Loading

Castrul roman Potaissa

Pe forum

Castrul roman Potaissa este  locul unde si-a avut resedinta Legiunea a V-a Macedonica, transferata aici in anul 168 pentru apararea Daciei Superior. Cu timpul devine cel mai mare castru de legiune cu functionare indelungata din Dacia avand la mijlocul secolului III circa 25000 de locuitori.

Este situata pe Dealul Cetatii si este sursa a numeroase obiecte din perioada respectiva cum ar fi monezi, mozaicuri, inscriptii pe piatra si altele. In ceea ce priveste forma are un aspect de dreptunghi cu laturile lungi de 573 m iar cele scurte 408 m. Castrul are poarta decumana orientata spre vest, spre o zona mai inalta, fiind situat pe un platou inalt este ferita de inundatii dar in acelasi timp este suficient de aproape de un curs de apa. Alimentarea cu apa se facea printr-o conducta realizata din tuburi de teracota iar in interior erau dispuse mai multe fantani. Datorita pozitiei sale, din castru era posibila observarea drumului spre Napoca pana la mari departari.

In prezent o mare parte a ruinelor castrului sunt consolidate si pot fi vizitate de turisti care pot observa poarta pe latura vestica , o parte din bastioane si ramasite din cladirea comandamentului (principia).


Comentarii pentru Castrul roman Potaissa


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Aurel
21 decembrie 2009, 09:34
O veste buna se asfalteaza strada ce duce la castrul roman Potaissa Turda e forte interesant merita sa l vizitati

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii