Loading

Salina Turda

Salina Turda in opinia vizitatorilor :

Salina Turda este situată în zona numită Durgău-Valea Sărată în localitatea Turda, județul Cluj.

Este probabil cea mai populară destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda.  Mina de sare (salina) de la Turda datează încă din perioada romanilor și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos și după retragerea romanilor din Dacia.

Istorie 

Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă iar altele efectuau transportul pe apă și vânzarea sării. Ulterior in anul 1786 exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și RudolfSalina Turda este închisă in 1932. 

În prezent Salina Turda clasificată pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, document elaborat de către Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004 (cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-A-07801).

Geologie 

Depozitul de sare aparține sedimentarului transilvan ce se află pe toată rama vestică a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafață doar in zonele anticlinale. Acest zăcământ s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului incluzând și Turda și Ocna Mureș. Zăcământul de la Turda este situat in nord-estul orașului fiind întinsă sub forma unei perne alungite pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m. Conținutul de NaCl se situează în jurul valorii de 99% iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafața zăcământului sarea este pura, cristalizată cu granule mari iar mai jos are unele intercalații de șisturi argiloase și nisip fin alături de pietriș.

Tratament în salină

Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius și a umidității de 75-80% precum și datorită concentrației optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenților de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Ca urmare după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca și sală de tratament subterană. 

Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)

În perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În urma acestuia a fost creată o infățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar și o gondolă imensă și s-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu infățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.

Structura Salinei Turda

Salina Turda este compusă din:

Mina Rudolf

Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită in termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost incepută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.

Mina Ghizela

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.

Mina Terezia

Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată incă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef 

Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

Accesul in Salina Turda

Se realizează prin noua intrare din zona Durgău dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru iar la sensul giratoriu (cea cu "lebede") o luați la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului o virați la stânga și o luați pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

 

Adresă

Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Telefon : 0264-311690, 0364-260940

Program

în perioada 1 mai - 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)

în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).

Salina Turda este deschisă de luni până duminica!

  • Se recomandă imbrăcăminte adecvată (pt 10-12 grade)
  • Este utilă o sursă de lumină mobilă cu toate că mina este iluminată integral

Preț

In toamna anului 2011 prețul de intrare era de 15 lei bilet întreg și 8 lei bilet cu reducere pentru copiii de la 3 ani până la student care dovedește calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plată anticipată pe minim 7 zile. În zona Durgău unde este intrarea nouă în salină, există un ștrand cu 2 lacuri sărate unde se va putea face baie.

Comentarii pentru Salina Turda


Afisez rezultatele 280-318 dintr-un total de 318


borsan ioan daniel
5 iulie 2011, 16:52
STIE CINEVA DACA SE POATE FILMA IN SALINA ,,, SI DACA DA CIT TREBUIE PLATIT???
pt. borsan ioan daniel
7 iulie 2011, 18:29
Depinde ce anume sa se filmeze..???
Si mai depinde in ce scop se foloseste materialul filmat???
Cel mai bine solicitati informati intr-un mail direct pe adresa oficiala a Salinei Turda , disponibila pe noua pagina web.
Nagy Magdolna
10 iulie 2011, 16:34
Am găsit informații utile în legătură cu mina, mulțumesc.
GINA
12 iulie 2011, 12:03
BUNA
pentru cine nu a fost in salina turda, sa stie ca e superb.n-am cuvinte s-o descriu.eu am filmat inauntru ce-am vrut, fara pret suplimentar.merita vazuta pe viu!!!!!
anna
14 iulie 2011, 21:41
cand ma duc in vacanta din spania in romania trebe sa vizitez dac spuneti ca-i frumm .si un lucru va rog se poate merge in sandale sau mai bine in adidasi
raluca
15 iulie 2011, 20:00
pt anna
recomandarea noastra este sa ai un echipament cat mai adecvat temperaturii de 10-12 grade celsius ,adidasi,si o gheaca, o bluzita,nu iti recomand sa vi in sandale
pt alte intrebari ralu_vero_18
TabituZa cluj:x
16 iulie 2011, 08:18
Am fost ieri la salina si e suuuuperrr!! Eu am fost in tricou , sandalute si pantaloni scurti si nu mi'a fost frig decat cand am coborat in salina:)) dar m'am incalzit repede urcand si coborand cele 13 etaje:))

