Loading

Conacul Paget este o clădire monument istoric, construită la mijlocul secolului 19 de către aristocratul englez John Paget. Construcţia este realizată în stil tipic englezesc iar întregul domeniu adiacent este organizat după modelul latifundiilor britanice.

Conacul avea un parc în mijlocul căruia exista şi un lac. Acest lac comunica printr-un canal cu lacul domeniului Szentkereszty Zsigmond - Ödön Bethlen (astăzi anexă a Liceului Pavel Dan)

Domeniul conaculului adăpostea şi grajdul cu cai de trăsură, fierăria, şura precum şi locuinţa administratorului moşiei. De asemenea în apropiere, pe locul Casei de Cultură Ionel Floaşiu se aflau grajdurile cu caii de călărie. Puţin mai încolo pe locul actualului Oficiu Poştal nr.1 (str. 1 Decembrie nr.6) se afla un manej pentru călărie şi locuinţele în care erau cazaţi cei care lucrau în serviciul lui John Paget.

După moartea lui John Paget, conacul a intrat în posesia nepoatei acestuia Ilona Paget, care in 1913 a vândut statului austro-ungar atât conacul cât şi parcul şi moşia aferentă acestuia.

După cumpărare statul austro-ungar transformă moşia în fermă agricolă de stat. După 1918 statul român păstrează funcţia de fermă agricolă însă în acelaşi timp este înfiinţat aici şi orfelinatul de băieţi Mihai Viteazul. Mai târziu, după 1929 Conacul Paget devine Staţiune Experimentală Agricolă (în subordinea Institutului de Cercetări Agronomice a României - ICAR). Se construieşte pe terenul moşiei un siloz pentru cereale şi seminţe, siloz ce a fost transformat ulterior în bloc de locuinţe.

În Conacul Paget a funcţionat între 1923 - 1949 şi o capelă ortodoxă deorece prima biserica ortodoxă din zonă a fost sfinţită doar în 1951 (românii din această zonă fiind înainte exclusiv greco-catolici). Tot aici a funcţionat pentru o scurtă perioadă şi Palatul Copiilor (astăzi Clubul Copiilor).

Despre John Paget

John Paget s-a născut în 1808 la Loughborough (Anglia) într-o familie nobiliară. A urmat cursurile Colegiului Unitarian din Manchester, fiind un elev cu rezultate bune. După terminarea şcolii urmează cursurile Universităţii de medicină din Edinburgh (Scoţia). În 1835 el porneşte într-o serie de călătorii în toată lumea pentru a cunoaşte şi alte culturi şi popoare. Pe parcursul acestor călătorii o cunoaşte pe Polixenia Wesselényi, fiica baronului József Wesselényi, cu care se căsătoreşte în 1837 la Roma. Cei doi se stabilesc în 1839 în satul Ghiriş-Arieş (azi Câmpia Turzii) şi peste câţiva ani incep construcţia Conacului Paget. În 1847 a primit cetăţenia maghiară de la statul austro-ungar. El a introdus pe moşia sa o serie de inovaţii agricole, tehnici şi metode noi ale exploatării terenului şi importa maşini agricole din Anglia. De asemenea a făcut o serie de lucrări de împădurire şi se ocupa de creşterea cailor de rasă. 

John Paget a murit în 1892 la Ghiriş-Arieş (Câmpia Turzii în prezent) şi a fost înmormântat la Cluj, conform dorinţei sale exprimate în timpul vieţii.


Comentarii pentru Conacul Paget


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă