere de tortura de pe vremuri si chiar trasuri si masini de epoca e MINUNATA vizitati-o ;)
Ioana
4 noiembrie 2009, 13:04
e supper acolo numai ca am o intrebare in ce an a fost construita orga aia mare din biserica
??
gica
6 decembrie 2009, 11:03
Vreu sa l intreb pe domnul Pepene de ce sunt la ora actuala mai multe magazine cu chinezarii? De ce a incasat banii pe bilete la intrare fara a face apsolut nimic in cet? cu atit mai mult a mai prin si tigania aia de zidul ce mascheaza bazinele de apa? Daca o cetate are voie sa incaseze bani fara sa aiba un muzeu? fapt ce sa intimplat multa vreme la cetate acum de cind Primaria este proprietar? si vorbeati de o comora? UNDE ERATI ATUNCI? Eu sunt cel ce a descoperit cea mai mare comoara din tara Birsei nu alti si alti....
george
16 februarie 2010, 16:48
am fost la aceasta cettate si mi-a placut enorm de mult...daca aveti ocazia nu ezitati...vizitati`o...de cate ori am ocazia sa fiu prin brasov ...vizitez;)
Pensiunea Verde-Crud
17 martie 2010, 13:31
Daca iti place natura, muntele si aerul curat, acesta este locul pe care il cauti. Pensiunea Verde Crud, o locatie speciala, in care te vei simti sublim. Ia-o ca o invitatie, convinge-te…... visit…....
http://www.verde-crud.ro
fane
27 martie 2010, 18:06
din pacate ,datorita lacomiei alesilor,a fost distrus tot ce a facut un investitor strain in 10 ani de munca , care a reusit sa transforme o ruina in care pasteau vacile in punct de atractie turistic care rivaliza cu Branul.RUSINE !!! Astept cu nerabdare ca primarul si cine il tine in brate sa piarda procesul pe care il au cu niste oameni care au crezut (prostii ) ca pot face ceva in romania
Adrian
30 aprilie 2010, 11:36
Pentru toti cei care cred ca italianul a procedat corect... cititi legea patrimoniului si mai vorbim... Va spun eu de ce a venit in Romania, pentru ca in italia facea puscarie pentru asa ceva.
Vlad
13 iulie 2010, 17:54
Efortul italianului a fost extraordinar.Daca era in alta tara ar fi fost declarat cetatean de onoare al orasului. Dar in Romania , tara in care romanul vrea sa moara capra vecinului sarmanul italian a murit de inima vazand atata dusmanie de la cei care stiu doar sa critice , sa nu faca nimic si sa fure banii statului .
Cetatea Rasnov ar fi fost si astazi plina de balarii si lasata de izbeliste de niste autoritati nesimtite asa cum este si astazi vecina ei de la Rupea. De fapt Primaria a triumfat: de un an de zile a pus lacatul !
Doina Rucinschi
15 august 2010, 14:26
In special pentru tov. pepene!
Sunt din Bucuresti, nu am rude in Italia sau Rasnov si-mi expun impresiile mele sincere si admirative pentru Cetatea Rasnov, asa cum arata ea pe vremea italianului pe care il blamati! Toata admiratia pentru acel om care s-a dovedit mai patriot ca multi dintre semenii nostri!
Sunt convinsa ca toti cei care au vizitat Cetatea in acea perioada, au fost impresionati placut!
Pacat ca, mare parte din ceea ce s-a facut in acea perioada a fost distrus sub diverse pretexte!
rosenauer
5 noiembrie 2010, 08:37
Ia uitati cum au cucerit astia cetatea:
http://florinsadventours.blogspot.com/2010/11/cucerirea-cetatii-rasnovului.html
Nicolae Pepene
12 decembrie 2010, 12:16
Stimata doamna Doina Rucinschi sau daca va simtiti mai bine,tov. rucinschi,

sigur ca aveti dreptul sa va exprimati admiratia fata de un personaj cercetat pentru furtul unor obiecte de patrimoniu, detinere ilegala de arme, distrugerea patrimoniului national, evaziune fiscala. Este dreptul dvs. Sigur ca aveti dreptul sa priviti cu dispret specialistii romani (altii decat angajatii Ministerului Culturii)suparati pentru distrugerile IREVERSIBILE din cetate (excavarea sitului preistoric si dacic, cimitirul medieval, capela catolica, casutele medievale). Desi nu pot sa va inteleg, nu am dreptul sa va condamn ca preferati sa mancati o pizza sau mititei in cetate si nu intr-un restaurant din oras. De fapt, ce trebuie sa gaseasca un ,,patriot" care viziteaza un alt ,,patriot" la cetatea Rasnov? Carciumi de beton, carutele rromilor nomazi, mijloace de tortura ,,medievale", ,,camera scheletului", ,,balconul Julietei", turnul de apa ,,foarte medieval", ridicat in 2005 si restaurat in 2006,turnul de aparare in care ferestrele Vellux au detinut un rol strategic insemnat, cortul arcasilor, terasa la care magarusii nevinovati erau adapati cu bere de imbecilii incantati de cat de tare se distreaza la cetatea Rasnov. Penibil! Realizarile italianului nu au fost distruse ,,sub diverse pretexte", ele s-au prabusit datorita prostiei, hotiei sau poate inconstientei celui care le-a construit. Si in toata perioada 2000 - 2009, turistii, inclusiv dvs., au fost in pericol de moarte. Am descoperit pe Flicker o fotografie cu cativa copii pe balconul Juliettei. Sunt sigur ca orice vizitator al cetatii a intrat pe acel balcon criminal amenajat de Drera. Ne-a pazit Dumnezeu ca in momentul prabusirii nu au fost oameni acolo. Oricum, in aceasta tara, se pare ca doar Dumnezeu ne poate proteja de ,,patrioti". In privinta mea, va pot spune ca sunt dezamagit de birocratia care blocheaza proiectele de restaurare ale cetatii Rasnov, nu sunt multumit de cat de greu isi schimba fata monumentul, de faptul ca recuperam cu politia patrimoniul pentru primul muzeu real in cetate dupa 1990, de spatiile din cetate in care comerciantii dispretuiesc arta autentica si prezinta, mai mult sau mai putin legal, marfa din Dorali. Sunt problemele si greselile Primariei Rasnov in administrarea cetatii si viitorul o sa demonstreze daca invatam ceva din greselile trecutului, mai indepartat sau foarte apropiat. Insa, pe de alta parte, cum va explicati ca in perioada 2002-2008, in cetate, nu s-a descoperit macar o piesa arheologica deosebita, iar in numai doi ani (2009-2010), echipa primariei a descoperit intr-un perimetru de 14 ori mai mic decat zonele ,,cercetate" de italian piese superbe (jucarie preistorica, cahla cu blazonul Rasnovului,ghiulele de piatra, monede cu o vechime de 500 de ani, arme, unelte, ceramica), ca din zonele neatinse de Drera nu s-a prabusit o caramida, desi pana in 2008 erau prezentate ca ,,in pericol iminent de prabusire", in schimb, in toate zonele ,,restaurate" de srl lui Drera au avut loc prabusiri masive? In final, daca vreti sa il cunoasteti pe ,,tov. pepene", atat de potrivnic ,,patriotilor", cred ca raspunsul cel mai bun sunt cartile mele despre Regina Maria, Gheorghe Bratianu, Rasnov, Bran, Sibiul de altadata si expozitiile de la palatul regal din Balcic sau liceul romanesc ,,Nicolae Balcescu", Gyula (Ungaria).
mihaela
26 aprilie 2011, 14:04
a fost cineva acolo anul acesta? Stie cineva care-i programul de vizitare? As vrea sa ma duc in acest weekend si nu vreau sa bat drumul degeaba pana acolo
vlad
6 octombrie 2011, 06:06
Am fost acum trei zile.Dezinteres,mizerie si furt pe fata cu bilete scumpe si neinregistrate fiscal.Au disparut toaletele( desigur pt a se inlatura orice modernizare,dar nu cred ca acum sute de ani nu exista nici un l0oc amenajat pt asemenea necesitati decat departe jos la iesirea dincetate !),a disparut muzeul,a disparut istoricul cetatii si atatea lucruri placute si utile care erau pe vremea italianului .Luneta din punctul de observatie era impachetata,indisponibila.In schimb a aparut un anunt cinic la intrare : Tarif adulti 10 lei, Tarif pensionari tot 10 lei.Deci singura diferenta este probabil ca pensionarii nu sunt considerati adulti.Jalnic! La fel de jalnic ca si gardianul de la o firma de securitate care verifica biletele de intrare echipat si inarmat ca si cand ar astepta teroristi nu turisti!Chiar nu s-a gasit nici un costum de epoca adecvat pt un paznic al cetatii ?
stefan
23 octombrie 2011, 09:57
"In privinta mea, va pot spune ca sunt dezamagit de birocratia care blocheaza proiectele de restaurare ale cetatii Rasnov"
Noroc cu italianul care si-a investit in renovarea cetatii toata averea, UN MILION DOUA SUTE DE MII DE DOLARI.ASA s-a facut ceva cu cetatea din Rasnov ca in speranta de a face ceva din fonduri romanesti,cum bine recunoasteti, cetatea ar fi fost si acum o ruina in care ar fi pascut oile.
Si tipic romanesc:dupa ce italianul a investit si inceput sa obtina profit hai sa-i dam in cap si sa-i luam afacerea.
Nu i s-a dat in cap la propriu dar cu o simpla hotarare de consiliu local i s-a anulat contractul de concesiune pe 50 de ani pe care il avea cu Primaria Rasnov si nu i s-a returnat un cent din banii investiti si omul a murit de inima rea.Motivul sa fie oare ca primarul actual si acel politician om de afaceri din umbra au vazut o afacere profitabila pe care si-o doreau ei?
Apoi de cand cetatea i-a fost luata de primarie ani de zile nu s-a mai investit un leu in intretinere iar toate deteriorarile care au aparut ulterior i-au fost puse in spate mortului.Daca peste 5 ani sau 20 de ani se mai darama ceva tot pe el o sa dati vina?