Am fost si jos la lac unde am vaslit 20 de minute:)) e 10 lei inchiriatul unei barcute de 4 pers! Dar se meritaaa!!! E superb! Apoi am plecat la baile termale cu sare :x iar langa erau oamenii care faceau tratamentele cu namol.. Oricum se merita sa mergeti la Salina!! All the best! Ciuss!;)
manolos
17 iulie 2011, 17:18
Daca nimeni nu poate sa imi spune daca este semnal de telefonie(orange)inauntru in salina poate stie careva cit este intrarea la ..baltile termale !
ptr manolos
18 iulie 2011, 06:40
Nu exista semnal!!! La nici un operator de telefonie mobila!!! De asemenea nu exista "balti termale" doar lacuri cu apa sarata.
Carina
18 iulie 2011, 11:29
Am fost sambata acolo pt prima data in viata. De fapt, zonele Turda si Campia Turzii sunt exceptionale, excluzand drumul la care se lucreaza, dar ca peisaj, jos palaria. E superb... Nu-mi imaginam ca poate fii asa de fain... Am coborat si urcat cele 13 etaje ale minei fara probleme. M-am minunat de locurile alea faine...A fost filmat si un videoclip acolo.
manolos
20 iulie 2011, 07:06
ok,multumesc pt info, cit este intrarea la lacurile cu apa sarata daca nu va suparati?
pt. manolos
21 iulie 2011, 18:15
Accesul in interiorul strandului se face incepand cu ora 9 !!!
Pretul unui bilet este de 10 lei!!!
maria
26 iulie 2011, 18:48
care este programul de vizitare al salinei?
ptr. maria
27 iulie 2011, 10:14
Programul de functionare al Salinai Turda !
Zilnic intre ora 9 si 17
Cu ultima intrare la ora 15!!!
Deoarece timpul necesar pentru o vizita completa este de peste 1 ora.
Anda
3 august 2011, 10:12
Si noi maine mergem spre Salina...am primit f bune referinte din partea cunostintelor care au petrecut o parte din concediu pe acolo...
Pe unde v ati cazat?
Recomandari?
ptr Anda
4 august 2011, 18:53
Lasati o adresa de mail / un numar de telefon si veti primi date de contact.
anonim
6 august 2011, 12:54
va rog conducerea sa faca angajari la strand durgau ptr un post de ajutor de bucatar ca unul singur nu se descurca
va multumesc anticipat
csaba81
7 august 2011, 20:28
buna,am si eu o intrebare,si v-as fii recunoscator daca m-ati putea ajuta cu un sfat...am fost la salina si as vrea sa o aduc si pe mama...are doua probleme,sufera de astm si de hipertensiune arteriala pentru care ia si medicamente.dupa cata stiu pentru astm e foarte indicata o plimbare dar intervine si tensiunea.....ajutati-ma cu un sfat va rog,se poate intampla ceva rau de la o vizita de maxim o ora jumate?va multumesc anticipat.
csaba81
7 august 2011, 20:31
daca cineva imi poate furniza aceste informatii va rog sa-mi scrie pe adresa de mail..szicsaba@yahoo.com,sau chiar si aici,si mersi inca o data
ptr. Csaba81
7 august 2011, 22:30
Cel mai bine cereti sfatul medicului de familie !!!
Dar o vizita in care nu se depune mult efort fizic este indicara.
liliana
14 august 2011, 16:00
am fost la salina turda.vreau sa va spun ca am ramas impresionata de ce am vazut.merita macar o data in viata sa vizitezi salina.super.fara cuvinte.
Cazare
18 august 2011, 08:56
4 iunie 2011, 20:31
Particular , inchiriez 2 camere cu intrari separate ,dotate cu paturi matrimoniale si fotolii pat ,TV, cu geamuri si usi termopane , parchet melaminat , recent renovate , fiecare are baie separata cu cabina de dus , chiuveta si wc. ,Posibilitate de acces cu masina in curte , cu loc amenajat pentru gratare , si loc de gatit cu aragaz , chiuveta si frigider. Situate in apropiere de Intrarea noua , INTRAREA DURGAU in Salina Turda . Cu magazine alimentare in imediata apropiere.
Detalii la numarul de telefon 0749. 70 25 69
razvy
20 august 2011, 07:29
unde putem fi cazati ? cat costa cazarea? unde putem servi masa?
ptr. razvy???
20 august 2011, 12:11
Este afisat numarul de telefon pentru informati suplimentare;) .
fifi
20 august 2011, 18:57
puteti sa-mi spuneti ce e cu intrarea pt persoanele cu dizabilitati de ce e separata am o fetita cu parapareza si ma intreseaza multumesc
mama
20 august 2011, 19:09
am o fetita care face des puroi in gat si pneumonii stie cineva daca ar fi de folos sa merg mai multe zile cu ea la salina are 5 ani va multumesc.
pt fifi
20 august 2011, 21:10
la salina turda sunt 2 intrari intrare veche pe unde pot intrasi persoanele cu dezabilitati fiind un tunel drept spre deosebire de intrarea nou zona durgau-valea sarata unde la intrarea in sare este un plan inclinat cu 107 scari ,se folosesc ambele intrari doar ca intrarea veche salinelor este mai accesibila pentru persoanele cu dezabilitati si carucioarelor pentru copii
pt mama
20 august 2011, 21:13
buna
sfatul nostru este sa consultati medicul de familie.
Marian
21 august 2011, 09:23
ma intereseaza accesul pentru persoane cu handicap daca e pozibil
ptr. Marian
21 august 2011, 16:42
Accesul persoanelor cu handicap aflate in carucior cu rotile este posibil prin Vechea Intrare de pe strada Salinelor . Insa pentru aceste persoane vizita la Salina Turda se limiteaza la nivelul Galeriei Frantz Iosef ,cu Crivacul , Sala Ecourilor si Baza de tratament accesul spre principala atractie a Salinei Turda (Mina Roudolf) fiind greu si aproape imposibil pentru persoanele in carucior.Nu exista reduceri sau gratuitati pentru persoanele cu handicap!!!
hudrea vasile
30 august 2011, 12:29
dau in chirie apartament 2 camere in turda ideal pentru turistii care viziteaza salina turda.telefon 0743623640.pretul este de 50 ron pe noapte
Vasilica
23 septembrie 2011, 09:04
Este un loc mirific.Nu cred că mai există așa ceva în lume. Bravo români!
elena
22 martie 2012, 11:21
MA POATE AJUTA CINEVA CU INFORMATII PRIVIND CAZAREA...? MULTUMESC!
Luiza
26 mai 2012, 11:08
Buna,

As dori daca se poate sa primesc un contact(adresa de e-mail mai precis) unde pot sa adresez cateva intrebari legat de activitatea turistica a Salinei si in special numarul de vizitatori/ turisti balneari care efectueaza tratamente.
Am mare nevoie de aceste informatii deoarece in toate sursele accesate nu am reusit sa dau de aceste info.
Multumesc anticipat.
Adriana
8 iunie 2012, 18:42
Buna seara,

La sfarsitul lunii iulie as dori sa merg cu copilul (5 ani) la salina.M-ar interesa o cazare langa mina (avand in vedere ca nu vom avea masina ) pentru mine si copil.Va rog sa-mi spuneti si tariful cazarii sa stiu daca imi permit sa-l duc la salina.

Multumesc

O seara buna

Melinda
26 iunie 2012, 19:15
Este limita inferioara de varsta cine poate accesa mina?
gabita
20 iulie 2012, 09:15
ofer loc de cazare in Turda,1 km de Salina Turda,1800 m patrati cu livada,iaz cu nuferi,loc de joaca pentru copii,terase de luat masa,gratar,etc.zona superba. Inf. la telefon 0742 826 507.
mihai
21 august 2012, 15:42
Locuiesc in apropierea salinei as vrea sa rog pe cei care au amplasat indicatorul de pe stalpul de langa parculetul de pe str. A Iancu sa-l schimbe cu altul mai inteligibil deoarece foarte multi turisti conf. indicatorului se indreapta spre str. Calarasi.owsemod
Evelyn
30 decembrie 2014, 14:46
de la autogara Sens Vest cu ce se poate ajunge la Salina?cu ce autobuz?
PP
21 ianuarie 2016, 21:29
Este baie, WC in mina rudolf?

Afisez rezultatele 280-318 dintr-un total de 318


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă