Loading

Cheile Turzii

Cheile Turzii in opinia vizitatorilor :

In stiri si pe blog

Pe forum

Cheile Turzii se incadreaza cu siguranta printre cele mai frumoase si impresionante sectoare de chei din Romania, un superb peisaj carstic de peste 3 km lungime, realizat de raul Hasdate, un mic afluent al Ariesului in calcarele jurasice din nord-estul muntilor Trascau. Rezervatia complexa (geologica, floristica, faunistica, arheologica) in care este inclusa zona adaposteste peste 60 de pesteri  dintre care cele mai importante sunt Pestera Liliecilor, Pestera Ungureasca, Pestera Morarilor, Pestera Binder, Pestera Cetatuia Mare, Pestera Modoloaie, Pestera Ascunsa, dar si o serie de  colturi stancoase, coloane, pereti abrupti unele de peste 100 de m. Un loc deosebit este catedrala de piatra numita Coltul Cocosului alaturi de Coltul Cetatii, Turnul Galbe, Turnul Bors. In afara de peisajul exceptional Cheile Turzii adapostesc o serie de plante si animale ocrotite sau rare. In chei se intalnesc numeroase specii de fluturi din genurile Eubleme, Phybalopterix, Heterogynis, Dysaukes precum si specii de plante: usturoiul de stancarie (Allium obliquum) si scorusul (Sorbus dacica). Pesterile din Cheile Turzii sunt renumite si pentru faptul ca turdenii aici si-au gasit adapost de-a lungul istoriei ori de cate ori au avut loc invazii de popoare migratoare. Urmele de locuire din Cheile Turzii indica prezenta omului in aceste pesteri inca din Paleoliticul Mijlociu, din Neolitic si apartinand culturii Cotofeni.
Comentarii pentru Cheile Turzii


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Aurel
24 decembrie 2009, 07:22
E un peisaj mirific , un tablou al naturii merita sa le vizitatii cazare la 5 km si la 10 km de salina Turda
Lili
23 aprilie 2010, 14:09
Am fost de "N" ori in Cheile Turzii, e super.
czirjak ciprian
30 mai 2010, 23:15
MULTA POVESTE DAR ADEVARUL CA REZERVATIA ACTUALA NU ACOPERA PE CUM AM CREDE IN TOTALITATE SPECILE PROTEJATE DE LEGE.
Campanie propie. Dati o mana de ajutor specilor protejate de lege. Din imprejurul Cheilor Turzii.
Spun imprejurul deoarece CHEILE fac referire nu la tot muntele asa cum neam gandit noi ci intro proportie mult mai mica care cuprinde numai si o mica parte din platoul acestora.
http://www.petitieonline.ro/petitie/salvarea_cheilor_turzii-p57036047.html
pop
23 iulie 2010, 08:36
drumul e acelasi de ani de zile, rupt, cabana veche e abandonata si arata urat, in chei am intrat doar putin, doua poduri fiind luate de inundatii si evident nimeni nu le-a reparat. pacat, e o zona frumoasa, dar neingrijita.
Mirela
16 martie 2012, 11:10
Cheile Turzii sunt foarte frumoase si merita vazute. Singurul inconvenient este reprezentat de gunoiul care poate fi intalnit la tot pasul atat in chei cat si pe drumul spre chei.
andreeeea
26 februarie 2013, 15:11
cheile turzii sunt spectaculoase!!!!!!!!!!!

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă