Loading

Cetatea Cohalmului

Cetatea Cohalmului a fost construita in mai multe etape incepand cu secolul 13. Amplasat pe un deal compus predominant din bazalte din vestul orasului cetatea a servit initial ca refugiu sasilor in revolta lor impotriva regelui Ungariei , Carol Robert de Anjou. Cetatea a fost ocupata de catre rege ulterior si a ramas in stapanirea  acestuia pana in 1420 cand este cedat inapoi locuitorilor din Rupea. Acestia construiesc inca trei turnuri de aparare si doua curti interioare. Cetatea este compusa din trei nivele construite in tot atatea etape: Cetatea de Sus (aceasta a fost construita prima - se pare ca inca inaintea venirii sasilor in aceasta zona), Cetatea de Mijloc (secolul 15) si Cetatea de Jos (secolul 17).

Un incendiu devastator provoaca pagube insemnate cetatii in 1643 insa in 1688 soldatii imperiului habsburgic ocupa cetatea si o reconstruiesc in vederea folosirii acestuia pe post de garnizoana. De-a lungul vremurilor cetatea a servit ca loc de refugiu ori de cate ori locuitorii aveau nevoie de un adapost sigur in fata inamicilor sau a fortelor naturii. Astfel in 1716 pe timpul marii epidemii de ciuma, locuitorii neafectati de aceasta boala s-au refugiat in cetate. Mai tarziu in 1788 a folosit ca si loc de refugiu din calea trupelor Imperiului Otoman. 

Un aspect interesant specific fortificatiilor sasesti este prezenta Turnului Slaninii -  in acest turn se pastrau slanina si carnatii pentru intreaga comunitate fiind puse aici la afumat si uscat si serveau in caz de nevoie ca si provizii atunci cand cetatea era sub asediu. 

Cetatea Cohalmului a fost restaurata in 1954 si poate fi vizitata si in prezent.

 


Comentarii pentru Cetatea Cohalmului


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ciprian
17 November 2007
Am vizitat cetatea Rupea, si este impunatoare si impozanta. te face sa vibrezi de istorie si de intamplari trecute pline de curaj si vitejie. Pacat ca nu se investeste sa fie refacuta si sa se pastreze. Te face sa ti se ridice parul pe tine cand o privesti. Parca este un cuib de mistere.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii