Loading

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula in opinia vizitatorilor :

Mănăstirea Nicula (de călugări) este situată în apropierea oraşului Gherla, în localitatea Nicula ce aparţine de comuna Fizeşu Gherlii. Deşii fiind o mănăstire veche, data exactă a intemeierii acestuia nu se cunoaşte, presupunându se a fi anul 1552. Prima biserică de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului a mănăstirii a fost construită de pustnicul Nicolae în jurul anului 1650, acesta fiind ajutat de către comunitatea ortodoxă din zonă. Din păcate această biserică a fost mistuita de flăcările unui incendiu devastator la 24 aprilie 1973. În acest incendiu s-a topit şi clopotul bisericii, clopot pe care era inscripţionat anul 1696.

Comunitatea ortodoxă a adus o altă biserică din lemn în locul ei din Năsal Fânaţe din judeţul Cluj. Aceasta a fost construită în 1701, cu un turn ascuţit şi navă purtând elementele constructive ale mănăstirilor maramureşene. Cealaltă biserică, purtând hramul Sfântul Ioan Botezătorul a fost  construită din cărămidă de către Mihai şi Ioan Ivaşcu între 1875-1879. Această biserică păstrează până în zilele noastre picturi murale originale cu inspiraţie bizantină realizate în temperă de către pictorul Vasile Paşcu în 1961.

Aici este păstrată şi Icoana Maicii Domnului (Hodighitria) făcătoare de minuni realizată de către preotul zugrav Luca de la Iclodul Mare în anul 1681. Icoana a fost dăruită mănăstirii din Nicula de către nobilul local Ioan Cupşa. După mărturiile vremii icoana făcătoare de minuni a lăcrimat între 15 februarie şi 12 martie 1699.

În 2001 s-a inceput construcţia unei biserici noi, a unui Centru de Studii Patristice si Ecumenice şi a unei Case de creaţie. În cadrul Mănăstirii Nicula funcţioneză un muzeu de cărţi vechi, icoane pe sticlă şi lemn - aici fiind un vechi şi vestit centru de realizare a icoanelor pe sticlă.  Icoanele de Nicula râspândite in toată România sunt cunoscute pentru compoziţia simplă, desenul naiv şi coloritul viu.

Mănăstirea Nicula este cel mai mare loc de pelerinaj ortodox din cadrul Patriarhiei Române. În data de 15 august a fiecărui an de praznicul "Adormirea Maicii Domnului" peste 300 000 de pelerini din toate colţurile ţării vin la Mănăstirea Nicula.

 


Comentarii pentru Mănăstirea Nicula


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


kaufler lorand
28 November 2007
va rog frumos sa ma ajutati cu rugaciune.si va multumesc din suflet.
Ene Paula- Alexandra
7 February 2011, 18:47
Este adevarat ca la aceasta manastire se oficiaza exorcizari de catre cel mai cunoscut preot care se ocupa de asa ceva?
florin
5 May 2011, 12:30
Spuneti-mi va rog ce legatura are biserica greco catolica cu manastirea de la Necula? Daca este ortodoxa de origine de ce biserica greco revendica locul?

Va multumesc si astep raspunsul la intrebare.

florin
maria
26 May 2011, 13:46
Este raiul pe pamant , cine nu a fost sa se doreasca a merge ,acolo il asteapta cu multa dragoste si indurare Maica Domnului si este adevarat ca mari minuni s-au savarsit la Nicula !
oana p
26 January 2012, 10:13
As dori un loc de cazare in zona manastiri pentru august 2012 . imi poate da cineva relatii ?
Mihai
9 April 2013, 20:44
Cazare ofera manastirea enoriasilor (din cate stiu fara bani , sau o suma modesta) , acolo poti sa mergi oricand esti bine primita! Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă