Loading

Resedinta princiara Turda

Resedinta princiara din Turda este astazi gazda Muzeului de Istorie din localitate. Cladirea a fost construita in jurul anului 1560, are forma unui patrat si are un etaj. Initial a fost destinata pentru vama sarii de la ocnele din Turda insa ea a ajuns sa fie folosita ca resedinta temporara a principilor Transilvaniei. Principele Sigismund Bathory a fost unul dintre cei care au apreciat acest loc, fiind unul din resedintele sale preferate.

Cladirea apartine stilului gotic de la sfarsitul secolului XV insa se pot observa si unele influente ale Renasterii, are o fatada cu un portal de intrare in arc frant si ferestre in forma dreptunghiulara. Un balcon sprijinit pe console se afla deasupra intrarii iar in partile laterale sunt dispuse alte ferestre. Restul fatadelor nu sunt decorate doar ferestrele introduc o nota de varietate. Tavanul de la parter este realizat din lemn si este sprijinit de un set de grinzi.

Pe parcursul existentei sale, cladirea a suferit numeroase modificari si renovari, cele mai importante sunt cele din secolele XVI, XVII si cele din 1818 si 1919 (realizate de arhitectul Lux Kalman).

 

Muzeul ce se afla in cladire a fost fondat de catre A.Ratiu, I. Tigarea si I. Russu care au colectionat o serie de obiecte cu semnificatie istorica care au fost organizate ulterior in acest muzeu. Muzeul este infiintat in 1943 insa este deschis pentru public doar in 1951. In afara de vestigiile din perioada romana, medievala si moderna muzeul mai dispune si de o colectie de arta populara si etnografie.


Comentarii pentru Resedinta princiara Turda


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Niculescu Daniela
29 iunie 2006
Orasul este foarte frumos, monumentul este bine sa- l vedeti, daca aveti ocazia. Imprejurimile sunt de vizitat, iar Cheile Turzii de neocolit. Este o zona foarte pitoreasca.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii