Salina Turda
Salina Turda este situată în zona numită Durgău-Valea Sărată în localitatea Turda, județul Cluj.
Este probabil cea mai populară destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda. Mina de sare (salina) de la Turda datează încă din perioada romanilor și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos și după retragerea romanilor din Dacia.
Istorie
Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă iar altele efectuau transportul pe apă și vânzarea sării. Ulterior in anul 1786 exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și Rudolf. Salina Turda este închisă in 1932.
În prezent Salina Turda clasificată pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, document elaborat de către Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004 (cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-A-07801).
Geologie
Depozitul de sare aparține sedimentarului transilvan ce se află pe toată rama vestică a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafață doar in zonele anticlinale. Acest zăcământ s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului incluzând și Turda și Ocna Mureș. Zăcământul de la Turda este situat in nord-estul orașului fiind întinsă sub forma unei perne alungite pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m. Conținutul de NaCl se situează în jurul valorii de 99% iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafața zăcământului sarea este pura, cristalizată cu granule mari iar mai jos are unele intercalații de șisturi argiloase și nisip fin alături de pietriș.
Tratament în salină
Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius și a umidității de 75-80% precum și datorită concentrației optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenților de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Ca urmare după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca și sală de tratament subterană.
Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)
În perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În urma acestuia a fost creată o infățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar și o gondolă imensă și s-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu infățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.
Structura Salinei Turda
Salina Turda este compusă din:Mina Rudolf
Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită in termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost incepută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.Mina Ghizela
Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.Mina Terezia
Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată incă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.Galeria Franz Josef
Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.
Accesul in Salina Turda
Se realizează prin noua intrare din zona Durgău dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru iar la sensul giratoriu (cea cu "lebede") o luați la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului o virați la stânga și o luați pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.
Adresă
Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.Program
în perioada 1 mai - 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)
în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).
Salina Turda este deschisă de luni până duminica!
- Se recomandă imbrăcăminte adecvată (pt 10-12 grade)
- Este utilă o sursă de lumină mobilă cu toate că mina este iluminată integral
borsan ioan daniel
pt. borsan ioan daniel
Si mai depinde in ce scop se foloseste materialul filmat???
Cel mai bine solicitati informati intr-un mail direct pe adresa oficiala a Salinei Turda , disponibila pe noua pagina web.
Nagy Magdolna
GINA
pentru cine nu a fost in salina turda, sa stie ca e superb.n-am cuvinte s-o descriu.eu am filmat inauntru ce-am vrut, fara pret suplimentar.merita vazuta pe viu!!!!!
anna
raluca
recomandarea noastra este sa ai un echipament cat mai adecvat temperaturii de 10-12 grade celsius ,adidasi,si o gheaca, o bluzita,nu iti recomand sa vi in sandale
pt alte intrebari ralu_vero_18
TabituZa cluj:x
Am fost si jos la lac unde am vaslit 20 de minute:)) e 10 lei inchiriatul unei barcute de 4 pers! Dar se meritaaa!!! E superb! Apoi am plecat la baile termale cu sare :x iar langa erau oamenii care faceau tratamentele cu namol.. Oricum se merita sa mergeti la Salina!! All the best! Ciuss!;)
manolos
ptr manolos
Carina
manolos
pt. manolos
Pretul unui bilet este de 10 lei!!!
maria
ptr. maria
Zilnic intre ora 9 si 17
Cu ultima intrare la ora 15!!!
Deoarece timpul necesar pentru o vizita completa este de peste 1 ora.
Anda
Pe unde v ati cazat?
Recomandari?
ptr Anda
anonim
va multumesc anticipat
csaba81
csaba81
ptr. Csaba81
Dar o vizita in care nu se depune mult efort fizic este indicara.
liliana
Cazare
Particular , inchiriez 2 camere cu intrari separate ,dotate cu paturi matrimoniale si fotolii pat ,TV, cu geamuri si usi termopane , parchet melaminat , recent renovate , fiecare are baie separata cu cabina de dus , chiuveta si wc. ,Posibilitate de acces cu masina in curte , cu loc amenajat pentru gratare , si loc de gatit cu aragaz , chiuveta si frigider. Situate in apropiere de Intrarea noua , INTRAREA DURGAU in Salina Turda . Cu magazine alimentare in imediata apropiere.
Detalii la numarul de telefon 0749. 70 25 69
razvy
ptr. razvy???
fifi
mama
pt fifi
pt mama
sfatul nostru este sa consultati medicul de familie.
Marian
ptr. Marian
hudrea vasile
Vasilica
elena
Luiza
As dori daca se poate sa primesc un contact(adresa de e-mail mai precis) unde pot sa adresez cateva intrebari legat de activitatea turistica a Salinei si in special numarul de vizitatori/ turisti balneari care efectueaza tratamente.
Am mare nevoie de aceste informatii deoarece in toate sursele accesate nu am reusit sa dau de aceste info.
Multumesc anticipat.
Adriana
La sfarsitul lunii iulie as dori sa merg cu copilul (5 ani) la salina.M-ar interesa o cazare langa mina (avand in vedere ca nu vom avea masina ) pentru mine si copil.Va rog sa-mi spuneti si tariful cazarii sa stiu daca imi permit sa-l duc la salina.
Multumesc
O seara buna
Melinda
gabita
mihai
Evelyn
PP