Si spune dumneata domnule Pepene ca esti expert si stii cum se efectueaza lucrarile la monumente istorice,cum a reusit italianul ala sa faca atatea modificari neavizate unui sit istoric si ani de zile nu s-a sesizat nimeni?Nu cumva ati supravegheat dumneavoastra lucrarile? Ce salariu va luati de la italian ca expert? Ce procent aveti acum din banii incasati din intrarea in cetate sau sunteti pe lista de plata al politicianului?
Ati fost informator pe vremea lui Ceausescu si acum vreti sa va reparati greseala si sunteti dezinformator?
Cand va referiti la Drera ca la "un personaj cercetat pentru furtul unor obiecte de patrimoniu, detinere ilegala de arme, distrugerea patrimoniului national, evaziune fiscala." ar trebui sa oferiti dovezi si certitudini nu acuzatii ieftine pentru a discredita.
Banuiesc ca este acuzat de furtul unor obiecte de patrimoniu pentru a nu se returna urmasilor lui obiectele din muzeul din cetate care de altfel faceau parte din colectia lui personala adusa din Italia si Franta. Detinere ilegala de arme.....va referiti precis la faptul ca printre acele obiecte a adus in tara si arme de panoplie pentru a le expune in cetate si cand s-a prezentat la politie cu ele pentru autorizatie a fost anuntat ca trebuia sa obtina autorizatia anterior aducerii in tara a armelor.
Distrugerea patrimoniului national...aici va dau dreptate a distrus o ruina nationala si a reconstruit o cetate care acum aduce bani primariei Rasnov sau te miri cui.
Evaziune fiscala...de asta esti acuzat in Romania cand investesti un milion de dolari din buzunar si apoi esti scos din drepturi...vorba Mioritei:
Iar cel Ungurean,
Și cu cel Vrâncean,
Mări se vorbiră,
Ei se sfătuiră
Pe l'apus de soare
Ca să mi-l omoare
Pe cel Moldovan
Că-i mai ortoman
Ș'are oi mai multe,
Mîndre și cornute.....

stefan
23 octombrie 2011, 10:09
Ahhh,am uitat sa adaug ca tot scandalul cu lucrarile ilegale,cu ziduri daramate,etc. a fost iscat cu sopul precis de a nu se returna nici un ban din cei investiti de italian. Il acuzam,ii punem in spate pagube mai mari decat suma investita si ne-am scos.....nu-i asa domnule Pepene?
Dan
27 decembrie 2012, 11:00
Am tot respectul pentru persoanele care promoveaza cultura si istoria Romaniei si a romanilor.Consider insa,in acest caz,ca utilizarea limbii romane in forma ei corecta este o obligatie.In textul articolului apare de mai multe ori pluralul cuvantului "metru" scris in forma gresita "metrii".In forma nearticulata a pluralului unui cuvant apare al doilea "i" numai daca la singular exista deja un "i".
Exemple: copil-copii , hangiu-hangii.
Nu ma deranjeaza absolut deloc daca acest comentariu nu-l publicati dar o rectificare in text ar fi mai mult decat binevenita.
Va multumesc!
Marius
13 februarie 2015, 18:11
Am fost de curand la cetatea Rasnov de unde am plecat profund dezamagit,nu atat de mizeria pe care am gasit-o,cat de indolenta autoritatilor care o administreaza.
Care mizerie?
Pai scandurile nefolosite aruncate strategic printre cladiri,scandurile cu cuie in ele care tin loc de geamuri,sarmele ruginite care sustin portile ascutite de la intrarea in cetate,resturi de materiale care nu mai folosesc insirate peste tot.
Care indolenta?
Pai garduri ruginite care ingradesc buruienile parca vechi deodata cu cetatea,cablurile de toate culorile care atarna in tot interiorul cetatii,camere video imense alimentate tot prin cabluri care atarna pe zidurile cetatii,tancuiala cazuta.

Oameni buni,chiar erau necesari in curtea interioara tot felu' de comercianti care sa vanda produse la un pret exorbitant?si cui...tot clientului care a mai fost jefuit o data la intrare! jos,la strada nu puteau sta?
Dar nu va speriati,exista si un lucru bun la cetatea Rasnov :aer curat!
Dan
31 iulie 2016, 19:54
Am fost azi acolo.Excenta intrarea cu cremaliera. Cetatea arata extraordinar fata de 2009, cand am vizitat-o ultima data. Dar atat. Cand am intrat, mi-am dat seama ca in loc de cetate taraneasca, i se poate spune, talcioc de chinezarii. N-am vazut nimic produs de mesterii populari.
Gina
11 august 2017, 08:00
PACAT mare PACAT,Istoria noastra nu stim sa o aratam si altora,nu stim sa atragem turisti.Platim ca sa vedem buticuri de speculanti.RUSINE celor care se ocupa de acest patrimoniu,mai importanta spaga unui buticar decat propria istorie.BANUL inainte de toate,ne calcam pe demnitate si pe orice este sfant pt o natiune.RUSINE...RUSINE

Afisez rezultatele 0-24 dintr-un total de 24
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă