Loading

Teatrul Vechi - Muzeul istoriei teatrului

Poarta numele de Mihai Eminescu şi este primul teatru din România, a fost construit în 1817, in stil baroc vienez, după proiectul arhitectului Ion Niuni. Este renumită şi pentru faptul că este primul teatru din estul Europei care a fost realizat din piatră şi prima clădire de teatru din Europa care a fost iluminată cu ajutorul unor lămpi de acetilenă. Decoraţiunile interioare ale teatrului au fost realizate de către Francisc Knee după proiectele lui Ieronimus Platzhager – decorator al curţii imperiale şi sunt o copie fidelă a teatrului Burgtheater din Viena. Se spune că la inaugurarea ei a fost prezent însuşi împaratul austro-ungar Francisc al II lea împreuna cu soţia sa Carolina-Augusta.

De a lungul timpului aici au susţinut spectacole trupe de teatru şi muzică din cele mai indepărtate colţuri ale planetei. Pe scenă s-au aflat şi personalităţi ca Constantin Tănase, Constantin Nottara, Zaharia Bârsan, Ciprian Porumbescu sau George Enescu. Acustica deosebită a sălii permite ca spectacolele să nu aibă nevoie de amplificare. În 1868 aici a avut reprezentaţie şi trupa Pascaly care îl avea atunci în componenţă ca şi sufleur pe marele poet român Mihai Eminescu.

În clădirea Teatrului Vechi funcţionează şi un mic muzeu.


Comentarii pentru Teatrul Vechi - Muzeul istoriei teatrului


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Doru
25 February 2012, 20:56
Cel mai vechi teatru din Romania a fost construit in 1788 la Sibiu, intr-unul din bastioanele fortificatiilor (Turnul Gros), dupa ce teatrul a functionat cativa ani intr-un spatiu inchiriat (Casa Albastra).
Teatrul a functionat fara intrerupere pina dupa al doilea razboi mondial, cand a fost distrus de un incendiu. A fost reconstruit (la aspectul original) in 2004 si functioneaza sub numele de Sala Thalia, ca sediu al filarmonicii Sibiu (teatrul primind alt sediu dupa incendiu).

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii